Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x de oudste koopwoningen in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 25 september 2017

Van woonboerderijen tot herenhuizen: in Tilburg staan er op dit moment heel wat oude optrekjes te koop. Geniet mee van de prachtige panden die barsten van karakter.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Woonboerderij

Woonboerderij uit 1570
Foto: Funda.nl

Deze woning is by far de oudste in deze lijst. Het stond er al toen Willem II en Vincent van Gogh nog lang niet geboren waren. En toen het nog wel even zou duren voordat Tilburg een textielstad was. De woonboerderij is zó oud dat het niet precies te zeggen is hoe oud. Toch denken historici dat het (echt hoor, houd je vast) gebouwd is in 1570.

Fabriekswoning

Foto: Funda.nl

De tweede oudste koopwoning van Tilburg is een paar eeuwen jonger, maar tikt toch al een aardige leeftijd aan. Dit fabriekshuis in de Goirkestraat stamt uit 1850. Veel van de originele inrichting zien we niet meer terug. De binnenkant is volledig gestript zodat de toekomstige bewoners het helemaal naar eigen smaak (en eigentijds) kunnen indelen.

Herenhuis met achtertuin

Herenhuis uit 1860
Foto: Funda.nl

Je zou het niet verwachten bij het zien van dit herenhuis uit 1860: maar het is verrassend groot. De vorige bewoners hadden zelfs ruimte voor een muziekkamer en 5 slaapkamers. Kom maar door met die walk in closet, Netflixkamer en persoonlijke bibliotheek.

Rijksmonument

Rijksmonument 1861
Foto: Funda.nl

Wat is dit rijksmonument in de Goirkestraat uit 1861 mooi, zeg. De hal heeft een trap van hardhout, originele tegels en sierlijsten op het plafond. En dan hebben we het alleen nog maar over de hal. Wie door dit huis loopt, heeft het idee een wandeling door een museum te maken. De kamers zijn opgeknapt door de vorige bewoonster, een interieurstilist, die elke ruimte zijn eigen sfeer heeft meegegeven. Helaas moet je diep in de buidel tasten: dit rijksmonument kost bijna een miljoen.

Grote tuin

Oudste koopwoningen beton
Foto: Funda.nl

Fan van de industriële betonlook? De voorgevel van dit huis uit 1884 is niet overladen met bakstenen, maar beton. Daardoor is het een echte blikvanger in de Hasseltstraat. Maar het meest verrassende aan dit pand is de 18 meter diepe tuin.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Wonen

adv.