Zet je schrap: 9 x grote veranderingen in Tilburg in 2019

Door Rowie van der Vliet 11 januari 2019

O, wat gebeurt er toch altijd veel in Tilburg! Maak je borst maar nat, want ook komend jaar wordt er flink gebouwd, verbouwd en gesloopt in Kruikenstad. Wij zetten negen belangrijke veranderingen voor je op een rijtje die zichtbaar zullen zijn in 2019.

Pagina 1 / 9
⟵ swipe swipe ⟶

Emmapassage wordt Emmastraat

Emmapassage
Foto: indebuurt

Het dak gaat er af! Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Winkelcentrum Emmapassage wordt namelijk weer een straat, aldus Brabants Dagblad. Binnenkort begint de gigantische verbouwing en daarom gaat het winkelcentrum al snel dicht. Ook de parkeergarage wordt aangepakt. Gelukkig kunnen we nog wel terecht bij een pop-upversie van boekhandel Gianotten Mutsaers. De populaire winkel is ook gelijk de eerste huurder van de Emmastraat 2.0. De uiteindelijke winkel wordt ietsjes kleiner, maar krijgt wel een heel fijn terras aan een pleintje.

Gele pinautomaten

geldmaat
Alle pinautomaten worden vervangen door de knalgele Geldmaat. Foto: Geldmaat

Onze oude vertrouwde flappentappen van de bekende banken worden in Tilburg vervangen voor kanariegele nieuwe exemplaren. De geldautomaten van ING, Rabobank én ABN Amro verdwijnen namelijk allemaal uit het straatbeeld en daar komen nieuwe met de naam Geldmaat voor terug.

Hier lees je waarom:

geldmaat

Pinautomaten ABN, ING en Rabo verdwijnen in Tilburg en worden knalgeel: dit is waarom

Onze oude vertrouwde flappentappen van de bekende banken worden in Tilburg vervangen voor kanariegel...

Nieuw busstation

Busstation Spoorlaan werkzaamheden
Foto: indebuurt

De verbouwing van het busstation zou eigenlijk december 2018 al klaar zijn, maar dit duurde een tikkeltje langer. Waarom? De overkapping voor de bussen was iets ingewikkelder dan verwacht. Gelukkig pakken ze het goed aan zodat we straks lekker droog op de bus wachten. Als alles nu wel volgens planning gaat, stappen we in maart van dit jaar weer op aan de Spoorlaan. Het tijdelijke busstation aan de Burgemeester Brokxlaan wordt dan ook verbouwd.

Busstation Spoorlaan werkzaamheden

Mysterie: Hoe zit het nou met de verbouwing van het busstation?

Het Kroepoekdak staat in de steigers, de Spoorlaan ligt voor een deel open én het vernieuwde busstat...

Nieuwe huizen aan het Burgerijpad

huis bouwen
Je kunt je eigen huis bouwen in het centrum. Foto: Gemeente Tilburg

Heb je vroeger op basisschool De Vuurvogel gezeten? Op het terrein komt straks héél iets anders te zitten, namelijk nieuwe huizen. Op nummertje 14 tot 18 mogen bewoners namelijk helemaal zelf hun huis ontwerpen. De bouw begint in de zomer van 2019. De maanden daarvoor gaat de gemeente de kavels klaarmaken voor de bouw. Als alle huizen zijn opgeleverd, komen er ook nieuwe straten en stoepen. Daar worden de toekomstige bewoners van het Burgerijpad óók bij betrokken. Wat een luxe!

huis bouwen

Cool! Je kunt je eigen huis laten bouwen midden in het centrum

Je huidige huis zat en toe aan een nieuwbouwwoning? Een woning die je helemaal zelf hebt ontworpen? ...

