Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anita verzorgt mensen met dementie in Villa Eikenbosch: ‘We creëren een huissfeer’

Aangeboden door Stepping Stones 2 augustus 2020

Dementie. Een zwaar onderwerp. Veel mensen krijgen er, op wat voor manier dan ook, in hun directe omgeving mee te maken. Bij Stepping Stones weten ze precies hoe ze er mee om moeten gaan. Anita Dils is locatiemanager van de Villa Eikenbosch aan de Bosscheweg en vertelt vol passie over haar werk.

Voor wie nu een kijkje neemt in Villa Eikenbosch is het nog een beetje onwerkelijk: hier gaan straks, na de opening half augustus, 22 mensen met verschillende vormen van dementie wonen. Want, zo benadrukt Anita: “Elk persoon moet op een individuele wijze benaderd worden. Dat doen we hier.

Wensen en behoeften

Een groot huishouden. Zo omschrijft Anita de villa. Ze laat de gemeenschappelijke ruimtes zien, vertelt over de ideeën met de tuin en waarom de keuken zo groot is. “We willen echt die huissfeer creëren. Dat betekent dus samen eten en koffiedrinken, maar ook zelf koken en de was doen behoort tot de mogelijkheden. Ze mogen helpen als ze dat willen maar niks moet. De wensen en behoeften van de bewoners zijn het uitgangspunt. Samen kijken we wat er mogelijk is.”

Tekst loopt door onder foto.

Anita is klaar om te starten met Villa Eikenbosch. Foto: indebuurt Tilburg.

Visie

Anita heeft een visie op dementie die nauw aansluit bij de visie van Stepping Stones. Ik heb deze visie ontwikkeld door mijn ervaring in de dementiezorg, waar ik al sinds mijn 25ste in werk. Ook door het luisteren naar hoe collega’s het doen droeg daaraan bij, net als werkbezoeken in andere organisaties. Dat ik hier nu iets kan doen wat zo dichtbij mezelf staat, is echt fantastisch. Ik leef nu mijn droom.”

Betrokkenheid

Een mooi voorbeeld van de huislijkheid is de betrokkenheid van familie en vrienden. “Die kunnen gewoon langskomen. Ook andere mensen die zichzelf nuttig willen maken door alleen al een kop koffie te komen drinken zijn welkom. Ik heb al een team van experts in zorg, maar wil ook zoveel mogelijk vrijwilligers om me heen verzamelen. Dat in combinatie met creatieve activiteiten, geheugenspellen, culinaire activiteiten en dagjes uit: we proberen het echt zo fijn mogelijk te maken. Ook muziek is belangrijk voor mensen met dementie. Dat heeft op sommigen hetzelfde effect als dieren of kleine kinderen, dat is mijn ervaring.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Tilburg.

Eerste bewoner

“Ik kan niet wachten tot we beginnen. De eerste bewoner komt hier in augustus wonen. Die mevrouw had een zelfgemaakt kunstwerk in de tuin staan, en dat zetten wij hier nu in de tuin. Dat tekent echt onze werkwijze: samen gaan we de mensen zoveel mogelijk het thuisgevoel geven. Met elkaar, en met ons team. We hebben er ontzettend veel zin in!”

Benieuwd naar Anita en Villa Eikenbosch? Kijk dan even op de website en plan een vrijblijvende rondleiding!Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stepping Stones. Meer over Stepping Stones ontdekken?

Stepping Stones

zorg

Bosscheweg 33, Berkel-Enschot

Bekijk meer:zorg

adv.