Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woningruil in Tilburg: dit is alles wat je moet weten

Door Rowie van der Vliet 30 januari 2020

Kijk je graag naar programma’s waarin gezinnen van woning ruilen? Dat kan jij ook! En dan ook nog eens voor een lange tijd. Het is sinds 1 januari mogelijk in Tilburg om bij de vijf grote woningcorporaties aan woningruil te doen. We zetten alle informatie op een rijtje.

Van ruilen komt huilen? Bij een woningruil is het juist de bedoeling dat meerdere bewoners er dolgelukkig van worden. Je wisselt letterlijk van woning, bijvoorbeeld omdat je dichterbij je werk wilt wonen, een extra kamer nodig hebt of in een andere wijk beter op je plek zit. Even wisselen en je daarna toch weer bedenken kan niet. Als je aan woningruil doet met een andere Tilburger dan moet je minimaal een jaar in jouw nieuwe huis gaan wonen.

Zo werkt woningruil in Tilburg

Kan iedereen in Tilburg zomaar een woning ruilen? Nee, dat gaat niet. Alleen Tilburgers die een woning huren via Casade, Leystromen, TBV Wonen, Tiwos en WonenBreburg komen in aanmerking. Huurders kunnen wel een woning van een andere woningcorporatie overnemen. Om je huis te kunnen ruilen moet je eerst een advertentie op Woning in Zicht plaatsen. Je plaatst foto’s van jouw stulpje, geeft aan bij welke corporatie je een woning huurt en vult een formulier in. Als dat allemaal klaar is, staat jouw advertentie een halfjaar op de website. Let op: de huurprijs kan eventueel afwijken en dus ook duurder uitvallen.

Regels woningruil Tilburg

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je dient ingeschreven te staan als woningzoekende bij Woning in Zicht of moet dat nog even doen. Anders gaat het feest niet door. Bovendien verlies jij je inschrijftijd als je van woning ruilt. Ook mag je geen huurschuld hebben en moet je bekend staan als een goede huurder. Aan de woning zelf zitten ook een aantal eisen:

  • Iemand moet een zelfstandige woning huren;
  • De woningen moeten in goede staat zijn;
  • De plek mag geen verkoopbestemming hebben;
  • Er mogen geen medische aanpassingen worden aangebracht op verzoek van de bewoner;
  • Is er iets kapot in huis? Dan moet je dat repareren voordat je ruilt.

Zo ruil je met een andere Tilburger van woning

Hoera, je hebt iemand gevonden! Jullie hebben elkaars woningen bekeken en zijn allebei stapelverliefd op het huis van de ander. Nu ben je toe aan de volgende stap: het ruilen. Maar hoe dan?! Je vult het formulier ‘Verzoek tot woningruil‘ in via Woning in Zicht. Daarvoor heb je een verhuurdersverklaring van je huidige huurder nodig. Je klikt de corporatie aan waarvan je wil gaan huren en vult dan het formulier in. De woningcorporatie waarvan jij een woning wil huren, kijkt er zorgvuldig naar. Het kan zo’n vier weken duren voordat alles geregeld is.

Wil je alvast kijken welke stekkies aan woningruil doen? Hier bekijk je alle advertenties. Benieuwd naar het verhaal van Tilburgers die al een woningruil hebben gedaan? Brabants Dagblad schreef er dit artikel over.

Lees ook:

Tilburgs mysterie: hoeveel miljonairs wonen in Tilburg?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...
heuvel tilburg

Wow! De meeste Tilburgers wonen in dit stadsdeel (en dat hadden we écht niet verwacht)

Het is maar goed dat we geen geld hebben ingezet op dit Tilburgs feitje. Als je ons had gevraagd in ...

9 x in deze schitterende straten wil elke Tilburger wel wonen

‘O, wat zou het geweldig zijn om hier een huis te hebben.’ Komt deze gedachte ook regelmatig in je o...

Meer over

Wonen

adv.