Binnenkijken bij Sanne en Jan: ‘Mensen staan hierbinnen te filmen’

Door Rowie van der Vliet 12 maart 2019

Sanne Blietz (40) en Jan van Baal (47) dachten: we kunnen de keuken verbouwen of we gaan gewoon verhuizen. Het werd dat laatste. Tijdens de zoektocht naar een nieuw huis, was er één wens. Het stel zag het niet zo zitten om samen met hun kinderen Bo (7) en Kes (9) in een kluswoning in te trekken. Drie keer raden wat er gebeurde…

Jawel, ze hebben twee jaar lang keihard aan hun kluswoning gewerkt. Dat het huis aan het leukste hofje van Tilburg ligt, gaf de doorslag. “Maar als ik terugkijk, denk ik: hoe hebben we dat gedaan”, geeft Sanne eerlijk toe.

Keuken in stukjes

Zo staat het gezin even stil bij de tijd dat ze konden slalommen in de woonkamer, want die stond helemaal vol. “We hebben de hele keuken eruit gesloopt, want die vonden we echt niet mooi. Hij was ook verouderd. We wilden een nieuwe, grotere keuken. Daarom hebben we een deel aan het huis aangebouwd. Toen de nieuwe keuken binnenkwam, was het een heel bouwpakket.” Jan weet het nog goed: “Ja, dat waren 110 pakketten.” Bo kan het al niet meer geloven. “Echt, zoveel?” Sanne is nu megaverliefd op haar keuken, maar moet toch even zuchten als ze eraan terugdenkt. “Het was een hele puzzel.”

Sanne Jan
De keuken. Foto: indebuurt

Plek om buiten te zitten

We kunnen beter vragen wat ze niet in huis hebben gedaan. De muren zijn gestuct, de tegelvloer werd een laminaatvloer en zelfs de deuren zijn vervangen. “Ze hadden van die lelijke krulhandvatten. Dat was niet echt onze smaak”, lacht Sanne. “Ik vond ze wel mooi”, zegt Kes. “Ja, ze waren een beetje sprookjesachtig, hè?” Een ander project was de tuin. “Door het aangebouwde stuk aan het huis, hadden we geen plek meer om buiten te zitten. Er lag overal zand. Nu ben ik wel erg trots op de tuin”, zegt Sanne.

Heel leuk hofje

Toch was het, het allemaal waard. Sanne: “We vinden het hofje heel leuk. We hebben een grote tuin, een garage en wonen echt vlakbij de stad. Het was zo dat als een huis hier net te koop stond het weer zo verkocht was.” Kes: “Een vriendin van mij woont hier ook.”

Sanne Jan
Antieke kast. Foto: indebuurt

Laatste project

Het gezin is nog maar net klaar met hun laatste project. “We hebben op zolder een kamer gemaakt voor Kes. Dat is echt de mooiste kamer in het huis.” Kes glundert. “Mijn favoriete onderdeel van de kamer? De schommelstoel!” Ze gaat er snel in zitten en lijkt er niet meer uit te willen. Zo fijn!

Geen gekleurde kermis

Sanne en Jan weten hun bijzondere voorwerpen goed tot hun recht te laten komen. “Ja, gave kast hè”, zegt Sanne. “Die heb ik zo’n tien jaar. Hij is gemaakt van bamboe. Het is echt een uniek stuk”, aldus Jan. Maar ook de gele muur en enkele Star Wars-spullen laten de persoonlijkheid van het stel zien. “Ik wil niet heel mijn huis vol met Star Wars. Dat hoeft van mij gewoon niet zo”, zegt Jan nuchter. “Onze lampen boven de eettafel kunnen van kleur veranderen. Tijdens carnaval hadden we hier de carnavalskleuren. Maar niet alle lampen, hoor. Het hoeft geen gekleurde kermis te worden”, lacht Sanne.

Sanne Jan binnenkijekn
Jan van Baal met zijn zelfgemaakte lightsaber. Foto: indebuurt

Filmen in huis

“Vaders van vriendinnen staan hier te filmen. Ze worden soms helemaal gek.” Dat is natuurlijk niet zomaar. Jan maakt namelijk zijn eigen lightsabers, de lichtzwaarden uit de Star Wars-films. “Hij is een van de weinigen in Nederland die dat doet. Misschien wel de enige”, zegt Sanne trots. Jan legt uit hoe het allemaal begon: “Ik kwam het toevallig tegen op YouTube en dat intrigeerde mij. Hé, dat kan ik ook, dacht ik. Het begon met het ombouwen van speelgoed lightsabers. Die maken namelijk allemaal hetzelfde geluid, maar dat doen ze in de film ook niet. Toen heb ik er zelf eens een gemaakt. Dat gaf wel veel voldoening.” Sanne glimlacht: “Nu komen mensen uit Rotterdam hier speciaal naartoe gereden omdat Jan een lichtzwaard in opdracht maakt.”

Woonkamer. Foto: indebuurt
Kratje dat al lang in Sanne's familie meegaat. Foto: indebuurt
Woonkamer. Foto: indebuurt
De tv-kast. Foto: indebuurt
Detail van Star Wars-spullen. Foto: indebuurt
Jan van Baal met zijn zelfgemaakte lightsaber. Foto: indebuurt
De lightsabers van Jan. Foto: indebuurt
Jan is nog druk bezig aan sommige lightsabers. Foto: indebuurt
De keuken. Foto: indebuurt
Detail van de keuken. Foto: indebuurt
Het leuke bord met tekeningen van Bo en Kes. Foto: indebuurt
De fijne tuin van Sanne en Jan. Foto: indebuurt
De kamer van Bo. Foto: indebuurt
De kamer van Bo. Foto: indebuurt
De kamer van Kes. Foto: indebuurt
De kamer van Kes. Foto: indebuurt

Lees ook:

Binnenkijken Lisa

Binnenkijken bij Lisa: ‘Mensen vinden dat mijn woning helemaal bij mij past’

Ben je benieuwd wie Lisa (23) eigenlijk is? Dan hoef je alleen maar een kijkje te nemen in haar kame...
Eva in haar studentenkamer

Binnenkijken bij Eva: ‘Ik heb erover nagedacht om interieurontwerper te worden’

Eva Knip woont in een heel kleine kamer in Tilburg, maar heeft deze praktisch en toch superleuk inge...
Binnenkijken mancave

Binnenkijken bij Pieter en Lisette: ‘We hebben net de hele inrichting veranderd’

Pieter en Lisette van de Wiel houden van het bourgondische leven. "We werken hard, maar genieten ook...

adv.