Tilburgers van toen: 5 x dit is Frans Elen oftewel het Mosterdmanneke
Leo Alkemade, Roy Donders en Guus Meeuwis. De bekende Tilburgers van vandaag kennen we allemaal. Maar hoe zit het met…
Tilburgers weten het wel: de Professor Cobbenhagenlaan brengt je van Ringbaan West naar het terrein van Tilburg University of de andere kant op. Is dat toevallig? Zeker niet.
Want wie was deze professor Cobbenhagen? Daarvoor gaan we terug naar het jaar 1927. Het is moeilijk voor te stellen, maar Tilburg University begon toen heel klein. De nieuwe school van start onder de naam Roomsch-Katholieke Handelshoogeschool. In totaal vijftien studenten kregen er dat jaar voor het eerst economielessen. Die eerste school vond je aan de huidige Tivolistraat.
Een zekere Martinus Joseph Hubertus Cobbenhagen promoveerde in datzelfde jaar in Rotterdam met zijn proefschrift ‘De verantwoordelijkheid in de onderneming’. In 1927 werd hij ook professor, want hij kwam lesgeven aan de nieuwe hogeschool in Tilburg. Hij werd hoogleraar op het gebied van ‘algemeene leer en geschiedenis van economie’, volgens Wiki Midden Brabant.
Cobbenhagen is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de hogeschool, volgens Brabants Erfgoed. Hij vond dat het economie-onderwijs moest worden verbonden met onderwijs in filosofie en sociologie. Vanaf het begin kregen studenten daarom les in vakgebieden als ethiek, levensbeschouwing en maatschappijleer. In het schooljaar 1932-1933 werd Cobbenhagen voor het eerst rector. Zoals gebruikelijk in die tijd, bleef hij rector voor één jaar. Later werd hij nog twee keer rector, in de schooljaren 1937-1938 en 1945-1946.
De tekst loopt door na de foto >
Goed, deze meneer heeft dus veel invloed gehad op de ontwikkeling van het onderwijs van de hogeschool. Maar wat was het voor man? Fons Pennartz (geboren in 1926) heeft les gehad van hem. In 2021 vertelt hij aan Tilburg University Magazine: “Het was een prettige, inspirerende man. Wel dominant, maar aimabel.” Cobbenhagen geloofde als katholiek in het scheppingsverhaal en Fons in de evolutietheorie. Dat leverde volgens Fons ‘filosofische discussies’ op. “Maar professor Cobbenhagen respecteerde dat ik er anders over dacht.”
Professor Cobbenhagen heeft nog meer gedaan voor de school. Hij was verantwoordelijk voor de oprichting van TAEK, de eerste vereniging voor afgestudeerden. Ook werd hij redacteur van het Tilburgse economenblad Economie. En hij was buiten de hogeschool om maatschappelijk betrokken, bijvoorbeeld als voorzitter van Stichting Wijkwerk. Na de Tweede Wereldoorlog hielp hij met die stichting sociaal-zwakke gezinnen, dus gezinnen met weinig geld. In 1954 overleed hij in Tilburg.
Wat zie je nu nog terug van professor Cobbenhagen? De hogeschool waar hij ooit het onderwijsprogramma voor schreef, is gegroeid naar een universiteit met ruim twintigduizend studenten (in 2021). Hij stond aan de basis van Tilburg University, maar hij was niet de enige, aldus Wiki Midden Brabant. Door hem de ‘founding father‘ van de universiteit te noemen, onderschat je de rol van de andere grondleggers: professor Thomas Goossens (de eerste rector) en Hendrik Moller (gemeenteraadslid in Tilburg van 1927 tot 1935).
De Professor Cobbenhagenlaan en het Cobbenhagengebouw op de campus van Tilburg University zijn naar Cobbenhagen vernoemd. Een extra eer voor hem: ‘zijn laan’ staat vol met onderwijsgebouwen én komt uit op de campus van Tilburg University. “Vandaar dat we het de ‘onderwijsboulevard’ van Tilburg noemen,” zegt Marcel de Reuver van Stadsgidserij Tilburg. “Je hebt hier de Fontys, de Avans Hogeschool en het Theresialyceum staat hier ook al heel lang. En er is een nieuwe mavoschool bijgekomen (2College Jozefmavo, red.).”
In onze gids
Populaire rubrieken