Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yvette van Zoete Moed staat sterker in haar schoenen door eigen winkel

Door Rowie van der Vliet 28 juli 2017

Yvette Wouters van Zoete Moed riep heel hard dat ze nooit een winkel wilde beginnen. Ze heeft namelijk een SLE, een reumatische aandoening, wat haar ervan weerhield om elke dag in een eigen zaak te staan. Toch ging de bakker overstag. “Ik had nooit durven dromen dat dit werkelijkheid zou worden.”

“Mensen zeiden: ‘Een eigen zaak is te zwaar. Dat kun je niet aan. Voordat ik openging twijfelde ik zelf ook. Durf ik het wel, dacht ik. Ben ik niet te onervaren?” Inmiddels heeft Yvette bezorgde vrienden en familie (en zichzelf) ervan overtuigd dat ze het wel kan. “Ja, het is zwaar. Gelukkig maak ik mijn eigen beslissingen. Sinds ik ondernemer ben, sta ik een stuk sterker in mijn schoenen. Dat betekent dat ik zelf bepaal wat ik wel en niet doe en zo mijn energie kan verdelen. Doordat ik mijn passie mag volgen heb ik meer zin in het leven. Ik ben hier veel energie aan kwijt, maar krijg er ook zoveel energie voor terug. Voor twee meiden die op een ochtend in de winkel kwamen, maakte ik speciaal hun favoriete smaak kokosballen. De leuke foto die ze namen deed mij zo goed. Zoiets geeft mij weer kracht.”

Alles behalve diepvriestaarten

De zelfgemaakte pindakaas van Zoete Moed
Foto: Lieke Klijn

Onder de noemer zalig zondigen en gezond genieten biedt Yvette haar baksels aan. Een kijkje in de shop-in-shop bij Pastorie Lokaal laat zien dat de red velvet koeken en uitbundige cheesecakes pal naast suikervrije muesli staan. “Veel suiker wekt bij mij ontstekingen op door mijn SLE. Daardoor eet ik gezond en neem ik dat ook mee in mijn recepten. Wanneer ik wel voor een stuk taart ga, ben ik enorm kritisch. Het stuk moet niet te klein zijn en zeker niet mierzoet. Ik houd van alles behalve diepvriestaarten, dus ik maak echt alles zelf. In Tilburg was er zelden een plek waar je een goed stuk gebak kunt halen om mee te nemen naar huis. Zo is mijn idee voor Zoete Moed ontstaan.”

Mama’s appeltaart

De liefde voor het bakken zat er al vroeg in. “Het begon als klein meisje met samen bakken met mijn moeder. Mama’s appeltaart was favoriet. Nu bak ik graag met chocola. Ik ben er gek op omdat je er zoveel mee kunt. Het is niet alleen lekker om in een taart te verwerken, maar ook als versiering. Ook ben ik een enorme pindakaasfan. Ik ben zelf een gezonde variant gaan maken. Als je bewuster eet, zoals ik moet doen in verband met mijn ziekte, merk je pas wat er allemaal in een product verwerkt wordt. In mijn gezonde pindakaas zit geen suiker, kokos, olie of zout.”

Scheef met scheuren

Yvette’s grote voorbeeld is Nigella Lawson, de Britse bakgoeroe. “Wat is zij een geweldige chefkok. Ze staat voor ambachtelijk en authentiek. De taarten die ze maakt zijn soms scheef of hebben een scheur. Geweldig vind ik dat, het draagt bij aan de beleving. Vandaar dat mijn baksels dat ook hebben. Nigella is van een nieuwe generatie bakkers zonder geheimen. Dat wil ik ook bereiken met Zoete Moed. Daarom heb ik een open keuken. Mensen worden meer bewust van wat ze eten en zo kunnen ze in de zaak komen kijken wat er allemaal in mijn producten zit.”

 

Toonbank van Zoete Moed
Foto: Ingrid Arnou

Taarten in opdracht

Yvette vindt het nog steeds bizar als ze terugkijkt naar hoe snel alles is gelopen. Het ene moment werkte ze nog als accountmanager, het volgende maakte ze al taarten in opdracht. “Ik raakte met Jantien Streng van TIEN aan de praat. Toen is het allemaal vrij hard gegaan. TIEN werd een vaste opdrachtgever waar ik twee, drie keer in de week cheesecakes langs breng. Dat doe ik nog steeds. Doordat mensen mij taarten bij TIEN proefden, kreeg ik ook losse opdrachten zoals verjaardagstaarten. Michel Deneef van Villa Pastorie trok mij in augustus 2016 aan de mouw. We hebben toen besloten dat ik een onderdeel uitmaak van zijn nieuwe winkel met lokale producten, Het Pastorie Lokaal met Pauline Gimbrère als gastvrouw. Heel gaaf, maar ook heel vreemd.”

Niet helemaal alleen

Yvette hoeft het niet helemaal alleen te doen. Ze werd gekozen als Bikkel van de Bart de Graaff Foundation, die mensen met een lichamelijke beperking helpt met het opzetten van een eigen bedrijf. “De Bart de Graaff Foundation heeft mij ver gebracht. Ze bieden meer dan een stukje financiële ondersteuning. Er staat een hele ‘Bikkelfamilie’ klaar om elkaar met ondernemen te helpen.” In de winkel staat er ook een ‘familie’ voor Zoete Moed klaar. “Met Het Pastorie Lokaal voelt het niet als een samenwerking. Het is zo gezellig om elke dag samen te beginnen.” Doordat de zaken zo goed lopen is er zelfs ruimte voor een Zoete Moedteam. “Nu sta ik nog van dinsdag tot zaterdag in de winkel. Ik ga één keer in de week hulp in huis halen, zodat ik meer tijd heb om nieuwe taarten te bedenken.”

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Je mag ons altijd tippen via [email protected].


Meer over Zoete Moed ontdekken?

Zoete Moed bakkers

Geopend10:00 - 17:30

Havendijk 16A, Tilburg

Bekijk meer:bakkers

adv.