Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijken bij de nieuwe coronateststraat van de GGD: ‘Het is hartstikke druk’

Door Rowie van der Vliet 3 december 2020

“Is dat het?”, vraagt een Tilburger opgelucht nadat ze een staafje in haar keel geduwd krijgt. De volgende voetganger sluit snel aan. De nieuwe coronateststraat van de GGD op industrieterrein Kraaiven is net officieel geopend door wethouder Marcelle Hendrickx, maar er wordt al sinds maandag volle bak gewerkt. 

De oude coronateststraat van de GGD, aan de Burgemeester Damsstraat, is weg. De GGD heeft een nieuwe testlocatie aan de Simon de Cockstraat 15. Er is meer plek om te testen en – ook fijn – het is overdekt.

Lopend laten testen

In een loods zijn vier teststraten ingericht, waarbij drie voor auto’s en eentje waar je lopend doorheen kunt. Ben je op de fiets, met de scooter, brommer of step? Geen probleem! Deze parkeer je in een fietsstalling en je loopt zo met je mondkapje op naar binnen via het voetgangersgedeelte. Automobilisten hoeven de auto niet uit.

Binnen 24 uur de uitslag

De nieuwe testlocatie in Tilburg is de laatste van GGD Hart van Brabant die verhuisd én vergroot is. Eerder waren Den Bosch en Uden aan de beurt. Ook is er een locatie in Cuijck bij gekomen. “GGD Hart voor Brabant kan hiermee 6.800 testen per dag uitvoeren”, zo vertelt een woordvoerder van de GGD. Zoveel testen worden er niet in Tilburg, maar heel de regio gedaan. Door de nieuwe testlocaties krijg nu niet binnen 48 uur de uitslag, maar duurt het maximaal 24 uur voordat je weet of je corona hebt of niet.

‘Het is heel belangrijk’

Wethouder (jeugd)zorg Marcelle Hendrickx is blij dat Tilburg door de nieuwe locatie aan de capaciteit kan voldoen. “Het voldoet ontzettend aan een behoefte. Het is gisteren geopend en hartstikke druk. Het is heel belangrijk dat je getest wordt op het moment dat je klachten hebt of met iemand in aanraking bent gekomen die klachten heeft. Je kunt hier heel snel getest worden.”

Sneltesten

De coronateststraat biedt naast PCR-testen binnenkort ook sneltesten aan. “Mensen kunnen niet zelf kiezen of ze een antigeentest krijgen. Dat wordt willekeurig bepaald bij het inplannen van de test. Voor zorgmedewerkers, zeventigplussers of mensen die behoren tot een medische risicogroep blijven we de PCR-test doen. Een PCR-test biedt namelijk extra zekerheid en dat kan in deze situaties verstandig zijn. De uitslag van een antigeentest is er gemiddeld binnen anderhalf uur. Ervaring leert dat de uitslag het snelst te raadplegen is via DigiD. Momenteel treffen we in samenwerking met Microvida de nodige voorbereidingen om op korte termijn in deze nieuwe testlocatie in Tilburg antigeentesten te kunnen uitvoeren.”

Lees ook:

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Tilburg

Het RIVM heeft een nieuw weekrapport uitgebracht met de meest recente coronacijfers. Daaruit blijkt ...
coronatest Tilburg corona positief getest Burgemeester Damsstraat

GGD verhuist: zo zit het met de coronateststraat aan de Burgemeester Damsstraat

De huidige coronateststraat van de GGD zit aan de achterkant van het hoofdgebouw, aan de Burgemeeste...
Mondkapje winkelen Tilburg

Per 1 december: op deze plekken in Tilburg is een mondkapje verplicht

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht...

adv.