Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Soraya uit Tilburg is veteraan: ‘Ik ben er zeven dagen per week mee bezig’

Door Rowie van der Vliet 27 juni 2020

Het is in 2020 precies 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Soraya van Weereld (46) zou op 4 mei eigenlijk op de dag staan tijdens Dodenherdenking. Ze vertelt waarom het zo belangrijk is om de vrijheid te vieren. Op 27 april, Veteranendag, zetten we Soraya nogmaals in het zonnetje.

“Ik ben er trots op dat ik veteraan ben. Ik ben er zeven dagen per week mee bezig. Het zit in mijn bloed en het is mijn passie. Ook na mijn uitzendingen heb ik me ingezet voor veteranen en dat doe ik nog steeds. Ik ben betrokken bij het introduceren en het aanbieden van nieuwe veteranentenues, help vrouwelijke veteranen door ook voor hen een speciale kledinglijn te creëren en heb ik geholpen met het organiseren van de regionale Veteranendag,” aldus de Tilburgse.

Allemaal meegemaakt

In 1995 stond Soraya wél op de Dam. “Dit was als soldaat in opleiding bij de luchtmacht. Dit jaar is voor mij een jubileum en zou ik er dan eindelijk weer staan. Niet verwacht dat ik zoveel zou meemaken.’’ Want dat is nogal wat. Ze was tolk in Italië, waar F16-vliegtuigen naar het voormalige Joegoslavië gestuurd werden. Ook werkte ze op de afdeling gronduitrusting, onder andere vloeibare stoffen.

Soraya is veteraan en doet online mee aan de dodenherdenking. Foto: Veteraneninstituut

Beste vriend

Soraya deed online nog steeds mee aan de dodenherdenking. En dat betekende voor haar heel erg veel. Ze staat er voor alle slachtoffers, maar heeft ook een persoonlijke reden om mee te doen. “Op de eerste plek sta ik er voor mijn beste vriend Harm van der Heiden, helaas overleden. We hebben elkaar ontmoet in 1999 op de vliegbasis Amendola di Foggia in Italië en waren direct vrienden voor het leven. Ook doe ik het voor iedereen die zich heeft ingezet: nu of 75 jaar geleden. Ik herdenk niet alleen de militairen, maar ook de burgers. Even stilstaan en beseffen wat voor leed heeft plaatsgevonden en wat er nog altijd plaatsvindt.” Op Veteranendag kan er even worden stilgestaan bij veteranen in Tilburg en buiten de stad.

Coronavirus is geen oorlog

Sommigen vergelijken de coronatijd van de afgelopen maanden met een oorlog. Soraya kan zich daar totaal niet in vinden en wil dat even kwijt. “Mensen hebben niet het besef in wat voor vrijheid we leven. Door de aanslagen in Brussel en Parijs zijn mensen wel bewuster geworden. Velen hebben voor onze vrijheid gevochten, laten we ons dat realiseren. We moeten ons gedrag even aanpassen, bewust worden van de gezondheid, beseffen wat we wel en niet mogen. Het is geen oorlog, maar in deze situatie is vrijheid dus niet vanzelfsprekend.”

Lees ook:

De Tweede Wereldoorlog in beeld: 7 x bijzondere beelden van Tilburg

Op 10 mei 1940 begint in Nederland de Tweede Wereldoorlog. Ook onze stad wordt diverse keren aangeva...
oorlogsmonument

Goeiemorgen Tilburgs oorlogsmonument!

Wist je al dat de kapel 'Onze lieve Vrouwe ter Nood' een oorlogsmonument is? Sinds 2015 is het ook e...
Café In 't Bruine Vrachtpaard

Toen in Tilburg: 9 x cafés van vóór de oorlog

Natuurlijk, er moet gewerkt worden. Maar zo af en toe moet je toch ook even stoom kunnen afblazen. E...

adv.