Binnenkijken op de woonboot van Caroline en John: ‘Er staan weleens mensen aan de kant te plassen’

Door Nathalie 6 november 2018

In de Piushaven liggen verschillende oude schepen. Wist je al dat er een hoop daarvan bewoond zijn? Nee? Nu wel! In de haven liggen sinds 1995 óók Caroline en John met hun schip. Vanaf hun boot wonen, werken én recreëren ze. Op die manier hebben ze samen een mooi bestaan opgebouwd. Wij stapten even binnen.

Het seizoen is weer begonnen. Dat betekent dat Caroline druk bezig is met de voorbereidingen voor de rondvaarten. Ze is bezig met de kussentjes voor op de bankjes. Onder het genot van een kopje thee vertelt Caroline over het leven op een woonboot.

Duurde even

“Wij wonen, werken en recreëren in één”, zegt Caroline. “Ik was zelf op zoek naar een plek om schilderles te geven, zodat het een keer wat anders was dan wat de meeste kunstenaars hebben. Zo kwam ik op het idee om mijn atelier in een schip te doen. In 1991 ben ik bij John binnengelopen om informatie te vragen, die lag hier al met een schip.” Uiteindelijk duurde het twee jaar voor ze een geschikt schip vonden en konden aanmeren in de Piushaven.

(tekst gaat door onder foto)

Het dek van het schip. Foto: indebuurt

Groningse Steilsteven

In het Groningse Winschoten vonden ze de Steilsteven, een vakschip. “Het is tot 1983 in de vaart geweest. Dit soort schepen werd toen eigenlijk al te klein. Ze waren minder rendabel aan het worden”, vertelt Caroline. Maar als het schip geladen was, lag het nog maar twintig centimeter boven water en woog het zo’n 110 ton. Voordat ze het kochten, woonde er een schippersvrouw. “Wij gingen langs en hebben gevraagd of we in aanmerking konden komen als ze het ooit ging verkopen. Ze had al een hele stapel met briefjes van mensen die interesse hadden, maar op een of andere manier vond ze ons toch wel grappig. Ik was pas 28…”

Mazzel

“Toen ze ons belde zijn we er direct naartoe gegaan. We hebben vervolgens carbon papier gekocht om de overeenkomst in tweevoud te tekenen.” Caroline kan er nog om lachen, want eigenlijk hebben ze heel veel mazzel gehad; zoveel van dit soort schepen waren er niet meer. Best bijzonder toch? Dat je een schip uit Groningen haalt om je droom waar te maken!

(tekst gaat door onder foto)

De set-up voor een schilderles aquarel in bruintinten. Foto: indebuurt

4 in 1

Naast het feit dat ze er wonen, gebruiken Caroline en John het schip als thuisbasis voor meer aspecten in hun leven. Ze organiseren vanaf de boot veel evenementen in de haven, waaronder hun rondvaarten en themavaarten. Daarnaast geeft Caroline er regelmatig schilderles. Én ze gaan er uiteraard mee op vakantie. “Het schip is nog helemaal in werking. Je kunt zo varen. Ergens aannemeren kost soms wel geld, maar er zijn ook plekken waar je vrij kunt liggen.” Helaas hebben ze weinig tijd meer om nog vaak weg te gaan.

Het havengebeuren

Hoe dat komt? Vrij snel nadat de twee met hun schip in Tilburg lagen, kwam er het bericht dat de Piushaven zou gaan sluiten voor woonboten. “Toen zijn we in actie gekomen. Heel veel mensen hebben meegeholpen, maar wij zijn wel telkens een beetje de kar blijven trekken”, zegt Caroline. Zij en John zijn erg druk met het behoud van de woonruimte in de haven. “Dat is helaas nog steeds nodig. De Piushaven is in 1923 geopend en 4 april was dat 95 jaar geleden. We hebben toen activiteiten op het water voor publiek georganiseerd.” Er liggen hier allemaal oude vakschepen en dat stukje geschiedenis willen ze graag aan de mensen laten zien. Druk, druk, druk dus!

Stichting

Of Caroline en John ambassadeurs van de Piushaven zijn? Dat kunnen we toch wel stellen! Ze zaten eerst al in een stichting om de haven te redden en vanuit daar is een nieuwe stichting opgericht om mensen Tilburg vanaf het water te laten zien. Met drie à vier kleine scheepjes organiseren ze varende concerten, culinaire tripjes en teken- en schilderdagjes. Verder hebben ze ook boeken uitgegeven over de geschiedenis van de haven, de natuur rondom de haven en ze hebben mede gezorgd voor informatieborden die langs het kanaal staan.