Spoorpark gaat open

Het Spoorpark
Foto: Facebook Het Spoorpark

Van skaten op de ramps tot beachvolleyballen op het strandje en van genieten van het uitzicht in de uitkijktoren tot in je tentje slapen in de Stadscamping. Wat wordt het Spoorpark straks gaaf! Wist je dat we in april 2019 al met ons tentje op de camping mogen staan? Voor de officiële opening van het Spoorpark is het nog even wachten, maar op 21 juni om 12.00 uur is het zover. Zin in!

Spoorpark Tilburg

We kunnen niet wachten: wanneer gaat het Spoorpark eigenlijk open?

Van skaten op de ramps tot beachvolleyballen op het strandje en van genieten van het uitzicht in de ...

Twee-onder-een-kap in de Nijverstraat

Foto: Funda

Er komt heel iets anders in de meisjesschool aan de Nijverstraat, namelijk twee-onder-een-kapwoningen. Je krijgt je eigen parkeerplaats op het terrein van de Coop, die lekker in de buurt zit. Ook krijgen toekomstige bewoners een eigen stadstuin. Je raadt het al: de bouw begint in 2019.

Plan-T en de rest van het Burgemeester Stekelenplein

Burgemeester Stekelenburgplein
Foto: SDK VASTGOED

Groen in de Spoorzone? Dat vinden we nu vooral in de fijne ietwat verborgen binnentuin met zijn grote boom en gezellige lampjes. Daar gaat verandering in komen met de make-over van het Burgemeester Stekelenburgplein! Met de verbouwde LocHal zijn de werkzaamheden op het terrein nog lang niet klaar. Er komt namelijk een nieuw kantoorgebouw met heel veel gave bedrijven, Plan-T. De catering zal daar in ieder geval heel goed verzorgd zijn, want Monarh opent een tweede vestiging. Vinden we leuk! In 2018 won Monarh nog een Michelinster.

Nieuwe fietsenstalling

Fietsenstalling
Het soort fietsenstalling met hek en bewaker die we bij het Burgemeester Stekelenplein vinden, lijkt Patricia ook wel iets voor het Wagernerplein Foto: indebuurt Tilburg

Station Tilburg blijft nog eventjes in de steigers staan. Vanaf januari is de bouw van de nieuwe fietsenstalling begonnen. Zo komt er meer plek om onze stalen ros op het station te stallen. Fijn!

Station Tilburg houten dozen

Wat doen die houten dozen op Station Tilburg?

Niet te missen: een soort van houten dozen op Station Tilburg. Ineens vinden we ze overal op het gro...

Afgesloten stukken weg in de binnenstad

Spoorlaan
Foto: indebuurt

Hé, is het jou ook al opgevallen? De zuidelijke rijstrook van de Spoorlaan is vanaf 7 januari zo goed als afgesloten, zo meldt Brabants Dagblad. Wen d’r maar aan. Deze rijstrook blijft namelijk heel lang deels dicht. Gas- en waterleidingen worden namelijk helemaal vernieuwd. Het gaat zo’n anderhalf jaar duren voordat we hier weer autorijden. Maar ook een rijstrook van de Burgemeester Brokxlaan gaat tijdelijk dicht in 2019. Dit komt door de werkzaamheden aan de nieuwe fiestenstalling en Plan-T. De Schouwburgring is dicht door een proef op de cityring om het verkeer veiliger te maken.

Lees ook:

11 x deze grote nieuwbouwprojecten komen eraan

Steeds meer mensen willen in Tilburg wonen en dat begrijpen wij natuurlijk maar al te goed! Er worde...
Artist impression Pieter Vreedeplein

Yes, we krijgen een gigantische woontoren in het centrum!

Wow, over een tijdje gaat het Pieter Vreedeplein er heel anders uitzien. Er zijn namelijk plannen vo...
epic dicht

Deze restaurants in Tilburg staan te koop (en kunnen in 2019 van jou zijn)

Wil je in dit nieuwe jaar een andere weg inslaan? Heb je het goede voornemen om je eigen zaak te run...
Pagina 1 / 9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.