Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo werkt antikraak wonen in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 21 juli 2019

Antikraak wonen kan best gaaf zijn. Het is soms een kans om op een unieke plek te wonen, zoals een school of zelfs een leegstaande villa. Het grote nadeel: je weet nooit voor hoe lang. Wat je wél weet als je antikraak gaat wonen, is dat je huur enorm laag is.

In Tilburg zijn de koopwoningen prijzig en de huurhuizen vaak bezet of je moet er een tijd voor op de wachtlijst staan. Gelukkig is er ook nog een andere optie om woonruimte te vinden in Tilburg: antikraak. Antikraak, oftewel leegstandbeheer, is ideaal wanneer je het niet erg vindt om wat minder vastigheid te hebben én een heel lage huur te betalen.

Leegstandbeheer

Wat is antikraak? Dat leggen we je uit: eigenaren van woningen, winkels en kantoren willen niet dat hun panden leeg staan op het moment dat de vaste huurder zijn contract heeft opgezegd en is vertrokken. Aangezien er vaak niet van de een op andere dag een nieuwe huurder is gevonden en er moet worden gewacht op een nieuwe huurder, sloop of renovatie, moet het pand worden bewaakt tegen (bijvoorbeeld) krakers. Dit wordt ook wel leegstandbeheer genoemd.

Wonen en werken

Er zijn verschillende bureaus die daar op inspringen en tegen zeer lage huur de panden tijdelijk verhuren als woning. Meestal betaal je ongeveer 180 euro per maand, maar dit kan verschillen. Soms betaal je een bedrag inclusief gas, licht en water, maar het komt ook voor dat je dit zelf nog moet aansluiten. Ook heel handig voor sommige ondernemers en ZZP’ers: er worden veel werkruimtes verhuurd in leegstandsbeheer.

Goedkoop huren

Je woont of werkt er dus tegen een lage huur, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De belangrijkste is dat je wordt gezien als ‘bewaker’ van het leegstaande pand. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer het pand verhuurd of verkocht is, je maar een paar dagen hebt om al je spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Meestal staat hier twee weken voor, maar het kan ook vier dagen zijn. Dit verschilt per antikraak-organisatie. Bij veel organisaties geldt dat je geen kinderen of huisdieren mag hebben als je anti-kraak wilt huren.

Anti-kraakadressen in Tilburg

Toegegeven: véél antikraakaanbod is er niet in Tilburg. Maar als er een woning, kantoor of ruimte beschikbaar is, dan kun je flink boffen.

In Tilburg zijn een aantal organisaties die antikraakgebouwen beheren. Elk bedrijf heeft haar eigen regels en voorwaarden, maar inschrijven is over het algemeen gratis. Ook verschilt het per aanbieder of er ruimte beschikbaar is. Soms heb je al binnen een paar weken een eigen woon- of werkplek.

In Tilburg zijn de volgende antikraakmakelaars te vinden:

Lees ook:

MAG DAT: Je woning verhuren tijdens de vakantie?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
noordstraat

MAG DAT: je huis verhuren aan studenten in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
huren

Balen! Huren in Tilburg is een stuk duurder geworden

Tilburg is een topstad, dat weet natuurlijk iedereen! Heb je wél mooi pech als je op zoek bent naar ...

Meer over

Wonen

adv.