VIDEO: Wát een parel! Zo ziet de gloednieuwe bibliotheek in de LocHal eruit

Door Rowie van der Vliet 3 januari 2019

We namen je eerder deze week al mee met onze sneak preview naar de LocHal in de Spoorzone. Het historische pand is grondig verbouwd, ziet er nu toch behoorlijk modern uit en heeft een bijzondere parel in huis: de bibliotheek in Tilburg. Die opende woensdag 2 januari voor het eerst.

Reden genoeg om zelf de sfeer te proeven. We keken met open mond naar het eindresultaat. We zijn niet de enige enthousiaste Tilburgers, ook andere bezoekers zijn lyrisch. Vaak genoeg werd de telefoon getrokken om een foto te maken van het adembenemende zicht. Niet gek: de bieb is erg modern en een groot contrast met het oude pand. Wát een parel!

120.000 boeken

Vanaf nu kunnen we weer boeken lenen, de pc gebruiken, 3D-printen en nog veel meer. Zo vinden we nu verschillende ‘labs’ met thema’s waar de bibliotheek een heel programma op zet. Er is een woordlab voor schrijvers, futurelab voor toekomstdenkers, digilab voor robotechneuten, gamelab voor gamers en verwarde ouders. De maar liefst 120.000 (!) boeken zijn allemaal verhuisd van het Koningsplein naar de LocHal. Zo hé, dat zijn er nogal wat! De bieb was daarom drie weken dicht.

Ook hapje eten

Er is nog veel meer te vinden in de nieuwe bibliotheek. Zo kunnen we nu een hapje eten (lunch of diner) in de bieb bij het stadscafé, kennismaken bij De Kennismakerij en er zijn een heleboel flexwerkplekken op meerdere verdiepingen. Maar er gebeurt straks nog meer op eetgebied, er komt zelfs een foodlab met programmering rondom eten. Tof! Tijdens de wandeling merkten we dat studenten en freelancers graag op de bovenste verdiepingen een rustigere werkplek zoeken. De glazen stilteruimtes zaten al flink vol. Snel reserveren dus…

Stadsbalkon

Op de derde verdieping vinden we het stadsbalkon, dat nog in beheer is van de gemeente Tilburg. Wat een mooi uitzicht op de stad! We hebben ons laten vertellen dat de uitnodiging openstaat voor horecagelegenheden om zich hier te vestigen. Wat een mooie locatie!

Bibliotheek LocHal

Foto’s: de bibliotheek in de LocHal is bijna open en zo ziet het eruit

De bibliotheek in het centrum verhuist van het Koningsplein naar de LocHal. Wat een grote veranderin...

Lees ook:

Wilma bibliotheek Tilburger van de Week

Wilma werkt al meer dan 40 jaar bij de bieb: ‘Mijn kinderen zijn er opgegroeid’

Wilma Holverda is al zo'n 44 jaar de spin in het web van de bibliotheek in het centrum. Als meisje v...

Meer over

Nieuws Video

adv.