Binnenkijken bij Maria: ‘Mensen kijken hier altijd naar binnen’

Door Rowie van der Vliet 9 oktober 2018

Maria Tol woont al 33 jaar in een van de meest bijzondere huizen van de Telexstraat. De rode kozijnen en blauwe deuren trekken direct de aandacht. Ben je een van de Tilburgers die altijd al nieuwsgierig was naar dit huis? Heb je even geluk, want we mochten binnenkijken bij het oude ketelhuis middenin de stad!

“Mensen kijken hier altijd naar binnen. Het is bijna standaard dat ik naar buiten kijk en iemand zie staren. Ja, dat gebeurt zowat dagelijks. Heel veel mensen zeggen: ‘goh, zou ik eens binnen mogen kijken. Wat is dit voor huis en hoe zit het in elkaar?'”, zegt bewoonster Maria.

Oude ketelhuis

Niet veel Tilburgers kunnen zeggen dat hun huis is opgenomen in stadswandelingen. Maria wel! En daar is een hele goede reden voor. “Het pand stamt uit 1900. Het is het oude ketelhuis van Jurgens Textiel. Wist je dat ze die fabriek hebben afgebouwd, maar dit als enige lieten staan? Ik denk om de herinnering van die fabriek in stand te houden. Volgens mij heeft het ook nog dienst gedaan als een buurthuis. Toen ik hier met mijn toenmalige man kwam wonen in 1985 zag het er vreselijk uit. Het enige wat nog staat zijn de vier muren en het glazen koepeldak.”

Binnenkijken Telexstraat
Woonkamer van Maria Foto: indebuurt

Less is more

“Ik hou niet van hebbedingetjes. Less is more geldt echt in mijn huis. Meubels zijn een noodzakelijk kwaad. Ik geloof dat ik niks van IKEA heb in huis. De meubels die ik wel heb zijn vintage of bijvoorbeeld een eettafel die ik heb laten maken. Ik ga liever voor een mooi kunststuk dan allemaal kleine troep. Een voorwerp dat mij dierbaar is? Dit portret dat Marlene Dumas van Mandela maakte. Erg mooi! Mijn huis lijkt misschien wel een beetje op De Pont. Met die lege ruimtes en dat mooie licht. Dat vind ik ook een van de mooiste musea van het land.”

Binnenkijken Maria Telexstraat ketelhuis Jurgens Textiel
Het vertrek van de ex van Maria. Foto: indebuurt

Tegenovergestelde

Toch is de andere kant van het huis totaal het tegenovergestelde. Gigantisch grote doeken aan de muur trekken door de glazen wand zelfs de aandacht van voorbijgangers. Deze ruimtes lijken in niets op het vertrek van Maria. Zo zien we veel volle boekenkasten, foto’s op de muur en zelfs verschillende antieke lampen aan de muur. “Ik kan het nog erg goed vinden met mijn ex en hij is hier blijven wonen. Hij heeft zijn huis in Frankrijk, dus hij is hier niet altijd. Bovendien hebben we allebei een andere entree, dus we hoeven elkaar niet te zien. Maar hier zie je wel het verschil in karakter, haha.”

Binnenkijken bij Telexstraat
Foto: indebuurt Tilburg

Aantrekkelijke binnenstad

In de 33 jaar dat Maria in het oude ketelhuis van Jurgens Textiel kwam wonen, heeft ze de binnenstad echt zien veranderen. “Ik woon er echt met heel veel genoegen. Het is veel aantrekkelijker geworden. Ik voel mij nu veel veiliger. Vroeger liep hier van alles rond, maar heroïne junks bestaan niet meer. Ik woon echt in hartje centrum. Alles is op loopafstand. Van een filmpje pakken bij Cinecitta of een voorstelling bijwonen in de Schouwburg tot de markt op zaterdag. Ik heb geen auto meer nodig. Als ik nu een hapje wil eten met vrienden dan kan ik ongestraft een wijntje pakken. Heerlijk!”

Oude tekeningen en foto's van Jurgens Textiel. Foto: indebuurt
Woonkamer. Foto: indebuurt
Terras. Foto: indebuurt
Keuken. Foto: indebuurt
Het bijzondere dak. Foto: indebuurt
De voordeur van Maria. Foto: indebuurt
De achterkant van de woning. Foto: indebuurt

We want you!

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Nog niet uitgekeken? Hier gingen we ook op bezoek:

Vrolijkste huis Lange Nieuwstraat

Binnenkijken bij Daniëlle, Nop, Dot en Lulu: ‘Iedereen in de buurt kent ons huis’

Het vrolijkste huis van de Lange Nieuwstraat? Dat is zonder twijfel het pand met de groene deur, bij...
Sonja

Binnenkijken bij Sonja en Peter: ‘We hebben een kelder in de woonkamer laten maken’

In de Hertogstraat staan auto’s netjes achter elkaar geparkeerd. Geen gek gezicht, zou je zeggen. Ma...
Binnenkijken bij Noordstraat

Binnenkijken bij het meest verstopte huis in de Noordstraat: ‘We hadden meteen het wauwgevoel’

Maicol en Yasmina van den Oetelaar wonen midden in de stad op een verborgen plekje. Wie door de Noor...
Binnenkijken bij Telexstraat

Filmpje! Sneak preview: binnenkijken bij een oud ketelhuis middenin het centrum

Elke dag weer ziet Maria mensen voor haar huis even stilstaan om een potje te gluren. Eigenlijk niet...

adv.