Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: is een huisnummer aan de gevel van je woning verplicht?

Door Rowie van der Vliet 23 mei 2020

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt op het moment dat je voor een appartementencomplex zoals de StadsHeer staat: is het nu de bovenste of de onderste bel? Of je nu voor de portiek van een flatgebouw of de deur van een twee-onder-een-kapwoning staat, het is fijn om te weten of je bij het juiste huis aanbelt. Een huisnummer aan de gevel is in dat geval handig, maar is het ook verplicht?

Voor de krantenbezorger kan het misschien vervelend zijn dat jouw huisnummer niet goed zichtbaar is, maar voor de hulpdiensten kan het gaan over leven en dood.

Laat je huisnummer duidelijk zien

Is het dan verplicht om een huisnummer aan je gevel te hebben? Volgens de Brandweer is een nummer aan je huis niet alleen verplicht, het moet ook nog eens duidelijk zichtbaar zijn. Sterker nog, een huisnummer moet zelfs vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar zijn. Wettelijk gezien moet een huisnummerplaatje minimaal een afmeting hebben van 12 x 12 centimeter. De cijfers moeten minimaal 88 millimeter hoog en 60 millimeter breed zijn. Ook moeten de cijfers op het bordje een afwijkende kleur hebben ten opzichte van de achtergrond.

Tips van de brandweer

Tot zover de wettelijke kant. Daarnaast heeft de brandweer ook tips zodat het huisnummer nog beter opvalt. Zo kan je het plaatje het best op 1,75 tot 2,50 meter hangen en krijg je pluspunten van de hulpverleners als je het huisnummer ook nog verlicht. Wat je nu het best kan doen? Zorg dat klimplanten of andere voorwerpen het zicht op het huisnummer niet blokkeren. Ook kan je ervoor kiezen om je huisnummer aan een hek, muur of paaltje te hangen. Alles om de zichtbaarheid van het bordje te verbeteren. Volgens de brandweer is het handig als het huisnummer nog te zien is als je met vijftig kilometer door de straat komt rijden.

Lees ook:

Heuvelsekerk

Mysterie: dit is waarom het cijfer 4 op kerkklokken in Tilburg verkeerd geschreven is

Kijk maar eens goed naar de klokken van de kerken in Tilburg. Waarschijnlijk was het je nog niet opg...

Tilburgs mysterie: waarom ligt er een tegel met ‘Gevangenen bevrijden’ bij de Heikese Kerk?

Misschien heb je het weleens gezien op de terugweg van de kroegentocht in de Stadhuisstraat of tijde...
aanbiedingen

Tilburgs mysterie: hoe komt de Reeshof eigenlijk aan haar naam?

Als er een wijk is waar de meningen veel over verschillen dan is het wel de Reeshof. De ene Tilburge...

adv.