Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x waarom je dus wél moet stemmen bij de Provinciale Statenverkiezing

Aangeboden door Campagne ElkeStemTelt.nl 11 maart 2019

De Provinciale Statenverkiezing: niet zo belangrijk voor jou, toch? Daar heb je het mis! Want tijdens de Provinciale Statenverkiezing krijg jij de kans mee te beslissen over een hoop zaken die direct invloed hebben op jouw dagelijks leven. Bijvoorbeeld over de route die je dagelijks naar je werk rijdt of het behoud van het natuurgebied bij jou om de hoek. Dit is waarom je dus wél je stem wil uitbrengen op woensdag 20 maart.

Nederland is ingedeeld in twaalf provincies. De provincie pakt de taken op die eigenlijk ‘te groot’ zijn voor de gemeente maar ‘te klein’ om op landelijk niveau te regelen. En dat zijn nogal wat taken! In dit artikel leggen we uit wat de provincie allemaal doet en waarom het belangrijk is te gaan stemmen op 20 maart.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Omdat je wil meepraten over je leefomgeving

Hoe gaan we eigenlijk om met de indeling van ruimte in de provincie? Komt er ergens een woonwijk, bedrijventerrein of blijft het natuur? Al deze beslissingen worden genomen in de provincie. Gemeenten moeten rekening houden met de visie van de provincie over de ruimtelijke ordening. Heb jij dus bijvoorbeeld het idee dat er te weinig of te veel bedrijfsruimte is in de stad, of vind je het juist belangrijk dat een bepaald stuk grond wordt ingedeeld als nieuwe woonwijk? Dan is het belangrijk dat jij op 20 maart 2019 je stem uitbrengt.

Omdat de provincie gaat over groen in je buurt

Wist je dat de provincie gaat over het groen rondom de stad? De Provinciale Staten besluiten onder andere welke natuurgebieden behouden moeten worden en of er meer groen moet worden aangelegd. Zo heb je dus door te stemmen invloed op het groenbeleid in je omgeving.

Omdat je er graag op uit trekt in je vrije tijd

Als jij er in het weekend graag op uit trekt moet je zeker even opletten bij de Provinciale Statenverkiezing. De provincie bepaalt bijvoorbeeld waar fiets- en wandelroutes moeten komen en hoe de provincie aantrekkelijk is en blijft voor inwoners en toeristen. Ook is de provincie betrokken bij de zorg voor monumenten en ondersteunt zij bibliotheken.

Omdat bereikbaarheid belangrijk voor je is

provinciale statenverkiezing

Bereikbaarheid is zo’n thema dat bijna iedereen belangrijk vindt, maar voor iedereen anders is. De meeste mensen reizen vooral binnen de eigen regio, maar de een doet dat op de fiets, de ander met de auto of juist met het openbaar vervoer. De provincie is verantwoordelijk voor de regionale bereikbaarheid. Zij bepaalt bijvoorbeeld waar nieuwe wegen moeten worden aangelegd of waar er een snelfietspad moet komen.

Ook houdt de provincie toezicht op het regionale openbaar vervoer. Door te stemmen heb jij dus indirect invloed op het verkeer in je omgeving.

Omdat de Eerste Kamer wordt gekozen door de provincie

provinciale statenverkiezingen

Eens in de vier jaar mogen burgers stemmen om te bepalen welke mensen ons gaan vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De leden van de Eerste Kamer worden trouwens op een andere manier verkozen. Die 75 personen worden namelijk gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De leden van de Eerste Kamer bepalen onder andere of een nieuwe wet die ingediend is door de Tweede Kamer ook echt in werking gaat treden. Door te stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen heb jij dus indirect invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Best belangrijk!

Wat je moet weten over de Provinciale Statenverkiezing

waterschapsverkiezingen waterschap

De leden van de Provinciale Staten bedenken op hoofdlijnen wat er moet gebeuren in de provincie en controleren of het provinciebestuur dit goed uitvoert. Op woensdag 20 maart 2019 mag jij je stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezing in Brabant.

Uiterlijk twee weken voor de verkiezing ontvang je via de post een stempas en een kandidatenlijst. Deze stempas heb je nodig om je stem uit te brengen bij één van de loketten in de gemeente. Bovendien moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen naar het stemlokaal.

Meer informatie?

Kijk op www.elkestemtelt.nl


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Campagne ElkeStemTelt.nl. Meer over Campagne ElkeStemTelt.nl ontdekken?

Campagne ElkeStemTelt.nl

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.