Binnenkijken bij Pieter en Lisette: ‘We hebben net de hele inrichting veranderd’

Door Rowie van der Vliet 19 februari 2019

Pieter en Lisette van de Wiel houden van het bourgondische leven. “We werken hard, maar genieten ook volop”, lacht Pieter. In hun bungalow in De Blaak én de meest bijzondere mancave van Tilburg vieren ze het goede leven. 

Pieter bouwde de schuur volledig om in Engelse stijl. In The Highlander Cottage heeft hij een heel bijzondere verzameling staan: maar liefst 750 whiskyflessen. Wauw! “Er zijn geen vijf plaatsen zoals deze in heel Nederland. Hier staan flessen die je niet zomaar mij Mitra of Gall & Gall vindt. Ik verzamel bijzondere whiskyflessen, die je bijvoorbeeld alleen op een vliegveld in Taiwan vindt.”

Binnenkijken mancave bungalow De Blaak
Whisky’s van Pieter. Foto: indebuurt

Geluk gehad

De Rolls Royce onder de whisky’s, special editions uit Azië of flessen die heel wat jaartjes geleden zijn gemaakt: allemaal staan ze in de mancave van Pieter. “Je kunt niet alles kopen, dus ik heb vooral drie merken staan. The Balvenie, Dalmore en Macallan. Sommige flessen kochten mijn vrouw en ik voor zo’n zestig euro. Ik heb gewoon geluk gehad, want nu zijn ze heel wat meer waard. Dat heb ik echt nooit geweten. Het is een leuke hobby, want je bent constant bezig met zoeken. Je moet echt ingangen en contacten hebben en soms flessen weten los te weken bij verzamelaars. Voor een deel doe ik het ook voor de investeringswaarde. Maar veel flessen staan gewoon open.”

Uit de hand gelopen

Het begon allemaal zo’n tien jaar geleden. “Mijn vrouw Lisette werkte in Singapore. Ik had mijn eigen bedrijf en was in Tilburg volop aan het werk. Om de drie maanden reisde ik naar haar toe. Nu is ze trouwens weer zes jaar terug in Tilburg. Daar maakte ik kennis met speciale whiskybars. In Europa hebben we dat bijna niet. Door het reizen hadden we de mogelijkheid om whisky’s op het vliegveld te kopen. Zo begon het toen ik mijn eerste dertigjarige The Balvenie kocht. Langzaam is dat een beetje uit de hand gelopen.”

Binnenkijken mancave bungalow De Blaak
The Highlander Cottage. Foto: indebuurt

Thuiskomen

Pieter en Lisette woonden een tijdje in Oisterwijk, maar besloten terug weer terug te komen naar Tilburg. “Ik ben blij dat ik terug ben. Mijn Tilburgse roots en cultuur week toch sterk af van die in Oisterwijk. Wat mij betreft is De Blaak ook de mooiste wijk van Tilburg. Binnen vijf minuten zitten we in de bossen. Op de fiets is het tien minuten naar het centrum.” Lisette komt uit Nederland, maar groeide op in Australië. Voor haar werk reist ze nog steeds heel de wereld over, maar Tilburg voelt als thuis. “We zullen altijd terugkomen in dit huis. Het is hier zo fijn”, glimlacht Lisette.

Compleet nieuwe inrichting

De bungalow van Pieter en Lisette leek vroeger veel meer op de inrichting van de mancave. “We hebben net heel de inrichting veranderd. Mijn vrouw is nogal van de verandering, ik wat minder”, licht Pieter toe. Lisette: “Ik werd op een dag wakker en kwam naar beneden en dacht: het moet lichter. Ik moet terug naar puur, aarde en ruw hout. We hebben veel wol, dierenvellen en linnen gordijnen. Een beetje de landelijke stijl. Het was nodig om rust te krijgen. Ik snapte vroeger niet waarom mensen als ze ouder worden steeds moderner gaan inrichten. Nu begrijp ik het, want het brengt zoveel rust. Het is heel huiselijk.”

Binnenkijken mancave bungalow De Blaak
De woonkamer. Foto: indebuurt

Eyecatcher

De grote eyecatcher in de kamer is de houten landkaart. “We hebben die gekocht om mensen die bij ons komen eten te laten zien waar wij allemaal op reis gaan. We zijn echte wereldreizigers”, aldus Pieter. Het stel sluit niet uit dat ze in de toekomst weer een tijdje in het buitenland zullen wonen. Misschien zal Lisette zelfs even alleen verhuizen. Maar het huis in Tilburg blijft hun thuishaven. “We zijn trots op ons huis. Ik ben blij hier. We doen er veel aan om het mooi te houden, net zoals de andere geweldige buren in de wijk.”

De keuken. Foto: indebuurt
De keuken. Foto: indebuurt
Details keuken. Foto: indebuurt
Een van de katten van Pieter en Lisette. Foto: indebuurt
Kunst in de woonkamer. Foto: indebuurt
De eettafel. Foto: indebuurt
Speelgoedauto van het kleinkind. Foto: indebuurt
The Highlander Cottage. Foto: indebuurt
Bijzonderste mancave Tilburg Foto: indebuurt
Deel van de verzameling van Pieter. Foto: indebuurt
Detail van The Highlander Cottage. Foto: indebuurt
Details in The Highlander Cottage. Foto: indebuurt

We want you!

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

Through our tiny window

Binnenkijken bij Kim, Emma-Louise, Sammie, Morris en Laurens: ‘Ik kijk niet naar wat hip is’

Kim Jessat-Llewellyn, Emma-Louise, Sammie, Morris en Laurens Jessat houden zich niet aan trends in h...
Dominika Visser

Binnenkijken bij Dominika: ‘Het is echt mijn eigen plekje’

Dominika Visser heeft een studentenkamer van 18 vierkante meter, maar wat is deze leuk (en handig) i...

adv.