Dit is ‘m: de oudste foto van de Tilburgse wijk Broekhoven
Wist je dat er ver voordat de wijk Broekhoven bestond op deze plek al mensen woonden? Je kunt dus gerust…
De Tilburgse wijk Besterd gaat al een tijdje mee. Maar zoals we deze nu kennen, zag de wijk er honderden jaren geleden nog niet uit. Dat is wel duidelijk als je het oudste beeld van de Besterd uit Regionaal Archief Tilburg bekijkt.
Wat valt op? Er was nog niet veel. We zien een huisje met twee mannen. Ze lijken in uniform gekleed, met een hoge hoed op. Ze kijken dezelfde kant op, richting de weg die langs het huisje kronkelt. En het lijkt winter op deze litho uit 1832: de bomen op de voorgrond zijn kaal en het huis lijkt bedekt met een witte laag sneeuw.
Verder is het nogal een kale boel in 1832. Je snapt hoe dit komt, als je weet waar de naam van de Besterd vandaan komt: van het Middelnederlandse woord ‘bijster’. Dat betekent verwilderd, woest of onherbergzaam. De Besterd was eeuwen geleden namelijk niet meer dan een stuk woeste grond in gemeentelijk bezit. Dat is nu wel anders!
Wat je ziet op deze litho uit 1832 is een wachtpost genaamd ‘De Nachtegaal’, aldus het bijschrift van Regionaal Archief Tilburg. Die vond je tweehonderd jaar geleden ongeveer op de plek van de splitsing van de Enschotsestraat en Koestraat. Die plek kennen we tegenwoordig natuurlijk als het NS-plein.
Benieuwd hoe de Besterd er later uitzag bij het NS-plein? In het kort: een stuk herkenbaarder dan deze oude litho van de Besterd uit 1832. Alsnog is er veel veranderd tussen begin twintigste eeuw en nu. Je dronk vroeger bijvoorbeeld nog een biertje bij café Spoorzicht, op de plek van Kok Verhoeven. En wat dacht je van de oude NS-werkplaatsen aan de Koestraat? Kijk en vergelijk hier zelf wat er nog meer anders is.
In onze gids
Populaire rubrieken