Binnenkijken bij Kees in zijn loft: ‘Het was nooit de bedoeling om hier te gaan wonen’

Door Rowie van der Vliet 13 november 2018

Echte lofts zijn er in Tilburg niet zoveel, maar Kees Oerlemans kan zeggen dat hij er in één woont. Niet zomaar een loft, want hij bouwde zijn woning helemaal zelf. En dat in een oud fraterhuis dicht bij de Piushaven. We mogen binnenkijken bij de moderne loft in een historisch pand en vallen van de ene verbazing in de andere.

“Het was nooit de bedoeling om hier te gaan wonen. Ik kocht dit in 2017 als belegging. Toen was het echt een lege ruimte. Er zat nog geen keuken in. Dit is geen normale woning. Als je bij de voordeur staat, kun je de hele ruimte in kijken. Daar geniet ik van. Er hangt hier een positieve energie. Hoe ik de loft helemaal zo ontworpen heb? Dat is gewoon zo ontstaan!”

Industriële karakter

Kees heeft zich niet laten inspireren door andere woningen, maar had al wel een idee van hoe hij het wilde. “Ik wilde een industrieel uiterlijk. Een gietvloer leek mij heel gaaf. Het was alleen niet duidelijk of dat mogelijk was. De eerste vakman die ik het vroeg vond het een te groot risico. Ik heb namelijk een houten ondervloer. Toen vond ik een vakman die niets anders doet dan gietvloeren zetten. Volgens hem kon het gewoon. Ik ben er heel blij mee, want het onderstreept het industriële karakter en laat de houten balken er uitspringen.”

kruisvaardersstraat
Foto: Funda.nl

Wat hang je hier op?!

Het idee voor de vloer was snel bedacht, maar de lampen waren een ander verhaal. “Tja, wat hang je hier op? Door de hoge muren valt een kleine lamp in het niets. Ik houd ervan om via veilingen bijzondere voorwerpen te vinden. Zo vond ik ook een magnetron via een veiling. Maar deze kroonluchters zijn toch wel mijn mooiste vondst. Ze maken de woning helemaal af. Ze zijn 1,60 meter hoog! Ik wist gelijk: die moet ik hebben. Het was wel een klus om ze op te hangen, want de lampen wegen veertig kilo.”

Minimalistische look

De loft van Kees oogt minimalistisch. De open ruimte voelt gezellig aan door de houten balken, maar is totaal niet rommelig. Dat komt omdat Kees een paar mooie voorwerpen uitstalt zodat ze er écht uitspringen. “Het meest bijzondere voorwerp in mijn huis? Loop maar even mee. Deze schilderijen betekenen veel voor mij. Mijn dochter schilderde deze toen ik vijftig werd. Het is een foto van ons in Italië. Daarnaast staat een schilderij van de kunstenaar Noir. Hij heeft begin jaren tachtig veel kunst gemaakt op de Berlijnse Muur. Daar herken je het poppetje misschien wel van. Dit schilderij is al vaak met mij mee verhuisd.”

Binnenkijken Bij kees
Dierbare schilderijen van Kees. Foto: indebuurt Tilburg

Meest bijzondere voorwerp

Maar één voorwerp is echt de koning onder de bijzondere stukken in huis – letterlijk en figuurlijk. “Dit wilde ik je laten zien. Het is een kopie van een schaakstuk. Ik ben heel erg geïnteresseerd in Schotland. Ken je de Isle of Lewis Chessmen set? Dat is een pronkstuk uit de British National Museum. Rond 1830 vonden ze op het eiland Lewis onder andere deze schaakset uit de twaalfde eeuw. Het is de eerste keer dat we zo’n set hebben teruggevonden waarbij mensen in plaats van dieren werden gebruikt, zoals ze dat in Arabische landen veel deden. Toen ik daar een stuk over las dacht ik: dát is leuk. Ik ben toen gaan kijken of ze die ook verkochten in het groot. Bleek dat iemand uit Engeland hetzelfde idee had. Hij maakte een mal van de schaakstukken voor tuinbeelden. Ja, ik moest per se de koning hebben. Je hebt ook de koningin. Deze kijkt een beetje triest, hè? Hij sprak mij het meest aan.”

Binnenkijken Bij Kees
Het meest bijzondere voorwerp in de loft van Kees. Foto: indebuurt

Oase van rust

“Het is hier heerlijk wonen. Ik woon dicht bij het centrum, in een mooi gebouw en een oase van rust. Het is drie minuten lopen naar de Piushaven. ’s Morgens zit ik graag aan de eettafel en ’s avonds breng ik veel tijd door op de bank. Beetje tv kijken, muziek luisteren of gitaar spelen. Ja, de gitaar pak ik er af en toe bij. Lekker ontspannend.”

Kees speelt gitaar in zijn loft Foto: indebuurt
Eetkamer in loft. Foto: indebuurt
De badkamer. Foto: funda.nl
De keuken. Foto: funda.nl
Hoekje in het huis van Kees. Foto: indebuurt
Gelukskatje dat Kees van zijn vriendin kreeg. Foto: indebuurt

We want you!

Iedere week nemen we een kijkje bij Tilburgers die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook aan heel Tilburg laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

kruisvaardersstraat

Gespot: prachtige loft dicht bij de Piushaven

We zijn dol op bijzondere huizen en laten we die nou net gespot hebben! Dicht bij de Piushaven en he...
Mayke Brouwers

Binnenkijken bij interieurstylist Mayke: ‘Mijn levensloop is samengevat in mijn loft’

Hoe ziet het huis eruit van iemand die het interieur van het Koning Willem II Stadion verzorgde? Zo ...
Katterug

Binnenkijken bij Eline in de Katterug: ‘Iedereen weet waar mijn huis is’

Zeg de Katterug en elke Kruikenzeiker weet precies waar je het over hebt. Maar weet je ook hoe de ap...

adv.