Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Theo Weterings over Willem II-supportersfeest: ‘Ik heb de afweging gemaakt niet in te grijpen’

Door Rowie van der Vliet 28 september 2020

Theo Weterings heeft volgens sommige Tilburgers en andere Nederlanders iets uit te leggen. Hij greep namelijk niet in bij een georganiseerd Willem II-supportersfeest op het Olympiaplein. Er kwam zo’n 800 man op af – 550 meer dan toegestaan volgens de coronaregels. De burgemeester van Tilburg schoof zondagavond aan bij Buitenhof op NPO1. Die uitzending kijk je hier terug.

“Wat wij onvoldoende hebben ingeschat is het effect van die beelden zoals die donderdagavond rondgingen. Die mensen bij elkaar, die groep supporters, die zich eigenlijk moeilijk aan de regels zouden houden.” Presentator Twan Huys kaatst de bal terug: “Zegt u, het is een kwestie van perceptie, er is niks aan de hand, maar die beelden zagen er een beetje lastig uit?” De burgemeester legt de keuze om alle supporters bij elkaar op één plek te houden nogmaals uit. “We hebben onvoldoende rekening gehouden met hoe snel die beelden rondgaan. De keuze is gemaakt om een plek te hebben waar die supporters bij elkaar komen.” Volgens de burgemeester is het onvermijdelijk dat de supporters samen zouden feesten.

Ingrijpen of niet?

Twan geeft aan dat Tilburg hiermee de noodverordening niet is nagekomen. De coronaregels laten bijeenkomsten met meer dan 250 mensen niet toe. Theo Weterings vond dat het met registratie en anderhalve meter wel mogelijk was. “Met de afweging: als we het niet doen dan weten we niet waar die activiteiten plaatsvinden en hebben we op andere plekken te maken met openbare verstoringen.” In de loop van de afstand kreeg de burgemeester ook wel door dat het fout ging. “We hadden de afweging: moeten we ingrijpen? Ik heb de afweging gemaakt dat niet te doen.”

Kritische berichten

“Uiteindelijk bleek het in de uitvoering niet te kunnen. Hebben we daar voldoende rekening mee gehouden? Ja. Hebben we kunnen acteren toen bleek dat men dat echt niet wilde? En al die nadelige beelden op het internet gingen… Ik begrijp goed dat zorgmedewerkers en politieagenten zich de vraag stellen. Ik krijg er ook die kritische mails en berichten over. Ik ben niet naïef, maar het is de afweging tussen de coronamaatregelen, economische en sociale effecten. Bij openbare ordeproblematiek is het nog een stuk ingewikkelder en daar zullen we ons nog beter op moeten voorbereiden.”

‘Ja, daar heb ik spijt van’

Theo Weterings heeft alvast een boodschap voor Tilburgers: “Naar de inwoners toe, en zeker vanuit hun professie of mensen met een zwakke gezondheid, en dan de coronaregels niet naleven, ja dat raakt mij. Als daar gevraagd wordt: hoe kijk je daar tegenaan? Ja, daar heb ik spijt van. Dat hadden we anders moeten wegen.” En dat gaat de burgemeester vanaf nu ook doen. Café de Kok blijft gesloten en volgens de burgemeester kunnen er geen afspraken gemaakt worden met de supporters. Een feestje zit er volgens hem niet meer in.

De uitzending zie je hier:

Willem II-supporters

Rel rondom Willem II-supporters: dit is er aan de hand

Met de handen in de lucht keek heel Tilburg vorige week hoe Willem II het Luxemburgse Niedercorn ver...
Willem II Europa

Willem II gaat Europa in: zo werd het gevierd!

Was je vorige week ineens getuige van een toeterfestijn in de binnenstad, maar had je geen idee wat ...
Geen auto coronateststraat

Tweede golf coronavirus: dit zijn de nieuwste cijfers van Tilburg

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft oplopen. Jaap van Dissel, directeur infectieziekteb...

adv.