Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tim haalt een stadsstrand naar Tilburg: ‘Mét de meest gestoorde midgetgolfbaan van Europa’

Door Rowie van der Vliet 29 juni 2020

We hoeven dit jaar niet naar Frankrijk of Spanje om lekker aan het strand te zitten. Naar verwachting zitten we vanaf half juli bij Beachy, een stadsstrand van maar liefst 3500 vierkante meter. Mede-initiatiefnemer Tim Frenken geeft ons alvast een rondleiding.

We komen aan op het braakliggende terrein aan de Smariuskade. Ons oog wordt gelijk getrokken door een reusachtige raket. Vanuit een caravan stapt een Belgische vrouw, die samen met anderen weer rustig aan verder gaat met het opbouwen van Beachy. “Normaal bouwen ze festivaldecors, maar dat ging allemaal niet door in coronatijd. Wij hebben ze toen gevraagd bij ons te komen bouwen”, legt Tim uit.

Positieve energie in de Smariuskade

Tim zag deze zomer ook anders voor zich. “Ik had een drukke festivalzomer met het opzetten van feestjes als Disco Snolly, de Desperados Roadshow en meer. In coronatijd organiseerden we wel even een silent disco op daken in de binnenstad. Dat deed mijn evenementenhart goed! Het was bijna ontroerend hoe blij mensen waren dat ze weer konden feesten. Waar ik nu het meeste naar uitkijk, is dat er weer dingen mogen. Wij halen positieve energie naar de Smariuskade!”

De brug is onderdeel van de midgetgolfbaan bij Beachy. Foto: indebuurt Tilburg

Verdwaalde pizzakoeriers

Op het bouwterrein wordt veel gelachen. Verhalen over mooie tijden backstage bij festivals gaan rond, maar het is nu al duidelijk dat alle kunstenaars straks met plezier terugkijken op de opbouw van Beachy. Ze spreken met een grote glimlach over verdwaalde pizzakoeriers op het bouwterrein en buurtbewoners die elke dag op de elektrische fiets een kijkje nemen.

Meest gestoorde midgetgolfbaan van Europa

Buurtbewoners kregen de kans met eigen ogen te zien hoe dé blikvanger van Beachy, een reusachtige raket, werd gemaakt. “Hier komt de meest gestoorde midgetgolfbaan van heel Europa. Waarom? Nou, die raket! Er komen glow-in-the-darkholes, een brug en een hole waar je niet weet welke kant-ie opgaat. Er komt ook een beekje met een reuzenrad. Ja, makkelijk is-ie denk ik niet, maar dat hoeft ook niet, toch?”

De raket van Beachy. Foto: indebuurt Tilburg

Robots in de raket

We klimmen een trapje op in de raket. Ineens staan we in een donkere hal, met meerdere robots. Er is er zelfs eentje waar je, je hand in kunt doen en zo het balletje in een hole moet slaan. “Alles is hier gemaakt van gerecycled materiaal. Ook de raket. Kijk, dat zijn pallets en dat onderdelen van een oude wasmachine”, legt Tim uit. Het is een knipoog naar het nabijgelegen datacentrum en Area 51 uit de Verenigde Staten.

Drie jaar blijven

“Mijn compagnion Dirk de Leeuw heeft het vorige stadsstrand ook opgezet, Waterjump. Een paar jaar geleden zijn we naar plekken gaan kijken waar we het weer konden opbouwen. Maar daar komt nogal wat bij kijken. Uiteindelijk mochten we bij Theaters Tilburg staan, zo regelde directeur Rob van Steen. Heel gaaf, maar daar zaten veel regels aan vast. Toen stelde de gemeente de Smariuskade voor. Als alles goed gaat mogen we hier drie jaar blijven, ook in de winter.”

‘Kwam ik daar al om 16.00 uur aan met een sneeuwmachine en confetti’

Zo begon het

Tim leerde het opzetten van goede feestjes vol sfeer al op de middelbare school, toen hij de carnavalsavond in een café in zijn vroegere woonplaats Lieshout organiseerde. “Daar is het begonnen. Uiteindelijk kwamen er driehonderd tieners op af en is het daarna twee avonden uitverkocht.”

Wat is dit voor guy?

Hij denkt terug aan zijn eerste feestjes in Tilburg. “Ik geloof dat ik zelfs op het oude stadsstrand voor het eerst in Tilburg mocht draaien. Iemand viel uit en toen werd ik geboekt. Kwam ik daar al om 16.00 uur aan met een sneeuwmachine en confetti. Ik was het gewend om op bruiloften te draaien en alles zelf mee te nemen. Toen kwam Dirk en die dacht: wát is dit voor guy? Hoezo heeft-ie al die rotzooi bij en hoezo doet-ie zoveel moeite voor iemands anders tent? Ik dacht: ik mag in Tilburg draaien, keivet. Laat maar gaan! Op een gegeven moment ben ik mij steeds meer bij Disco Snolly gaan betrekken en zo is het ook uitgegroeid om samen Desperados Roadshow, silent disco’s en de terugkeer van een stadsstrand op te zetten.”

  • Wil jij een 'Nieuw in Tilburg' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Tilburg.

adv.