Binnenkijken bij Ilona en Gerard: ‘Wat heeft de Reeshof nou niet?’

Door Nathalie 12 februari 2018

In de Reeshof, wonen Ilona en Gerard in de Hoevenlakenstraat. Ze wonen hier sinds 2013 en naar eigen zeggen met veel plezier. Ilona is helemaal teruggekomen op haar eerdere aversie tegen de Reeshof. Dat moet toch heerlijk zijn, je zo op je plek voelen. Ilona vertelt uitgebreid hoe hun huis echt van hun is geworden.

Meer huis voor je geld

“Vroeger zei ik dat ik nooit in de Reeshof wilde wonen. Het is ver weg van het centrum en trok me helemaal niet. Op een gegeven moment ga je toch eens kijken. En dan zie je dat je meer huis krijgt voor je geld.”

Ilona en Gerard
Ilona en Boes bij de bibliotheekkast. Foto: indebuurt

Ilona vertelt hoe zij en haar man Gerard hier terecht zijn gekomen vanuit de Blaak. Ze moesten hun oude huis uit omdat het was verkocht en hadden alleen nog maar dit huis op de planning staan voor een bezichtiging. Bovendien werd de druk er een beetje opgelegd: ze moesten opschieten want er waren meer liefhebbers. “Dus zijn we nog een keer gaan kijken. Toen hebben we het gedaan, en we hebben er nooit spijt van gehad.”

Flink verbouwd

Vervolgens is het huis goed onder handen genomen. Er zit een nieuwe keuken en nieuwe badkamer in. Van de twee slaapkamers boven hebben ze één grote kamer gemaakt. Ook de tuin is helemaal opnieuw gedaan, vertelt Ilona. “En nu zeggen we eigenlijk, nou niet dagelijks, maar toch wel heel vaak, dat we zo blij zijn met ons huis.”

Achterkant van het huis. Foto: indebuurt

Het huis waarin ze hiervoor woonden, had een u-vorm en was daarom moeilijk in te richten. Deze woning heeft dat niet, er zijn overal hoekjes waar Ilona iets leuks heeft kunnen neerzetten. De ruimte binnen is ook verbazingwekkend groter dan verwacht. Dit vindt Ilona erg belangrijk. “We zijn nu met zijn tweeën, maar de kinderen brengen ook aanhang mee, en wie weet breidt het nog meer uit. En dan is het juist fijn om beneden de ruimte te hebben.”

Kringloopgek

Het huis mag dan boven wat minder ruimte en geen tweede verdieping hebben, toch wordt dat niet gemist door Ilona. “Die duw ik toch alleen maar weer vol met troep, want ik sleep van alles mee. Ik ben een kringloopgek.”

Er staat niet veel in huis wat niet van de kringloop of Marktplaats komt. Ilona heeft meer met oude spullen en vindt het leuk om spulletjes te zoeken. “Hergebruiken is toch wel een themaatje bij ons. Heel veel planten heb ik meegenomen uit het oude huis, de tegels zijn tweedehands en de muurtjes in de tuin zijn gemaakt van de bestrating die er lag.”

Ze ziet haar hobby ook een beetje als een sport. “Iets vinden wat waarde heeft en het dan voor een habbekrats meenemen. Dat vind ik het leuke van kringloop, daar weet ik nooit wat ik aantref.”

Al die meubels

Ilona had niet gedacht dat alle spullen die ze al had, ook in het nieuwe huis zouden passen. Ze heeft gelukkig alles mee kunnen nemen. Zo heeft ze een grote oude notaristafel uit de achttiende eeuw waarvan ze dacht dat die niet in het huis zou passen. Als ze ziet hoe de tafel er nu bijstaat, lijkt-ie wel voor het huis gemaakt.

De notaristafel. Foto: indebuurt

Ook de bibliotheekkast en salontafel konden mee. Die laatste valt op vanwege de la met glazen top, waardoor je erin kan kijken. Ilona kleedt de la afhankelijk van het seizoen leuk aan. “Nu zijn het allemaal oude theekopjes, een andere keer kerstballen of boeken.”

Redelijk nieuw is de wandkast, die ze zelf ontworpen heeft. “Ik wilde altijd al, als in een soort bibliotheek, een tijdschriftenkast. Die heb ik nu”.

De tijdschriftenkast. Foto: indebuurt

Gerard, de katten en een paar vissen in de vijver

Ilona woon hier natuurlijk niet alleen. Haar man Gerard en de katten, Boes en Tijgetje, maken ook deel uit van het huishouden. In de vijver in de tuin wonen nog een paar vissen die nieuwsgierig naar het hoekje komen zwemmen om te kijken of ze al eten krijgen.

Van de katten heeft Tijgetje zich de hele middag niet laten zien, maar Boes ligt lekker op de bank te snoezen. De bank is trouwens Ilona’s fijnste plekje in huis. “Ik lig hier heel graag, samen met de poezen zo op een rijtje in de bank.”

Ik moet bloemen

Goed, geen huis is af zonder een bosje bloemen. Ilona en Gerard houden van kleur in huis. Dit hebben ze al voor elkaar met gedurfde kleuren op de muur. De badkamer is lichtblauw, de slaapkamer heeft bruin, een wand in de woonkamer is okergeel, en overal in huis staan spullen met rode accenten.

Okergele muur in huis. Foto: indebuurt

Maar een andere goede manier om kleur in huis te krijgen zijn bloemen. “Ik moet altijd bloemen in huis.” Ilona heeft een abonnement bij een bloemenservice, en krijgt zo één keer in de twee weken een boeket thuisgestuurd. Goed geregeld!

Een bloemetje. Foto: indebuurt

De Reeshof heeft alles

Weer terug naar het huis en de buurt. Sinds ze in de Reeshof wonen, komen Ilona en Gerard minder vaak in het centrum, want, “wat heb je nou niet in de Reeshof?” De winkels van de Heyhoef liggen op loopafstand, er zijn een bibliotheek en zwembad in de buurt, er zijn restaurants, twee buurttuinen en er is een park waar vaak iets te doen is. Je zit zo op de snelweg en de Reeshof heeft een eigen station. “Het enige wat ik wel een beetje mis is een bioscoop”, zegt Ilona. Maar – zo zegt ze – ze woont hier graag. Bovendien komen steeds meer kennissen en familie deze kant op. Haar dochter woont ook al in de Reeshof.

Het Mariabeeld. Foto: indebuurt

Stel het huis staat in de fik

Als het over belangrijke spullen in huis gaat, noemt Ilona het Mariabeeld. Dat is nog van haar oma geweest, en vermoedelijk zelfs van diens oma. Dus mocht het huis ooit in brand staan, zou dat het eerste zijn wat ze meeneemt. Tenminste, op Gerard na natuurlijk!

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Tilburg, een huis met een verhaal of heb je een droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Bekijk ook deze huizen in de Reeshof…

Dit wil je: zo is het om tegenover het Reeshofbos te wonen

Stel je eens voor dat je op elke willekeurige dag gewoon de straat over kunt steken en al in het bos...
Audrey en Justin

Woning van de week: ‘Eigenlijk draait alles om de konijnen’

We namen je al eerder mee naar deze 5 bijzondere optrekjes die in onze stad staan. En naar Britt die...

adv.