Binnenkijken bij Annemieke: ‘Ik ben zo vier, vijf, zes keer per dag boven te vinden’

Door Thijs Dingemans 4 december 2018

Als het aan Annemieke van Helderen (49) had gelegen, dan was haar benedenverdieping ook dit jaar omgetoverd tot kerstdorp. Maar helaas, de Tilburgse gaat verhuizen en daarom leek het de makelaar niet zo handig om het hele huis te verbouwen. Toch is het dorp wél aanwezig: nu schittert-ie boven op de zolder. “Ik mis het wel hier beneden; normaal zit ik er middenin.”

Wie elk jaar rond deze tijd de woning van Annemieke aan de Vreeswijkstraat binnenstapt, krijgt een wel heel warm welkom. “Normaal staat de hele benedenverdieping vol. Het kerstdorp begint dan in de hal en loopt door van de woonkamer naar de keuken. Maar dit jaar helaas niet. Ik kon het toch niet laten, vandaar dat je een klein stukje op de vensterbank ziet. Een beetje sfeer mag er wel zijn, hè.”

(tekst loopt door onder foto)

Zelfs de wc is in to the kerst. Foto: indebuurt

Prachtig kerstdorp

Goed, geen kerstdorp beneden, maar helemaal boven op zolder. Het doet Annemieke toch wel een beetje pijn dat haar dorp – dat ze al ruim twintig jaar vol passie optuigt – nu ‘verstopt’ staat. De Tilburgse neemt ons mee naar boven. “Kijk, dit is-ie dan”, begint ze. Het warme welkom krijgen we alsnog. Annemieke leidt ons rond. “Dit is het stadsgedeelte met dorpsplein met terrasjes erbij, zoals we dat in Tilburg ook kennen. Hier is een groot speelgoedparadijs waar de kerstman cadeautjes uitdeelt. Hier een typisch stadsstraatje wat helemaal doorloopt. Dit het middenblok, hier aan deze kant het boerenleven met varkenshouders, schapenhouders, koeien en paarden en noem maar op. Een kerk met koor, kerstmarkt, de Piushaven, haha.” En zo gaat Annemieke nog even door. De Tilburgse straalt, showt vol trots haar kindje.

Paar keer per dag naar boven

Vier, vijf, zes keer per dag loopt ze naar boven om haar kerstdorp te aanschouwen. Ze mist het; zelfs vriend Theo belt vaker dan normaal. “Hij hoort dan op de achtergrond het getingel. ‘Oh, je zit weer boven’, zegt-ie dan. Heerlijk vind ik dat. Ik ben zo vier, vijf, zes keer per dag boven te vinden. Dan kijk ik rond en doe ik nog even dit of dat. Het is lekker aanrommelen, dat blijft leuk.”

(tekst loopt door onder foto)

annemieke van helderen
Annemieke vol trots bij haar kerstdorp. Foto: indebuurt

De kriebels komen al vroeg

Een uit de hand gelopen hobby? Best wel. Annemieke is elk jaar ruim drie maanden bezig met haar kerstdorp. Eerst de opbouw in oktober, vervolgens het genieten in november en december en daarna de afbouw in januari, na Driekoningen. De kriebels komen echter al véél eerder. “Vanaf eind juni, begin juli komen de eerste mails al binnen van sites die kerstdorpen verkopen. Dan begint het toch wel te kriebelen, hoor. En in augustus, wanneer de zon aan de hemel staat, zit ik met kerst in mijn hoofd. Vrienden steken er de draad mee. Maar ja, that’s me.”

‘Toch best uit de klauwen gelopen’

Het minst leuke aan zo’n kerstdorp? Toch wel het afbouwen. “Het opbouwen is ontzettend leuk. Daar kan ik uren, dagen en weken mee bezig zijn. Superleuk natuurlijk. Het afbreken is het grootste karwei en niet leuk. Ieder poppetje moet je apart poetsen en inpakken.” En het worden er ieder jaar steeds meer. “Ja, het is toch best uit de klauwen gelopen”, zegt Annemieke. “Heel vroeger, en dan heb ik het over mijn jonge jeugdjaren, is mijn vader ermee begonnen. Hij maakte een kerstdorpje met witte, porseleinen huisjes. Poppetjes, belichting, bomen, noem maar op; ieder jaar móest er iets bijkomen.”

(tekst loopt door onder foto)

Cool! Een verlichte trap in huis. Foto: indebuurt

Ooit stoppen? Dacht ’t nie!

Zo vader, zo dochter: Annemieke volgde haar vader en weet na twintig jaar nog altijd niet van ophouden. “Nee, nee, nee… Ik heb geprobeerd te stoppen vanwege gezondheidsreden. Met pijn in mijn hart heb ik alles verkocht en dat doet me nog zeer als ik aan sommige dingen denk. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik kon het niet over m’n hart verkrijgen, dus het is toch weer gaan groeien. En ik denk dat ik het niet voor elkaar ga krijgen om ooit echt te stoppen.”

Stukje waardering

En dus boft de buurt. Annemiekes woning in de Reeshof is bekend geworden door het kerstdorp; het is rond deze tijd altijd vollenbak in huize Van Helderen. “Ieder jaar komen mensen kijken naar het dorp. Ze kennen me uit de buurt, van Facebook of die hoort het van die en die weer van die. Dat is heel leuk. Het is toch een stukje waardering. Ik zorg er altijd voor dat er iets lekkers te drinken en eten is. Glühwein en kerstkransjes bijvoorbeeld.”

(tekst loopt door onder foto)

De ruime woonkamer. Foto: indebuurt

‘Je kunt hier zo de polonaise indoen’

En de polonaise wordt gelopen in de Vreeswijkstraat. Naast het kerstdorp spotten namelijk nog een heleboel tofs. De rondleiding van Annemieke gaat verder dan de zolder. We zien vier slaapkamers op de tweede verdieping, een zolderverdieping, beneden een ruime woonkamer, aparte keuken met eettafel en inpandige garage. We lopen nog even achter Annemieke aan met de handen op haar schouders en belanden in de ruime badkamer. “Je kunt hier zo de polonaise indoen”, besluit ze lachend.

Benieuwd naar het kerstdorp van Annemieke? Kijken maar:

We want you!

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

Binnenkijken bij Bahar: ‘Ik raak snel gehecht aan spulletjes’

Al eens wezen snuffelen bij Bahar Zounuzy in haar tassenwinkel BONES Artisan? Het blijkt dat ze niet...

Binnenkijken bij Manon en Marcel: ‘We wonen nog net in Tilburg’

In het laatste stukje wat je nog Tilburg kan noemen, Koolhoven in de Reeshof, wonen Manon en Marcel....
Boeren Hasseltstraat Stijlmeubelen

Binnenkijken bij Corina: ‘Het zijn hier echt twee werelden’

'Het lijkt wel één grote, gezellige woonkamer', is het eerste wat we zeggen als we binnenstappen bij...

adv.