Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voor Rebecca en Sylvain geldt maar één ding: ‘Een goede leefbaarheid in Tilburgse wijken’

Aangeboden door Tiwos 4 december 2019

Ze zijn hét gezicht in de Tilburgse wijken: Rebecca Loos en Sylvain Vleeming. De twee werken als buurtbeheerder en leefbaarheidsconsulent bij Tiwos en zorgen – zoals de naam al doet vermoeden – voor goede leefbare wijken. “Dit werk verveelt nooit, elke dag is anders. Dat maakt het zo leuk.”

Rebecca en Sylvain zeggen het vanuit ‘t’Muntje’, een garagebox aan de Munttorenstraat die is omgetoverd tot ontmoetingsplek voor bewoners. Aan tafel zitten Ank van der Sluis-Willemsen en Cees van der Wouw. Zij wonen in de buurt en beheren ‘t’Muntje’. “Dit is dus wat we willen”, zegt Rebecca. “Samen met de betrokkenen en bewoners zoeken naar een betere leefbaarheid in de wijken. Dat is echt de droom die we hebben.”

Tiwos

Rebecca werkt al ruim 15 jaar bij Tiwos als buurtbeheerder. “Wat ik doe? Ik houd mij bezig met ‘schoon, heel en veilig’ in de ruimste zin van het woord. Ik ben als buurtbeheerder het gezicht van de wijken en aanspreekpunt voor bewoners. Ik loop rond in wijken en ga langs bij bewoners. Overigens beperk ik me niet alleen tot woningen, maar kijk ik naar de hele omgeving en individuele problematiek. De leefbaarheid in de breedste zin van het woord dus.” En dan, lachend: “Nu mag jij je voorstellen, we zijn tenslotte een koppeltje.”

Tekst loopt door onder foto. 

Ontmoetingsplek t’Muntje in de Munttorenstraat. Foto: indebuurt Tilburg

Verlengstuk

Collega Sylvain, die inmiddels ook een x-aantal jaar als leefbaarheidsconsulent bij Tiwos werkt, vult aan: “Ik ben als leefbaarheidsconsulent het verlengstuk van Rebecca. Dingen die haar te veel tijd kosten, neem ik over. Ik doe ook het juridisch traject rondom incasso’s en betalingsachterstanden. Ik in ze overigens niet, maar kijk meer waar de problematiek zit. Ik hang als het ware als een helikopter boven een wijk en kijk waar ik Rebecca in kan ondersteunen.” Het grootste verschil in functie? Sylvain lost de lastige klusjes van Rebecca op. “Ik ben echt het aanspreekpunt voor bewoners en signaleer dingen in de wijk. Als ik zaken tegenkom die wat complexer zijn qua problematiek, schakel ik Sylvain in om door te pakken.”

“Daarom moet ik toegankelijk zijn en niet met een botte bijl erin hakken”

Rebecca is het gezicht in de wijk en moet dus veilig kunnen rondlopen. “Daarom moet ik toegankelijk zijn en niet met een botte bijl erin hakken. De vertrouwensband met bewoners wil je niet kapotmaken. Sylvain pakt daarom zaken op waarbij we een traject ingaan en die gevolgen hebben.” Ze doelt op zaken als een ontruiming, zware overlast, drugszaken, ondermijning of andere dingen die niet in een woonhuis thuishoren. “Als ik zulke dingen constateer, komt de leefbaarheidsconsulent om de hoek kijken en doe ik een stapje terug.” Sylvain: “Het aanpakken van die overlast heeft ook een collectief belang: anderen bewoners hebben daar last van en door het aan te pakken, brengen we de leefbaarheid weer in de wijk terug.”

Betrokkenheid

Vanaf dat moment is Sylvain degene die met bewoners in gesprek gaat. “Het is belangrijk dat Rebecca dan uit de buurt blijft en doet waar ze goed in is: de bewonersbetrokkenheid vergroten. Dat willen we meer zien in de wijk. We willen naast een goede leefbaarheid, dat bewoners veel meer met elkaar optrekken. Je moet je voorstellen: in een wijk als deze leven veel culturen samen. De buren kennen elkaar vaak nauwelijks. Wat we willen is dat ze elkaar helpen en bij elkaar terecht kunnen als er wat is. Gelukkig weten steeds meer bewoners de weg naar ‘t’Muntje’ te vinden.”

Tekst loopt door onder foto. 

De opening van t’Muntje werd gedaan door René Scherpenisse, directeur van Tiwos. Foto: indebuurt Tilburg

Vertrouwd koppel

Rebecca en Sylvain hebben ongeveer 1500 woningen van Tiwos onder hun hoede; voornamelijk in West (en Sylvain heeft nog wat woningen in de Reeshof). De twee zijn al jaren een vertrouwd koppel. “Ze mogen echt niet weg”, zegt Ank. Cees knikt bevestigend. “We hebben een tijd terug een brief naar Tiwos geschreven toen bleek dat een van de twee naar een ander gebied moest. Dat gebeurt dus niet, hè. Ik meen het, ze moeten voor altijd blijven!”

Lekker afwisselend

Of Rebecca en Sylvain vaker zulke positieve woorden ontvangen? Sylvain: “We doen ons best. Natuurlijk kun je het niet bij iedereen goed doen, maar dit zijn betrokken bewoners. We kijken per wijk naar de ontwikkeling en hoe we kunnen sturen zodat de bewoners een leuke woonomgeving krijgen.” Rebecca vervolgt: “Dat maakt dit werk ook zo leuk. Het is de leukste baan die er is. Je moet wel een bepaalde persoonlijkheid hebben om dit te doen.”

Woonplezier staat voorop

Sylvain is het daar volledig mee eens. Voorzichtig lachend: “Het is een baan waarin je niet altijd leuke beslissingen moet nemen. Maar het is fijn als je ziet dat mensen weer hun woonplezier terugkrijgen. Uiteindelijk doen we het voor de bewoners.” Rebecca beaamt de woorden van haar collega: “Het gaat om hun, de vrijwilligers die zich keihard inzetten en de wijk leefbaar maken.” Een grote glimlach verschijnt op de gezichten in ‘t’Muntje’. Tot de gezamenlijke foto gemaakt moet worden…

Rebecca en Sylvain met de betrokken bewoners Ank en Cees. Foto: indebuurt Tilburg

Lees ook:

budgetcoach Tiwos

Ivona werkt als budgetcoach bij Tiwos: ‘Mensen voelen zich bij mij vertrouwd’

Ivona Sokanovic zat twintig jaar in de incassowereld maar zocht een nieuwe uitdaging. Die vond ze bi...


Meer over Tiwos ontdekken?

Tiwos

makelaars

Vandaag gesloten

Stationsstraat 24, Tilburg

Bekijk meer:makelaars

adv.