Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vuurspuwer Rick: ‘Dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen’

Door Rowie van der Vliet 14 augustus 2018

Tilburger Rick de Leeuw reist de hele wereld over om zijn trucs te laten zien. Hij laat vlammen dansen over zijn zwaard of laat de mond van het publiek openvallen als hij vuur spuwt. Van optredens met de top van Nederland tot op het vijfhonderdjarig jubileum van een dorp: iedere show is weer anders. We interviewen de Tilburger over zijn bijzondere beroep.

“Je zou je eens moeten voorstellen dat je een vuurspuwer boekt en die gaat alleen maar op een plek staan en dezelfde truc doen. Dat is leuk voor twee minuten. Op een gegeven moment denk je: dit hebben we wel gezien. Ik neem tijd om contact te maken met mensen. Ook stel ik zelf kostuums samen en bedenk ik verhalen. Mijn shows zijn echt op maat gemaakt.” Zo kan het dat Rick de ene keer in de huid kruipt van een duivel, met hoorns én rode huid. De andere keer is hij een echte cowboy, goochelaar of viking.

Meer dan op trucs vertrouwen

“Ik ben echt een volbloed nerd. Ik ben opgegroeid met de Ninja Turtles, Powerrangers en Transformers. Superhelden heb ik altijd al leuk gevonden. Zij hebben een kostuum, gave trucs en iets gaafs bij zoals een boomerang. Zoiets doe ik ook in mijn shows. Ik maak een typetje en bedenk daarbij gave trucs. Als ik een horrorshow doe, dan heb ik ook zelf een vuurzeis gemaakt waarmee ik kan zwaaien. Ik probeer er echt een verhaal van te maken met een beginpunt, middenstuk en eindpunt. Dan kun je meer doen dan alleen op trucs vertrouwen. Ik neem ook weleens iemand uit het publiek om iets vast te laten houden. Dat is geen tijdvulling maar een onderdeel van het geheel.”

Rick de Leeuw vuurspuwer
Foto: Ilse Cover Fx Schmink

Eerste keer vuurspuwen

Eigenlijk begon het allemaal bij zwaardvechten. “Ik werd uitgenodigd voor een vuurshow waar ze hulp nodig hadden met zwaardvechten. Mijn eerste show was dan ook een duel met vuurzwaarden! Een grote reus van 2,10 meter nam mij toen onder de vleugel. Ik leerde hem wat over zwaardvechten en hij mij over vuurspuwen. Zo is het balletje gaan rollen. Toen ik de eerste keer begon met vuurspuwen voelde het heel natuurlijk. Het kwam niet eens in mij op om bang te zijn. Het voelde vertrouwd en alsof ik het goed onder controle had.”

Geen coole gozer

Als het vuurspuwen Rick een ding heeft geleerd dan is het vooral hoe hij zijn eigen plekje in de wereld creëert. “Ik ben geen coole gozer. Ik voel mezelf nog steeds een beetje de underdog. Het hoeft niet alleen maar cool of iemand met een sixpack te zijn. Het mag grappig en kinderachtig. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Het is zo gaaf om te zien als het publiek helemaal opgaat in je act.” Vooral kinderen raken helemaal betoverd door de shows van Rick. “Voor hun is het typetje echt. Ik ben in hun ogen echt dat personage. Ouderen zijn ook heel leuk publiek. Zo kwam er een oudere man naar mij toe toen ik optrad op het vijfhonderdjarig jubileum van een dorp. Hij zei: dit is het mooiste dat ik ooit in dit dorp heb gezien. Zo bijzonder! Die man is al oud, dus hij heeft vast heel wat mooie dingen mogen zien in dat dorp.”

Rick de Leeuw vuurspuwer
Foto: Jostijn Ligtvoet

Zelfacceptatie

“Dingen uit mijn dagelijkse leven hebben zeker invloed op mijn shows. Als ik hopeloos verliefd ben, is mijn personage wat zachter. Voor mij persoonlijk is het een stukje zelfacceptatie. Dit is mijn plek op de wereld en wat ik wil doen de rest van mijn leven. Dat is voor mij een grote stap die ik hierin genomen heb.”

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Patricia van Opstal-Janssens, die de gemeente een oproep stuurde over beveiligde fietsenstalling bij winkelcentra. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Rick en Patricia? Laat het ons weten!

Lees ook:

Zsa Zsa Faes

Zsa Zsa maakt de mooiste foto’s van dieren: ‘Gewoon op mijn bank!’

Zsa Zsa Faes maakt al van kleins af aan foto's. Van mensen, gebouwen en mooie landschappen, maar het...
CosplayClues met hun gemaakte kostuums

Van je hobby je werk maken: CosplayClues bewijst dat het kan

Van je hobby je werk maken, dat wil toch iedereen? Lukt dat ook als jouw hobby het verkleden als een...
paul

Paul haalde de NOS met ‘zijn’ liefdesmuur: ‘Zelfs Kenny B was bij de opening’

De liefdesmuur aan de Korvelseweg al eens gezien? Of het opvallende stenen huisje langs de Ringbaan ...

adv.