Binnenkijken bij Kim en haar varken: ‘Francis Bacon is echt onze maat’

Door Rowie van der Vliet 16 april 2018

Kim Pattiruhu woont samen met haar vriend Niek, twee katten en een bijzondere huisgenoot: varken Francis Bacon. Niks schattig klein biggetje, maar een flink beest van zeventig kilo. “Dat is heel wat meer dan de fokker heeft gezegd. Minivarkens blijken niet eens te bestaan!”

Het huis van Kim in de wijk Sint Anna is direct goed te herkennen door de gave old timer voor de deur. Wanneer we binnenstappen, snappen we direct dat de auto van haar is. Kim woont namelijk in een echt vintagewalhalla vol met spullen uit de jaren 60 en 70. Wat een gaaf huis, roepen we gelijk. “Ik heb maar één ding nieuw gekocht en dat is dat IKEA-krukje. De rest heb ik van vrienden en familie gekregen, gratis opgehaald of gekocht in de tweedehandswinkel.” Precies zo’n huis dat nu weer helemaal in is. Kim woont er al tien jaar met veel plezier.

Frans Kim
Foto: indebuurt

Schoon huis

Al hoort Kim meestal iets anders wanneer iemand voor het eerst binnenkomt. “‘Wat is het hier schoon’, zeggen ze dan. We wonen met een varken samen dan moét je wel vaak schoonmaken. Soms stofzuig ik meerdere keren per dag.”

Boks, Frans

Het varken Francis Bacon, roepnaam Frans, komt voorzichtig aanlopen. “Je moet hem een boks geven op zijn snuit”, glimlacht Kim. Zo gezegd, zo gedaan. “Zo herkent hij je.” Toch vindt Frans het maar gek zo’n vreemdeling in huis. “Het is net een kleuter, haha. Hij is verlegen onder nieuwe mensen. Dan gaat hij achter zijn moeder staan.” Frans wordt eventjes naar buiten gestuurd zodat hij lekker wat kan eten. Hij waggelt vrolijk achter Kim aan. “Sommige mensen noemen hun huisdier onderdeel van de familie. Frans is echt onze maat.”

Frans Kim
Foto: indebuurt

Zomaar eens gaan kijken…

“Frans is in mei 2014 geboren. We hebben hem in oktober 2014 opgehaald. Ik heb altijd al dieren gehad. Twee jaar nadat onze hond was overleden, kreeg ik het gevoel dat er weer plek was voor een nieuwe hond. Mijn moeder heeft ooit het idee gehad een minivarken te adopteren. In een spontane bui opperde ik dit idee tegen mijn vriend. Hij reageerde heel enthousiast! Toen ben ik gaan googelen naar een huisvarken. We vonden een fokker waar Frans nog was overgebleven uit een nestje. We wilden zomaar eens gaan kijken. Al had ik voor de zekerheid wel een kattenmand meegenomen.”

Niet groter dan Franse bulldog?

Die kattenmand bleek een goed idee te zijn. Eenmaal aangekomen werden ze verliefd op het (toen nog) kleine varkentje. “Frans was kleiner dan de kat. Hij was een overblijfsel uit een nestje. Mensen willen vaak zo jong mogelijk een dier, dus we vonden hem zielig. Volgens de fokker zou hij ook niet groter worden dan een Franse bulldog. Varkens zijn echt groepsdieren dus in het begin kwam Frans vaak op mijn schoot zitten en warmte opzoeken.”

Frans Kim
Foto: indebuurt

Grote bakbeesten

“Mensen zeggen tegen mij: ‘ja, je hebt echt van die kleintjes.’ Die bestaan dus helemaal niet! Na anderhalf jaar zat Frans op het gewicht dat hij volgens de fokker zou krijgen, zo’n 25 tot 35 kilo. Dit is het dan, dachten we. Maar in een Facebookgroep met varkenshouders zag ik allemaal van die grote bakbeesten rondlopen. O jee, dacht ik toen. En ja hoor, inmiddels weegt Frans iets meer dan zeventig kilo. Hoe sommige biggetjes zo klein blijven? Je krijgt te horen dat je ze maar één bakje te eten mag geven. Ja, dan groeit-ie niet. Zo raakt een beestje echt ondervoed.”

Frans Kim
Foto: indebuurt

Favoriete plekje

De band tussen Kim, Niek, de katten en Frans zit wel goed. Hij gaat mee op reis of op bezoek bij vrienden wordt aan een riem uitgelaten. “Ik zie alleen maar een vrolijk beest. De meeste mensen uit onze omgeving vinden het leuk. Voor ons, ze zouden er zelf niet aan willen beginnen, haha.” Het varken heeft ook duidelijk een favoriet plekje in huis. “De bank! Ja, dat is echt zijn favoriete plek. Daar ligt hij vaak op. Eerst was de bank donkerbruin, maar we hebben hem opnieuw laten stofferen.”

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Bijzondere plek

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Nog niet uitgekeken? We zijn ook langs geweest bij deze huizen:

woonboot

Binnenkijken op de woonboot van Caroline en John: ‘Er staan weleens mensen aan de kant te plassen’

In de Piushaven liggen verschillende oude schepen. Wist je al dat er een hoop daarvan bewoond zijn? ...
Audrey en Justin

Woning van de week: ‘Eigenlijk draait alles om de konijnen’

We namen je al eerder mee naar deze 5 bijzondere optrekjes die in onze stad staan. En naar Britt die...
Woning van de Week Don van Hout

Binnenkijken bij Don en Hanneke: ‘Achter elk voorwerp in ons huis zit een verhaal’

Hoe maak je een strak gestyled interieur toch persoonlijk? Don en Hanneke van Hout weten het als gee...

adv.