Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgse Guus (22) is heel erg ziek: ‘Ik kan niet zomaar naar de supermarkt of douchen’

Door Rowie van der Vliet 12 februari 2020

Wie de Tilburgse Guus Liebrand op straat tegenkomt, zal niet meteen denken: dat mèske is ziek. “Ik ben zieker dan ooit en dat is kut”, geeft Guus toe in een emotionele video waar ze om hulp vraagt. “Ik kan bijna niks meer.” Guus had de hoop bijna opgegeven dat het beter ging worden, maar nu is er een lichtpuntje en daar heeft ze de hulp van Tilburgers bij nodig. Ze zoekt een assistentiehond.

Guus is op 4 februari 22 geworden, maar werken en studeren zit er voor haar niet in. Zelfs de kleine dingen gaan moeizaam. Even een muzieknummer luisteren of de televisie aanzitten? Dat is er niet zomaar bij. “Hele kleine dingen kunnen er al voor zorgen dat ik in paniek, stress of angstaanvallen krijg. Soms val ik uit en ben ik verlamd in mijn lichaam. Soms kan ik wel horen, maar niet bewegen en praten. Omdat ik niet goed meer in contact sta met mijn lichaam kan ik dit vaak niet goed aanvoelen. Als je letterlijk niet meer de controle hebt over je eigen lichaam en je dus eigenlijk op dat moment aan je lot overgelaten bent is dat natuurlijk enorm eng.”

Tekst loopt door onder de video.

Heel lastig

Een duidelijke diagnose is er voor Guus niet. Wanneer ze denkt eindelijk iets te weten, blijkt het maar symptoom te zijn. “Dat is heel lastig, want mijn klachten gaan door.” Guus heeft er al last van de zware psychische klachten sinds haar veertiende. De Tilburgse hoopt dat een assistentiehond haar helpt om de dag beter door te komen. Samen met een professional wordt deze viervoeter opgeleid. Klinkt goed! Alleen is er wel een dingetje: de verzekering betaalt die assistentiehond niet. Daarom is ze een crowdfundingsactie, The Yellow Paw Project, gestart. “Oké, niet schrikken maar het geld dat ik nodig heb, is €19.000,-.” Toch zet ze het streefbedrag op dertigduizend euro. Daarmee hoopt de topper ook voor iemand anders een assistentiehond te fixen.

Crowdfunding

Inmiddels is er meer dan 3500 euro gedoneerd. Het geld komt terecht bij Stichting Bultersmekke Assistancedogs, waar Guus de opleiding wil volgen. Mocht de gemeente haar nou toch een assistentiehond geven gaat het opgehaalde bedrag naar een ander die een assistentiehond keihard nodig heeft.

Lees ook:

Join the Festival

Tilburgse Iris krijgt eigen festival voor haar behandeling voor hersenletsel

Stel, je bent zwanger van je tweede kindje en loopt een hersenvliesontsteking op. Het overkwam Tilbu...

Veronika schreef een boek over ziekte: ‘Ik vertelde niemand dat ik kanker had’

Veronika Rutten had jarenlang een tassenwinkel in Tilburg, Passe-Partout. Ze moest in 2002 noodgedwo...
kristen

Kristen (22) overwon kanker: ‘Nu ga ik écht voor mijn ultieme droom’

30 mei 2017. Kristen Willemsen is met wat vriendinnen aan het winkelen in de stad als ze plots wordt...

adv.