Duurzaam wonen en werken in Tilburg: expert Bas vertelt hoe je dat doet
Aangeboden door Hoppenbrouwers Techniek
In 2050 gebruiken we – als het goed is – geen olie, kolen en gas meer. Energie halen we uit duurzame bronnen als zonnepanelen en windparken. Een mooi doel, maar voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren. Wil je graag meewerken aan deze overgang, maar weet je niet hoe? Bas Tekath is expert op het gebied van de energietransitie bij Hoppenbrouwers Techniek. Hij geeft vier tips voor particulieren en werkgevers.
Tip 1: Eisen voor woningen
Heb je een eigen huis? Dan kan je meerdere veranderingen verwachten. “Er wordt al veel gebouwd met energieneutrale voorzieningen, zoals warmtepompen. Sinds 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen ook voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)”, vertelt Bas.
Voor bestaande bouw brengt de energietransitie weer andere uitdagingen met zich mee. In 2050 moeten in principe alle woningen van het gas af zijn. Jouw huis dus ook! Elke gemeente maakt hiervoor een plan waarin staat welke wijken als eerste stoppen met aardgas en hoe zij dit doen. Dit vraagt investeringen van Tilburgers. Lang niet iedereen weet zelf wat hiervoor de beste oplossing is, weet Bas uit ervaring. Hoppenbrouwers helpt jou om de juiste keuze te maken.
Lees verder onder de video >
Tip 2: Label C voor kantoorpanden
Hoewel je het afgelopen anderhalf jaar misschien minder dan ooit op kantoor bent geweest, blijft de plek waar je werkt een belangrijk punt. Vanaf januari 2023 moeten kantoorpanden groter dan 100 m2 minstens energielabel C hebben. Hoewel dat nog even duurt, heeft dit nu al gevolgen voor de kantorenmarkt. Sommige banken verstrekken geen financiering meer aan panden met een lager energielabel.
“Gelukkig is energielabel C haalbaar. Met overstappen op ledverlichting en het installeren van bewegingssensoren en zonnepanelen kom je al een eind.” Wil je meer weloverwogen stappen nemen naar minimaal een energielabel C of hoger? Dan is het slim om vooraf een adviesrapport te laten maken.
Lees verder onder de foto >

Tip 3: Verplicht energie besparen als ondernemer
Ben jij werkgever of verantwoordelijk voor de facilitaire voorzieningen op je werk? Dan zijn de volgende twee punten ook belangrijk. Werk je bij een bedrijf of instelling dat jaarlijks minstens 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruikt? Dan moet je verplicht minder energie verbruiken. “De overheid heeft hiervoor per bedrijfstak een lijst opgesteld. Met deze zogeheten EML-lijst vinden ondernemers energiebesparende activiteiten, specifiek voor hun branche”, vertelt Bas.
“Staat op de lijst een maatregel waardoor je in minder dan vijf jaar energie terugverdient? Dan moet je die nemen. Op de EML-lijst staan bijvoorbeeld maatregelen om het onnodig branden van buitenverlichting te voorkomen.”
Lees verder onder de foto >

Tip 4: Energieverbruik in kaart brengen van je bedrijf
Heeft een bedrijf meer dan 250 fulltime medewerkers? Of een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro? “Dan is de EED-regeling van toepassing. Hierbij krijgt je bedrijf om de vier jaar ter controle een energiescan met als doel: informatie verzamelen over het actuele energieverbruik en de besparingsmogelijkheden.”
Bas zegt: “De scan geeft inzicht in de energiestromen waar daarna een beheersplan voor gemaakt wordt. Iedere vier jaar is het verplicht tijd voor een nieuwe scan en zetten bedrijven besparingsmaatregelen op papier. De maatregelenlijst is een mooi handvat.”
Zo blijf je up-to-date
Je bent niet de enige die lang niet altijd op de hoogte is van energietransitie. Volgens Bas is de wet- en regelgeving constant in beweging. “Dat kan het lastig maken om te bepalen wat een goede investering is of aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen.” Daarom is het slim om in gesprek te gaan met een partner die weet wat er speelt binnen de duurzaamheidssector, zoals Hoppenbrouwers Techniek.
Lees verder onder de foto >

Duurzame oplossing
De kans is groot dat je weleens eerder hebt gehoord van technisch dienstverlener Hoppenbrouwers Techniek. Zo zit er een vestiging van dit bedrijf in Tilburg. Hoppenbrouwers heeft een onafhankelijke afdeling die jou bijstaat als persoonlijke businesspartner en adviseur. Zij adviseren je over duurzame oplossingen, om je leefomgeving schoner, veiliger en duurzamer te maken. Zo blijf je meteen op de hoogte van alle regels. Benieuwd hoe ze jou helpen aan een duurzamere leefomgeving? Lees hier meer over wat de energietransitie voor jouw woon- en werkomgeving kan betekenen.