(tekst gaat door onder foto)

Publicaties. Foto: indebuurt

Varend erfgoed

Caroline en John hebben dus best wél passie voor hun woon- en werkomgeving. Samen met hun schip en de omliggende schepen in de Piushaven maken ze ook nog eens deel uit van de Museumhaven. Af en toe doen ze mee aan open dagen of erfgoedbijeenkomsten. “Voor het publiek, om kennis te delen, en natuurlijk om te kijken hoe anderen het gedaan hebben met hun schip.”

Spartaans wonen

Caroline en John zijn namelijk nog lang niet klaar met de verbouwing van hun schip. Door hun fanatieke inzet voor de haven heeft de verbouwing veel vertraging opgelopen. Caroline vertelt hoe ze het zonder isolatie heel koud hadden in de winters en dat ze zeker acht jaar geen water hebben gehad. “Met jerrycans hebben we water gesleept. De was en douchen moesten we op andere plekken doen. Dus we hebben heel Spartaans gewoond in het begin. Maar het was ook best wel een leuke tijd.”

(tekst gaat door onder foto)

Poes Pip gaat zijn eigen gang. Foto: indebuurt

Jaren vijftig vrachtschip

Langzaamaan zijn ze nu toch echt begonnen met wat dingen. Het schip is ondertussen helemaal geïsoleerd. Ze hebben muurverwarming en een eigen waterzuivering. In de luiken zijn ramen gemaakt. Enkel als ze de monumentenvlag uithangen, zorgen ze dat alle ramen bedenkt worden met de luiken. “Dan is het nog precies het vrachtscheepje van de jaren vijftig.”

De rest van het wonen

Maar hoe gaat dat wonen op een schip nou eigenlijk in zijn werk? “Het leuke van wonen op een schip is dat je autonoom bent. Als we varen dan ben je eigenlijk op reis met heel je huis. En als je dan in een andere stad ligt, doe je daar je boodschappen en is het net of je daar woont. Je ligt in je eigen bed, kookt in je eigen keuken én de poes is mee.” Huisdier Pip voelt zich namelijk helemaal thuis op de woonboot. Hij komt bovendien af en aan boord door de patrijspoorten!

(tekst gaat door onder foto)

Een knus bedje om lekker in te liggen wiegen op het water

Mensen op je dak

Het leven in de haven gaat er gemoedelijk aan toe, vertelt Caroline. Wanneer ze buiten zijn, hebben ze veel aanspraak, vooral door het looppad dat is aangelegd. “We mogen niet klagen. We zijn heel veel thuis en in de buurt van het schip. De buren houden het ook in de gaten.” Er is één ding waar Caroline toch wel even om moet lachen en wat ze móet benoemen. “Wat je wel veel hebt in de haven is dat er mensen zijn die er geen erg in hebben dat dit een woonschip is. Het komt voor dat mensen zomaar op de boot komen om een foto te maken. Of dat iemand aan de kant staat te plassen en dan sta je gewoon achter het raam hier, maar dat hebben ze niet door. Die hebben er geen erg in dat er dan iemand in zo’n schip aanwezig is.”

Goed, genoeg gekletst. Tijd voor foto’s:

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Tilburg, een huis met een verhaal of heb je een droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Nog niet uitgekeken? We zijn ook langs geweest bij deze huizen:

Hardy's Tilburg

Binnenkijken bij kapper Hardy’s: ‘Mensen verwachten dit niet’

De Piushaven kent heel wat prachtige blikvangers. Van de Lourdeskade tot woonboten en van Villa Past...
Woning van de Week Don van Hout

Binnenkijken bij Don en Hanneke: ‘Achter elk voorwerp in ons huis zit een verhaal’

Hoe maak je een strak gestyled interieur toch persoonlijk? Don en Hanneke van Hout weten het als gee...
Ad van Eijck Bredaseweg

Binnenkijken bij Ad aan de Bredaseweg: ‘Het heeft een mooi geveltje, toch?’

Jaja, wij zijn zeker niet de enigen die in Tilburg rondsnuffelen. Zo tref ik Ad van Eijck, zelf niet...

adv.