Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Huurverhoging tijdens de coronacrisis: dit doen Tilburgse woningcorperaties

Door Rowie van der Vliet 8 mei 2020

Bij huurders in Tilburg viel een brief van de woningbouwvereniging op de deurmat. Het onderwerp: de jaarlijkse huurverhoging. Alleen is dit wel passend in tijden van corona? Wij zochten uit hoe woningcorporaties in Tilburg dit aanpakken.

Elk jaar berekenen de woningbouwverenigingen de huurverhoging door te kijken naar de landelijke inflatie samen met de vaste huuraanpassing (denk aan onderhoudsservice of verbouwingen). De prijsverhoging gaat in per woensdag 1 juli, maar zal voor sommige huurders minder hoog zijn.

WonenBreburg

WonenBreburg gaat voor een verhoging. Op de website lezen we: “Dat valt ons niet makkelijk nu, want we weten dat er huurders zijn die minder inkomen (gaan) krijgen door de coronacrisis.” Ook laat de organisatie weten deze huurders te helpen met bijvoorbeeld een betalingsregeling of huuruitstel. WonenBreburg staat huurders te hulp met een speciaal telefoonnummer (088-4960005) en e-mailadres [email protected].

Bij WonenBreburg kun je een huurverhoging van 3,6% ontvangen als jouw totale huishoudinkomen in 2018 maximaal €43.574 was. Wordt de huur inkomensafhankelijk verhoogd? Dan is de huurverhoging maximaal 5,2%. Het kan ook zo zijn dat de huur hetzelfde blijft of zelfs wordt verlaagd.

Tiwos

Tiwos kiest ervoor om het iets anders aan te pakken. In overleg met de HuurdersBelangenOrganisaties van Tiwos is de huurverhoging eenmalig uitgesteld. De bewoners hebben hier een brief over ontvangen, aldus de woningcorporatie. Waarschijnlijk gaat de huurverhoging nu in vanaf 1 oktober. Dat kan nog veranderen als er nieuwe ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus. Hoe hoog de huurverhoging wordt, kan verschillen per bewoner. “Daarnaast gaan we maatwerk toepassen voor bewoners die door de coronacrisis sterk in inkomen achteruit gaan en in de financiële problemen komen.”

TBV Wonen

TBV Wonen besluit ook om de huurverhoging pas 1 oktober in te voeren, zo valt te lezen op de website. De nettohuurprijzen en servicekosten worden dan aangepast. Bewoners zijn voor 1 mei geïnformeerd over de kosten die omhoog gaan. Dit verschilt per situatie. TBV Wonen denkt graag mee met mensen die vanaf 1 oktober geen verhoogde huur kunnen betalen. Als dat het geval is, kun je contact opnemen met 013-5940594. Er wordt dan gekeken naar een huurbevriezing of huurverlaging.

Huurverhoging in Tilburg

Hoeveel en óf jij een huurverhoging krijgt dit jaar, is afhankelijk van de woningbouwvereniging waar jij je woning huurt. Twijfel jij of je huurverhoging klopt? Je kunt dit altijd even checken op de site van de Rijksoverheid.

Maatregelen voor huurders

Sommige Tilburgers zitten vanwege de coronacrisis in een onzekere financiële situatie of vragen zich af wat ze moeten doen als het tijdelijk huurcontract afloopt. Zowel Tiwos als TBV Wonen en WonenBreburg geven aan dat ze bereid zijn samen met de bewoners te zoeken naar een oplossing als zij betalingsproblemen hebben door de maatregelen rondom het coronavirus.

De landelijke vereniging Woonbond laat ook weten dat er speciale maatregelen worden getroffen voor huurders. Zo komt het kabinet met maatregelen bij inkomensdaling, kunnen dankzij een spoedwet tijdelijke huurcontracten voor een bepaalde periode worden verlengd en kan de jaarlijkse huurverhoging iets lager uitvallen of worden uitgesteld. Lees alle ins en outs op de website van de Woonbond. 

Lees ook:

Buxusplaats net te koop

Nog maar nét te koop: 13 x deze woningen in Tilburg zoeken een nieuwe eigenaar

Ga je dan ein-de-lijk op jezelf wonen of ben je toe aan een grotere woning? De huizenmarkt is boomin...
hoogopgeleiden tilburg

Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Tilburg

Heb je met spoed een nieuwe woning nodig en wil je in aanmerking komen voor urgentie bij sociale huu...

Tilburg vs. de rest van Nederland: zoveel huis krijg je voor hetzelfde geld

Aan wonen in Tilburg hangt een prijskaartje. Wij gingen met behulp van Funda op onderzoek uit: wat k...

Meer over

Wonen

adv.