Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Krappe woningsmarkt? Honderden woningen in Tilburg staan gewoon leeg

Door Rowie van der Vliet 24 februari 2020

De woningmarkt is nog steeds booming, ook in Tilburg. Soms lijkt het alsof we niet genoeg huizen hebben in onze stad om aan alle vraag te voldoen. Toch staan een hoop woningen in Tilburg leeg.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht onlangs cijfers over lege woningen naar buiten. Daarin zien we dat op 1 januari 2019 zo’n 590 huizen in Tilburg onbewoond waren.

Vooral koopwoningen

Het gaat in totaal om ‘slechts’ één procent van alle woningen in onze stad. Vooral koopwoningen staan daar maar een beetje te staan zonder bewoners, namelijk 290 stuks. Daarnaast volgen de verhuurde woningen die niet in het bezit zijn van een corporatie: 230 woningen stonden leeg. Tot slot de huurwoningen die wel in het bezit zijn van corporaties, daarvan stonden er tachtig leeg op 1 januari 2019. Bij vijf woningen is het eigendom onbekend.

Meeste leegstand

In Tilburg valt het best mee met de leegstand. Zeker als je de cijfers vergelijkt met andere gemeentes. Loppersum (in Groningen) heeft relatief gezien de meeste huizen die niet zijn bewoond: maar liefst vier procent. In Bergen op Zoom, Steenwijkerland, Sluis en Appingedam gaat het om drie procent. In Eindhoven gaat het slechts om een procent, maar dat zijn wel 1090 woningen. Benieuwd hoe het in omliggende gemeentes is? Check dan onderstaand kaartje.

Tekst loopt door onder het kaartje

‘Administratief leeg’

Het CBS keek voor het onderzoek naar woningen die ‘administratief leeg’ zijn. Huh? Dit lezen we erover op de website van het CBS: “Van leegstand is sprake als op een adres niemand staat ingeschreven en er geen gebruiker of economische activiteit bekend is.” Bij huizen die langer dan twee jaar leegstaan, is ook gekeken naar het energieverbruik. Is dat minimaal twintig procent van het verbruik van een vergelijkbaar bewoond huis, dan wordt ervan uitgegaan dat er toch sprake is van bewoning.

Lees ook:

Piushaven woningen Fabriekskwartier

Er komen zo’n 350 woningen bij in de Piushaven (en een deel daarvan is keigoedkoop)

Lekker wonen aan het water. Heel veel Tilburgers dromen ervan om iedere dag wakker te worden in de P...
ABN AMRO gebouw in Tilburg. Appartementen Heuvelring

Er komen bijna 40 nieuwe appartementen aan de Heuvelring in Tilburg

Een sushitent als buren, oversteken om op het terras te zitten en meer: straks vinden we 37 nieuwe a...

Wauw! Dit huis van 1,6 miljoen euro staat te koop in Tilburg

Weet je niet wat je met je geld moet of heb je gewoon zin om even in een gigantisch huis te gluren? ...

adv.