Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

VIDEO: De nieuwste stadstuin van Tilburg is geopend (maar nu weer eventjes dicht)

Door Rowie van der Vliet 29 oktober 2020

Tilburg heeft er een nieuwe stadstuin bij: de blauwe spoortuin. Tussen RAW en de Hall of Fame is een flinke tuin aangelegd. We namen een kijkje. Spoileralert: eigenlijk is de net geopende tuin nu niet te bezoeken.

Zitten we wel goed? Achter een hek zien we toch echt een minikas, groen en een tuinhuisje. Maar hoe komen we daar? We besluiten binnen te stappen bij Ontdekstation 013, een van de partners van de tuin. Uiteraard met mondkapje en goed gedesinfecteerde handen. Bij hoge uitzondering mogen we kort foto’s en een filmpje maken. Want de tuin is nu eigenlijk niet te bezoeken, terwijl de officiële opening al is geweest.

Even gesloten

“De hekken aan de kant van RAW en Hall of Fame/Stoom013 zijn nu gesloten omdat de horeca dicht zijn. Zodra de hekken openstaan, kunnen mensen de tuin weer bezoeken”, vertelt een medewerker van Ontdekstation 013. De kinderen die bezig zijn met een workshop mochten al wel even in de tuin genieten.

Tuin voor jong en oud

Afgelopen zaterdag (24 oktober) werd de nieuwe stadstuin officieel geopend door wethouder Mario Jacobs. Het braakliggende terrein tussen RAW en de Hall of Fame is omgetoverd tot een tuin voor jong en oud. Vrijwilligers van Stichting op Groene Voet en ondernemers uit de Spoorzone werkten jarenlang aan de tuin. Eigenlijk zou de nieuwe tuin ook een feestelijk moment zijn om de winnaars van de 10 tofste blauwe tuintjes-verkiezing bekend te maken, maar dat werd digitaal gedaan.

Waterspeeltuin

De blauwe spoortuin is een bloeiende, interactieve watereducatietuin, zo legt het Ontdekstation 013 uit. “Verschillende thema’s komen hier samen welke waardevol zijn voor een toekomstbestendigere stad: educatie en participatie. De tuin heeft een grote diversiteit aan bloemen en planten, verschillende oplossingen om regenwater op te vangen en te gebruiken in de tuin en natuurlijk een fantastische Educatieve WaterSpeeltuin waar kinderen en andere bezoekers alles leren over water, klimaat en duurzaamheid.”

Niet de enigen in de tuin

We zijn toch niet de enigen in de tuin. Ook vrijwilliger John is er bezig om de tuin nog mooier te maken. Hij werkt aan een heg van planten en vindt het heerlijk om hier zijn eigen ding te kunnen doen. “Veel leuker dan werken voor een baas. Ik kan mijn eigen uren indelen en lekker aan de gang.” Met de hulp van John en andere vrijwilligers is de tuin nog leuker als we weer langs kunnen.

Geniet hier alvast vanuit je luie stoel van de tuin:

De waterspeeltuin. Foto: indebuurt Tilburg
Er zijn meerdere zitplekken, waaronder bènkskes. Foto: indebuurt Tilburg
De nieuwste stadstuin van Tilburg is de blauwe spoortuin. Foto: indebuurt Tilburg
Er komt nog meer groen in de nieuwe stadstuin. Foto: indebuurt Tilburg

Lees ook:

Dit is de nieuwe eyecatcher van het Spoorpark [video]

Het Spoorpark is nu nog toffer dan het al was; er staat sinds vandaag namelijk een voormalige restau...

VIDEO: Aha, dáárom staat er een speeltuintoestel in de fontein van het Stadhuisplein

Laat dat brood maar in de zak zitten. We raden namelijk niet aan deze eend te voeren. Goh, hij is ni...
de LocHal tilburg oude NS-werkplaats

VIDEO: Zo zag de Spoorzone eruit toen het nog een NS-werkplaats was

Vroeger was de Spoorzone dé plek waar treinen van de NS werden opgeknapt. Misschien herinner jij je ...

Meer over

Nieuws Video

adv.