Heleen woont in een oud klooster in de Goirkestraat

Door Rowie van der Vliet 12 maart 2018

Je hebt je droomhuis gevonden, maar er zijn zes wachtenden voor je. Dan moet je wel heel veel geluk hebben om het huis toch te bemachtigen. Heleen Verhoeven kreeg het voor elkaar met haar paleisje aan de Goirkestraat. “Toen ik binnenliep, riep ik meteen: uh, ik wil het!”

Heleen wist een plekje te bemachtigen in het oude klooster aan de Goirkestraat. Ze viel in eerste instantie op de voorkant van het pand, maar is nu dolgelukkig met haar woning aan de zijkant. Wie de drempel overstapt, staat met open mond te kijken. Grote designposters sieren de hoge muren. Het glas-in-loodraam boven de voordeur onderstreept de historie van het pand, maar wat is het verder modern!

Verliefd op de schuifpui

Ook Heleen was blij verrast tijdens haar bezichtiging. “De muren zijn zo hoog. Geweldig! Ik was gelijk verliefd op de schuifpui en de binnentuin met andere bewoners. Vroeger zaten er allemaal kamertjes in. Dat is nu niet meer voor te stellen. Het pand is naast een klooster ook een bejaardentehuis, opvang voor zwervers en studentenhuis geweest. Blijkbaar was het echt een smerige studentenbedoeling, haha. Toen ik hier kwam wonen, had ik ruimte in mijn hoofd nodig en ik vond letterlijk ruimte. Het is fijn om zoveel hoog op de muren te kunnen hangen.”

Woning vd Week
Foto: indebuurt

Antiek

Dat komt goed uit voor Heleen, want haar hele huiskamer hangt vol met kunst. “Ik houd van antiek. Mijn ouders zijn antiekhandelaren en ik ben zelf grafisch ontwerper. Eigenlijk ben ik altijd wel op zoek naar bijzondere dingen voor in mijn huisje. Op de Meimarkt is altijd wel iets te vinden. Daarnaast kom ik ook graag bij La Poubelle. Andere spullen komen weer van PortAgora dat eerst nog in de Goirkestraat zat. Ook rijd ik vaak naar Frankrijk om daar op antiekmarkten te kijken.”

Instrumenten

Aan de muur hangt eigen werk, kunst van haar dochter, Franse bloemenprints en allerlei voorwerpen die je niet zomaar ophangt. “Mijn dochter speelt gitaar. Ik wilde hem uit de weg hebben, dus heb ik ‘m aan de muur opgehangen. Langzaam maar zeker kwamen er steeds meer instrumenten bij. Ik vind het wel leuk om ze mee te nemen als ik iets tegenkom.”

Goirkestraat klooster
Foto: indebuurt

Glorietijd

Het meest speciale stuk? “Dat is een schilderij waar ik model voor stond toen ik twintig was. Een leraar op de lerarenopleiding handvaardigheid wilde mij toen graag schilderen. Pff, het zal wel, dacht ik toen. Ik heb jaren niet meer aan dat schilderij gedacht. Tot een tijd geleden. Ik heb hem toen opgebeld. Toen hij de hoorn opnam wist-ie meteen wie ik was én waar ik voor belde. ‘Ik wil het schilderij graag kopen’, vertelde ik hem. ‘Weet je wat. Je krijgt het een half jaar in bruikleen. Als je het dan nog mooi vindt, kijken we wel weer verder,’ vertelde hij. Het stond bij hem op zolder. Hij noemde het één van zijn tien beste werken. Een half jaar later kwam mijn oud leraar eten en gaf-ie het werk cadeau! Heel bijzonder. Ik ben gewoon in mijn glorietijd geschilderd.”

Klooster Goirkestraat
Foto: indebuurt

Heel mooi huisje

“Oorspronkelijk kom ik uit Eindhoven. Toen ik hier kwam studeren ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan. Mensen noemen Tilburg weleens de lelijkste stad van het land. Ik word een beetje moe van dat gezeur. ‘Echt, ik woon in een heel mooi huisje’, zeg ik tegen vrienden buiten de stad. Als ze langskomen, zeggen ze: ‘je woont écht heel mooi’. De Goirkestraat is ook een hele mooie straat. Ik kijk uit op oude villa’s en woon zowat naast het TextielMuseum. Toen uitwisselingsstudenten uit Litouwen bij mij logeerden, konden ze niet geloven dat ik zo dicht bij het musuem woon. Mensen beseffen het niet, maar het is echt world famous.”

Verliefd

Als Heleen ons even naar buiten neemt voor een wandeling, kijkt ze nog steeds verliefd uit haar ogen. Vanuit haar straat kijkt ze inderdaad zo op de historische villa’s. Ook woont ze naast een poort, zoals Heleen zelf zegt uit 1750, en een prachtige kerk. “Ik woon vrij prijzig, maar ik vind het zo’n mooi huisje. Voor honderd of tweehonderd euro minder kan ik een flatje krijgen. Nou, ik heb dat geld graag over voor mijn woongenot.”

De bijzondere poort Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
De binnentuin. Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Dit is de voorkant van het klooster Foto: indebuurt

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Tilburg, een huis met een verhaal of heb je een droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Ook bij deze Tilburgers gingen we langs:

Villa Sint Josephstraat

Binnenkijken bij: een villa in de Sint Josephstraat

Dat Tilburg een textielstad was, zien we aan menig fabrieksgebouw of -schoorsteen. Maar die industri...
Notaristafel

Binnenkijken bij Ilona en Gerard: ‘Wat heeft de Reeshof nou niet?’

In de Reeshof, wonen Ilona en Gerard in de Hoevenlakenstraat. Ze wonen hier sinds 2013 en naar eigen...
Eefje binnenkijken bij

Eefje woont al 11 jaar in haar paleisje: ‘Deze straat is echt een klein dorpje’

Een dekbedhoes van één van haar dochters verven met een avocadopit, een kleedje een andere kleur gev...