Tilburgse Eva maakt een podcast met mensen met licht verstandelijke beperking: ‘Ik word hier zo vrolijk van’

Gerard en Eva. Foto: indebuurt Tilburg

Tv-programma’s waar mensen met een licht verstandelijke beperking de show stelen zoals The Datables, Down the Road en SynDROOM zijn grote hits. Maar podcasts waarin deze doelgroep de hoofdrol heeft, zijn er volgens Eva van der Veer nog veel te weinig. Daarom begon ze een jaar geleden De bijzonder normale podcast.

Elke aflevering kletst Eva met iemand met een verstandelijke beperking over onderwerpen die ons allemaal bezighouden. Liefde, vriendschap, werk of hobby’s. “De mensen die ik spreek zijn zo puur. Ze hebben een andere kijk op het leven die heel inspirerend is. Ik denk dat het voor iedereen goed is om eens te horen hoe deze doelgroep de wereld beleeft. Ik merk dat ik zelf anders naar de werld ga kijken en ik word altijd blij van de gesprekken. In de podcast praat ik met iemand op gelijke hoogte, wij zijn gelijkwaardige gesprekspartners. Dat wordt te weinig gedaan.”

Kletskous Gerard

Eva zocht lang naar wat ze precies wilde gaan doen qua werk. Een studie pabo en pedagogiek volgden, alleen kwam ze erachter dat ze tóch niet met kinderen wilde werken. Via die studie kwam ze wel in aanraking met mensen met een licht verstandelijke beperking en ging ze als begeleider werken bij Amarant. Daar leerde ze kletskous Gerard kennen, die een licht verstandelijke beperking heeft. “Dat is nu zo’n jaar of zes geleden. Inmiddels werk ik daar niet meer, maar soms kom ik nog langs bij Gerard.”

Tekst loopt door na de video >

Bob Marley-kerststal

Gerard is een van de vrolijkerds die te horen is in De Bijzonder Normale Podcast. “Waar we het in zijn aflevering over gingen hebben, was vrij makkelijk”, zegt Eva. Gerard ademt kunst. In zijn appartement in een woongroep staat het vol met projecten en knutselspullen. Zijn nieuwste bezigheid is knutselen met blokken, dus vind je op de eettafel en de grond veel blokken. Een groen-rode-gele constructie heeft iets weg van een huis met garage. Maar wie dat denkt, heeft het mis. “Het is een Bob Marley-kerststal”, aldus Gerard, die wijst naar de rode lampen boven het ‘podium’. Dat we dat niet hebben gezien!

Poppenhuizen voor kinderen

“Ik maak veel dingen, nu ook meerdere kerststallen”, zegt Gerard enthousiast. “Soms ben ik er lang mee bezig. Laatst had ik even geen inspiratie en ging ik in mijn stoel zitten. Er kwam niets uit mijn handen. Ik viel gewoon in slaap. Maar toen ik wakker werd, kon ik weer door. Ook maak ik veel poppenhuizen die ik weggeef aan mensen met kinderen. Ja, die poppenhuizen zijn heel zwaar. Ik ga er nu eentje op wieltjes maken. Dan kan een kind van twee of drie jaar het verplaatsen.”

Tekst loopt door na de podcastaflevering >

Praatje met de buren

Gerard kent zichzelf goed en zegt dat hij zo uren door kan praten. “Ja hoor, zo een hele middag. Ik vind het fijn dat jullie er zijn. Soms maak ik wel eens een praatje met de buren, bijvoorbeeld iemand die de hond uitlaat in de straat. Maar dit gesprek is anders, even voel ik mij minder eenzaam”, vertelt hij eerlijk tijdens het interview.

Veel complimenten

Die eenzaamheid werd ook weggenomen door alle reacties op de podcastaflevering van Gerard. Zelf heeft hij geen social media, maar hij kreeg alles mee van Eva en zijn zorgteam. “Veel mensen zijn door mij zelf aan de slag gegaan met kunst maken. Dat vind ik mooi! Ik kreeg veel complimenten.”

Tekst loopt door na de foto >

Fijne gesprekken

In de podcast laat Eva zien dat er ook veel verschillen zitten tussen mensen met een licht verstandelijke beperking. “Ik sprak ook met Lizzy, die graag presentatrice wil worden. Zij heeft mij ook geïnterviewd voor een vervolgaflevering. Soms ken ik de mensen met wie ik klets al, maar ik vond anderen op Instagram. De ene keer praat ik lang met iemand, zoals met Gerard. Maar de andere keer is het gesprek wat korter.”

Top tien meest beluisterde podcasts

Evas grootste droom is om in de top tien van meest beluisterde podcasts te komen. “Met een groter en breder publiek kan ik met De bijzonder normale podcast écht impact maken.” De award heeft ze in ieder geval op zak. Eva won met haar podcastserie een Special Media Award, de prijs voor mediamakers met een verstandelijke beperking. “We zijn als celebrities behandeld met een rode loper en interviews. Dat was sowieso al mooi om mee te maken. Of ik dacht dat ik zou winnen? Ik voelde zoveel kriebels in mijn buik! Ik wist het echt niet. De award is een mooie bekroning op ons werk. We gaan nu vrolijk door, want het wordt gewaardeerd wat we doen.”

De bijzonder normale podcast beluister je op alle bekende podcastplatformen. De eerste twee seizoenen staan online en Eva neemt nu seizoen drie op.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Manon (15) krijgt Jeugdlintje: ‘Heel leuk om andere kinderen met plezier te zien turnen’”

Manon (15) krijgt Jeugdlintje: ‘Heel leuk om andere kinderen met plezier te zien turnen’

jeugdlintje
Ga naar “Evi (14) laat ouderen breed glimlachen: ‘Ik had niet verwacht dat het zó leuk zou zijn’”

Evi (14) laat ouderen breed glimlachen: ‘Ik had niet verwacht dat het zó leuk zou zijn’

Ga naar “Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’”

Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime