Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Liever huren dan kopen? 5 x zó vind je een geschikte huurwoning

Aangeboden door Lemmens Makelaardij 5 februari 2019

Stel je voor: je woont al jaren in een koophuis, maar denkt eraan om over te stappen naar een huurhuis. Nou kun je in deze booming tijd prima van je woning af, maar de volgende stap, het vinden van een geschikte huurwoning (of -appartement), is nog niet zo makkelijk. We geven daarom vijf tips om een geschikte huurwoning te vinden. 

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Aantrekkelijke huurwoningen

lemmens makelaardij
Tip 1: richt je bij huren op een appartement. Foto: Lemmens Makelaardij

De eerste barrière waar je mee te maken krijgt, is dat fijne huurhuizen om in oud te worden schaars zijn. Het aanbod is vrij beperkt dus je komt al snel op een appartement uit. Gelukkig staan er in Tilburg in verhouding tot huurwoningen veel meer appartementen te huur! Richt je bij de huurmarkt dus niet alleen op huurwoningen, maar ook op huurappartementen!

Concurrentie op huurmarkt

lemmens makelaardij
Tip 2: calculeer een langere zoektijd en een hogere huurprijs in. Foto: Lemmens Makelaardij

Toch is het behoorlijk pittig om een geschikt huurappartement te vinden. Er zijn momenteel een heleboel mensen die zoeken naar dat ideale huurappartement. En ja, hoe meer gegadigden er zijn, hoe kleiner de kans wordt om een huurappartement te vinden. Waarschijnlijk kom je op een lange wachtlijst terecht. Of je komt niet eens in aanmerking voor een goedkoper huurappartement. Ga dus uit van een lange(re) zoektijd en hogere huursom. 

Hogere maandlast

 Lemmens Makelaardij
Tip 3: kijk niet alleen naar de huurprijs maar ook naar energielasten en bespaarde onderhoudskosten. Foto: Lemmens Makelaardij

Mensen voelen zich vaak belemmerd door de maandlasten om te verkassen naar een huurwoning. Vooral de ‘oudere generatie’ voelt deze belemmering. Makelaar Esther Lemmens geeft hierover aan: “Oudere huiseigenaren hebben de hypotheek vaak al flink afgelost. Ze wonen goedkoop, soms voor maar zo’n €500 aan maand-woonlasten. Als het lukt om naar een huurappartement door te stromen, zijn ze vaak meer dan het dubbele kwijt.” Esther vervolgt: “Daar staat wel tegenover dat het comfort en gemak aanmerkelijk toeneemt. En vergis je ook niet in de energielasten: bij nieuwe(re) (huur)appartementen valt de energierekening stukken lager uit, om maar te zwijgen van de bespaarde onderhoudskosten. Maar wees vooral eerlijk tegenover jezelf: verhuizen naar een comfortabele(r) woonsituatie moet je financieel ook iets waard zijn.” 

Passende grootte

Lemmens Makelaardij
Tip 4: stel jezelf de gewetensvraag; hoe groot met het appartement eigenlijk écht zijn? Foto: Lemmens Makelaardij

Woningeigenaars die al lang in een eengezinswoning zitten, bulken vaak van de spullen. Iedereen die kleiner wil wonen, heeft hetzelfde probleem: waar laten we alles?! Een veelgemaakte fout is dat mensen rationeel wel kleiner willen wonen maar emotioneel niet. Esther Lemmens daarover: “Het is een simpele rekensom: de huurprijs van een modern, groot appartement is hoger. En hoe meer spullen je bereid bent de deur uit te doen, hoe hoger de slagingskans op een appartement.” Esther Lemmens adviseert daarom vaak om een deel van de spullen in betaalbare opslagmogelijkheden te zetten. “Dit geeft je de kans om in alle rust een selectie te doen en alleen te bewaren wat echt waardevol voor je is.” En zeg nou zelf: het is natuurlijk ook onzin om op zoek te gaan naar een te groot en daarmee stikduur appartement terwijl dit eigenlijk niet hoeft.

Wat te doen?

Lemmens Makelaardij
Tip 5: stel verhuizen naar huurappartement niet te lang uit en profiteer van de huidige huizenmarkt en beschikbaar huuraanbod (op de foto: appartementencomplex ‘De Lange Akker’). Foto: Lemmens Makelaardij

“De huurwoningmarkt zit verstopt. Voor jongeren én ouderen”, zegt Esther Lemmens. In Tilburg staan mensen te springen om aantrekkelijke huurwoningen. En wie een huurwoning heeft, blijft zitten. Er komen wel nieuwe appartementen bij, maar die zijn vooral gericht op starters: studio’s, kleine appartementen, gesplitste panden. “Het belangrijkste advies voor wie een (ander) huurhuis wil: kom in actie voordat het niet anders meer kan. Soms zul je lang moeten wachten op een huurhuis. In slechts enkele complexen, zoals “De Lange Akker” in Berkel-Enschot, is nog plek”, aldus Esther.

Haar állerlaatste advies: “wie nu een huurappartement kan bemachtigen, krijgt een betere prijs voor de (koop)woning én heeft meer tijd om te genieten van het nieuwe huurappartement.” Die onthouden we!

Lees ook:

verzamelwoede

Staat jouw huis ook vol met spullen? Dat is niet slim en wel hierom

We hebben er allemaal ‘last’ van: steeds meer spullen in huis. Sterker nog, we passen ons huis erop ...
lemmens makelaardij

Binnenkijken bij: zo voelen kijkers zich meteen thuis in jouw huis bij de verkoop

Hoe je je huis snel verkoopt in deze hectische verkooptijd? Door de juiste inrichting! Dat bewijst L...
verkoopprijs

5 tips en tricks om de beste prijs voor je huis te krijgen

De kogel is door de kerk! Je hebt besloten om je huis te verkopen. En nu? De woning in de verkoop ze...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Lemmens Makelaardij. Meer over Lemmens Makelaardij ontdekken?

Lemmens Makelaardij makelaars

Gesloten09:00 - 18:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Ringbaan Oost 493, Tilburg

Bekijk meer:makelaars
Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.