Wilma werkt al meer dan 40 jaar bij de bieb: ‘Mijn kinderen zijn er opgegroeid’

Door Rowie van der Vliet 24 december 2018

Wilma Holverda is al zo’n 44 jaar de spin in het web van de bibliotheek in het centrum. Als meisje van 16 kwam ze er te werken en eigenlijk is ze nooit meer weggegaan. Dag in, dag uit stapte ze op de fiets naar het Koningsplein. We spreken de medewerker over de verhuizing naar de LocHal en haar toffe baan.

“Als meisje van zestien ging ik vanuit het huis van mijn ouders elke dag op de fiets naar het Koningsplein. Later was dat vanuit mijn eigen huis. Ik heb natuurlijk al een verhuizing meegemaakt, want eerst zat de bibliotheek in het pand van Van Dal. Maar dat was alleen een verhuizing naar de overkant. Ik heb ook in Udenhout gewerkt en zat in de biebbus, maar op het Koningsplein was ik het meest te vinden. Weken van tevoren had ik geen moeite met de verhuizing. Maar vlak ervoor schreef ik een emotioneel bericht. Toen brak ik. Het is echt een stuk van mijn leven. Ik heb er de vader van mijn kinderen leren kennen. En mijn kinderen zijn er opgegroeid.”

Wilma bibliotheek Tilburger van de Week
Wilma in de nieuwe kinderhoek van de bibliotheek in de LocHal. Foto: indebuurt

Stukje groeien

Wilma is inmiddels al een aantal weken de nieuwe bibliotheek aan het opbouwen met heel veel toppers. Het verdriet maakte plaats voor een nieuw gevoel. “Toen ik hier begon, dacht ik: wow, dit is het toch wel. Het pand heeft wat. Ik kan er geen woord op plakken, maar iedere dag zie ik het een stukje groeien. Het straalt wel iets uit. Het oude team van het Koningsplein werkt nu ook samen met bijvoorbeeld KunstLoc. Het is een andere manier van werken, maar ik ben wel in voor uitdagingen.”

Niet 44 jaar hetzelfde doen

Iemand die al meer dan veertig jaar bij de bibliotheek werkt, weet toch alles? “Jij kent alles en iedereen en je weet veel”, glimlachen twee collega’s aan tafel. Wilma moet lachen. “Dat is weleens een nadeel. Iedereen denkt dat ik alles weet. Ik probeer altijd wel te helpen. Ik vind het heerlijk om voor de bibliotheek te werken. Het is een fijne en warme organisatie. Ik doe het al zolang omdat ik heel veel kansen heb gehad. Officieel ben ik front office medewerkster, maar eigenlijk doe ik meer. Mensen kunnen mij ook kennen van wijkcafé Koningshaven of het Broodje Aap taalcafé. En ik stuur de opruimers en surveillanten aan. Ik ben blij dat ik niet 44 jaar hetzelfde doe.”

Wilma bibliotheek Tilburger van de Week
Foto: indebuurt

Nieuwe dingen ontdekken

Voor Wilma is het nieuwe gebouw ook nog even zoeken. “Ik ontdek elke dag nog nieuwe dingen. Kijk, daar zit een lift! Er is hier ook zoveel te zien. Deze plantenbakken zijn gemaakt van gerecycled hout. En onder deze tafels zitten nog oude treinstellen. Het gebouw is nog niet open, dus mensen mogen nog niet naar binnen. Maar soms komen oud NS-medewerkers even naar de buitenkant kijken. Ik sta dan buiten weleens een praatje te houden. Zij vertellen dan dat ze al veel jaar voor de NS hebben gewerkt. De nieuwe LocHal is ook wel een ding in hun belevingswereld.”

Tilburger van de week

Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Wilma? Laat het ons weten!

Lees ook:

Judy Schalken

Judy heeft een bijzonder beroep: ‘Ik verdien mijn geld door te gamen’

De 20-jarige Judy Schalken huurt haar eigen appartementje en is volledig onafhankelijk. Ze verdient ...
naomi sokken alzheimer

Naomi ontwierp sokken met haar opa die alzheimer heeft: ‘Heel bijzonder’

Je zal het maar meemaken. Bij elk bezoek zien dat je opa stukjes van zichzelf verliest. Naomi van Ie...
The Boy Next Door

Lex (The Boy Next Door): ‘Mijn hoofd stond op een billboard op Times Square’

Van draaien in Café Philip naar een dikke wereldhit. Er zijn niet veel Tilburgers die dat kunnen zeg...

adv.