Toen in: foto’s van Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog
Dinsdag is het Dodenherdenking en woensdag Bevrijdingsdag. Ook Tilburg werd niet ontzien tijdens de Tweede Wereldoorlog en om daar bij…
Soraya van Weereld uit Tilburg zou eigenlijk op de Dam staan tijdens Dodenherdenking. “Op 20 april werd mij verteld dat wij niet mochten staan op de Dam. Dus ik blijf opgenomen in de digitale erehaag die vorig jaar in het leven is geroepen om toch uiting te geven aan onze eer en respect voor omgekomen veteranen.” Maar anders dan in 2020 is Soraya dit jaar wel fysiek aanwezig bij een ceremonie, namelijk de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte.
Waalsdorpervlakte is een duingebied in de buurt van Wassenaar, Scheveningen en Den Haag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier 250 mensen geëxecuteerd. In 1946 vond hier de eerste Dodenherdenking plaats. 75 jaar later is er nog steeds een ceremonie en dit jaar mag Soraya erbij zijn.
“Een heel klein groepje is daar fysiek aanwezig. Het is heel bijzonder voor mij. Ik had nooit verwacht of gedroomd dat ik daar zou mogen staan. We hebben informatie gekregen zoals hoe te lopen in verband met de maatregelen. Ik draag mijn veteranentenue, welke ceremonieel is voor luchtmacht en marechaussee. Zodra ik mijn pak aantrek, ben ik weer terug in de status van militair zijn. Mijn rug is automatisch wat meer gestrekt. De trots in jezelf komt naar boven. Je weet waar je voor staat. Het tenue is voor mij respect voor de veteranen die er niet meer zijn en de veteranen die er nog wel zijn. Want bij de veteranen die nog onder ons zijn mogen we ook stilstaan.”
Tekst loopt door na de foto.
“Deze Tilburgse is als veteraan veel betrokken bij projecten”, zegt Soraya vol trots. “Ik ben zijdelings betrokken bij een documentaire voor Stichting Unit Victor NLD, Veteranenshop en Veteranen-tv. Pieter Koning is een veteraan wiens opa bij de Waalsdorpervlakte om het leven is gekomen. Zijn lichaam is nooit gevonden, dus hij is daar nog naar op zoek. Daar gaat een deel van de documentaire over. Collega Colin Bal werkt aan die documentaire. Verder ben ik manager van Veteranenshop, een webshop die verschillende artikelen speciaal voor veteranen verkoopt.”
Op 5 mei staat er voor Soraya ook iets bijzonders op het programma. “Tijdens een livestream op Bevrijdingsdag in Wageningen ga ik een stukje presenteren. Samen met presentatrice Liesbeth Staats! Het thema is dit jaar maak het verschil. Aan tafel hebben we veteranen die het verschil hebben gemaakt of dit nog steeds doen. Een voorbeeld is majoor-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan, de eerste vrouwelijke plaatsvervangende commandant van de luchtmacht.”
“4 en 5 mei zijn belangrijke dagen. Het is bijzonder dat we dit nog steeds zo herdenken. Ik vind dat we de mensen die ons voor zijn gegaan dankbaar mogen zijn. Dat we ondanks de beperkte vrijheid die we nu hebben kunnen doen en laten wat we willen. Natuurlijk mis ik de ontmoetingen met veteranen. Ik mis het samen herdenken, het kunnen delen. Digitaal is een mooi alternatief en beter dan niets. Maar we zijn kuddedieren en horen bij elkaar te zijn. De energie van een ander voel je niet door het beeldscherm.”
Soraya hoopt dat Tilburgers en anderen niet alleen op 4 en 5 mei stilstaan bij veteranen. “Gelukkig doen ze hier in Tilburg en omgeving redelijk veel voor veteranen, maar de Nationale Veteranendag is helaas afgelast. Toch wil ik mensen vragen om tot eind juni eens vaker stil te staan bij veteranen in je omgeving. Misschien is er wel iemand waarmee je werkt of in je familie. Denk erover na en bedank hen. Veteranen praten er niet veel over maar zijn wel gegaan en hebben hun huis achtergelaten. Het is goed om ook op andere dagen militairen en niet-militairen die een steentje bijdragen aan onze vrijheid te herdenken.”
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken