Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x ongezonde situaties in huis waar je normaal niet bij stilstaat

Aangeboden door Lemmens Makelaardij 21 oktober 2019

Makelaar Esther Lemmens bezoekt al 25 jaar lang iedere dag veel huizen in Tilburg en omgeving. Wat haar opvalt, is dat veel woningen niet bepaald bijdragen aan een goede gezondheid. Misschien herken je je wel in een van deze ongezonde situaties bij jou in huis. En vooruit, we geven ook meteen tips over wat je hieraan kunt doen. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Situatie 1: Gebrek aan ventilatie

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor jouw gezondheid. Foto: Lemmens Makelaardij

Makelaar Esther Lemmens van Lemmens Makelaardij weet het zeker: alle huizen van vóór 2006 hebben vaak geen goed ventilatiesysteem. En dit terwijl vervuilende stoffen en vocht ophopen in jouw huis, waardoor je gezondheidsklachten kunt krijgen. Maar liefst één van de tien woningen heeft schimmel door vochtproblemen, bijna de helft bevat tabaksrook. En wist je dat in veel huizen binnen meer fijnstof aanwezig is dan buiten?

Een veelgemaakte fout is dat er steeds meer wordt na-geïsoleerd en ventilatie achterwege blijft. “Tegenwoordig is mechanische ventilatie cruciaal om vochtproblemen te voorkomen en tegelijk je energieverbruik binnen de perken te houden”, geeft Esther Lemmens van Lemmens Makelaardij aan. “Er zijn altijd klimaatspecialisten bij jou in de buurt die er echt voor kunnen zorgen dat jouw huis een ideaal binnenklimaat krijgt. Het is dus gewoon een kwestie van raadplegen!”

Situatie 2: Stof, stof, stof…

Wat zijn de ‘stof-hotspots’ in jouw huis? Foto: Lemmens Makelaardij

Gaan we door met een inkoppertje. Het is ongelooflijk maar waar: zelfs bij woningen die verkocht moeten worden, barst het vaak van het stof. Vezels van je kleding, huidschilfers, haren van zowel je huisdier als jezelf, voedselafval, dode insecten en deeltjes die vrijkomen bij het koken… Het zijn allemaal stofveroorzakers. Kijk eens in de filter van je droger na het drogen: wat een stof!

Heb jij regelmatig last van een neusverstopping, tranende ogen of snotteren en niezen? Dan kan het zomaar zijn dat je overgevoelig bent voor huisstofmijt of huidschilfers. Dus ga vandaag nog aan de slag met de stofzuiger en houd je kruimeldief altijd paraat. De stof-hotspots’ vind je vooral bij tafelpoten, in de gang, onder de bank en onder bedden. Esther Lemmens: “Zet spullen daarom zoveel mogelijk in kasten, dat scheelt weer in stofnesten. En tegelijk wordt je huis er ook een stuk opgeruimder en schoner van!”

Situatie 3: Stankoverlast

Bindt de strijd aan met ongewenste geurtjes. Maar bel ook op tijd de loodgieter! Foto: Lemmens Makelaardij

Hoe schoon je huis ook is, soms duikt er toch een vieze geur op. Stinkschoenen, etensgeuren, muffe stofzuiger-geur… Je kent het wel. Met dit koudere weer wil je ook niet de hele tijd de ramen en deuren openzetten (ook niet handig voor je energierekening). Volgens Esther Lemmens zijn er heel effectieve, goedkope nare geur-bestrijders. “Wat dacht je van zakjes met kattenbakvulling, schillen van citroen bestrooid met zout (ideaal voor nare geurtjes in koelkast) en kaarsen in potjes koffiebonen? Een schaaltje met azijn in de keuken laat de nare etensluchtjes verdwijnen. Haal dat verse bosje Eucalyptus bij de bloemist en hang deze in de douche… Dat ook ideaal voor je luchtwegen! En natuurlijk: bel wél de loodgieter als er een rioollucht hangt, want dan helpen al deze tips ook niet echt en rioollucht kan zeker schadelijk zijn voor je gezondheid.”

Situatie 4: Geluidsoverlast

Geluidsoverlast? Meteen (zelf) actie ondernemen! Foto: Lemmens Makelaardij

Geluid komt overal vandaan; zowel binnen- als buitenshuis. Maar geluid wordt pas echt erg als je er gezondheidsklachten van krijgt. Het blijkt dat mensen die zelf iets ondernemen tegen geluidsoverlast, minder gezondheidsproblemen ervaren dan degenen die geen actie ondernemen. Volgens Esther Lemmens geeft het bureau ‘Milieu Centraal’ de beste tips:

1. Kom in actie: ga in gesprek met de veroorzaker van het lawaai, of dien een klacht in bij de instanties;
2. Woningisolatie houdt geluid van buiten tegen, vooral gevelisolatie en dubbel glas kunnen overlast verminderen;
3. Heb je de neiging om jouw huis niet meer te ventileren vanwege het geluid? Schaf dan speciale ventilatieroosters aan die lucht wel doorlaten, maar geluid niet.

Situatie 5: Voorkom onveilige situaties 

Pak liever de trap in plaats van toch die stoel… Foto: Lemmens Makelaardij

De meeste ongelukken gebeuren in en rondom het huis. “Ook bij bezichtigingen moeten we erop letten: losliggende kleedjes, snoeren, dozen in de gang. En ja, ook ik ben wel eens van de trap gevallen”, zegt Esther Lemmens met een zure lach. Een loszittende traptrede was de boosdoener van haar val… Dus repareer zaken snel en vakkundig, laat geen dingen rondslingeren en ga niet ‘even’ op een stoel staan in plaats van de trap. Gelukkig ben ik een BHV-er, en dat is wel eens van pas gekomen bij een bezichtiging. Want krakkemikkige vlizotrappen, ondeugdelijk aangelegde elektra en onhandige afstapjes; als makelaar moet je constant op je hoede zijn. Dus voor je eigen gezondheid geldt nog altijd dat voorkomen beter dan genezen is!”

En dan nog dit: 

Plannen om te verhuizen? Laat gratis de waarde bepaling door Lemmens Makelaardij! Meer info vind je hier:

verkoopprijs

Gratis waardebepaling

Plannen om te verhuizen? Dan is het wel zo fijn te weten wat je huis waard is. Om daarachter te kome...

Lees ook:

tips huis verbeteren

5 x zo maak je jouw huis een stuk mooier

De vakantie staat voor de deur, dus eindelijk heb je de tijd om wat dingen in huis te doen. Er zijn ...
verzamelwoede

Staat jouw huis ook vol met spullen? Dat is niet slim en wel hierom

We hebben er allemaal ‘last’ van: steeds meer spullen in huis. Sterker nog, we passen ons huis erop ...
mancave

5 x wooninspiratie: deze ruimtes wil jij ook in huis hebben

Makelaar Esther Lemmens weet het zeker: iedere man heeft een eigen plek voor zijn eigen spullen nodi...
huurwoning tilburg

Liever huren dan kopen? 5 x zó vind je een geschikte huurwoning

Stel je voor: je woont al jaren in een koophuis, maar denkt eraan om over te stappen naar een huurhu...
verkoopprijs

5 tips en tricks om de beste prijs voor je huis te krijgen

De kogel is door de kerk! Je hebt besloten om je huis te verkopen. En nu? De woning in de verkoop ze...

Meer over Lemmens Makelaardij ontdekken?

Lemmens Makelaardij makelaars

Gesloten09:00 - 18:00

Ringbaan Oost 493, Tilburg

Bekijk meer:makelaars
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.