Tilburgse Denise is plantpedagoog: ‘Ik vond vegans vroeger raar en zweverig’

Denise is de plantpedagoog van Tilburg. Foto: Denise

Denise (23) uit Tilburg weet nog goed wanneer ze naast vlees ook yoghurt, eieren en andere dierlijke producten liet staan. Ze begon 2020 met een goed voornemen: binnen een jaar vegan worden. Nu inspireert ze anderen via haar Instagramaccount Plantpedagoog om hetzelfde te doen. 

Goed om te weten: een vegetariër is iemand die alleen geen vlees en vis eet. Een veganist of vegan is iemand die naast vlees ook geen dierlijke producten zoals eieren of melk consumeert.

Denise is heel fanatiek op Instagram en bouwde daar een community op waarbij ze mensen uit Tilburg en heel het land inspireert. Dagelijks krijgt ze leuke berichten, maar net zo vaak ontvangt ze vervelende reacties. “Maar dat houdt mij niet tegen.”

‘Ik laat van mij horen’

De Tilburgse raakt vaak verwikkeld in heftige discussies. “Ik laat wel van mij horen. Vleeseters zeggen: ‘laat mij mijn eigen keuze maken.’ Je vergeet dan de keuze van een onschuldig dier. Ik kom daar voor op. Ik krijg gelukkig veel positieve reacties, maar er zijn ook mensen die – bij wijze van spreken – gehakt van je willen maken. Ze voelen zich op de een of andere manier toch aangevallen. Dat snap ik ergens wel. Het is ook confronterend als iemand zegt: dit is dierenmishandeling.”

Tekst loopt door na de foto.

Denise knuffelt met een koe die is gered uit de zuivelindustrie. Foto: Denise

Veganuary

Via haar eigen platform is er ook genoeg ruimte voor inspiratie en zelfs educatie. Denise doopt deze januari om tot veganuary en deelt in samenwerking met Thuisbezorgd op haar Instagramaccount bezorgrestaurants in de omgeving waar je plantaardig voedsel bestelt. “Superfijn dat ik volgers zo kan inspireren. Dat is ook echt mijn doel en ik heb het gevoel dat dit aardig lukt.”

Vegan worstenbroodjes

“Of ik bepaald voedsel mis? Eigenlijk niet! Bij Meesterbakker van Iersel hebben ze hele lekkere vegan worstenbroodjes. Ja, je proeft echt het verschil niet. En ik ben zo blij met Focus Foodbar, waar alleen plantaardig eten op de kaart staat. We kunnen hier als vegan heel lekker uit eten, maar er zijn steeds meer restaurants in de stad met vegan opties op de kaart. Ik heb het idee dat mensen door de lockdown meer naar hun eigen kaart zijn gaan kijken. Wist je dat Happy Italy sinds afgelopen zomer een aparte vegan kaart heeft?”

‘Veganist worden? Dat ga ik echt niet doen, dacht ik altijd’

Weinig te klagen

De Tilburgse studente pedagogiek is blij dat er veel opties zijn, maar ze vindt ook dat er op sommige plekken in Tilburg verandering nodig is. “In het ziekenhuis zijn er te weinig vegan opties, ook voor personeel. En qua bakkers heb je Bakkerij Van Planten als plantaardige (taarten)bakker en de worstenbroodjes van Meesterbakker van Iersel, maar verder is er niet veel. Het aanbod in supermarkten verschilt ook enorm. Bij de Albert Heijn XL kan ik goed terecht, maar Coop heeft weinig vegan vleeswaren, plantaardige kaas of spreads van planten. Maar ik zie ook dat het allemaal in ontwikkeling is, dus dat we als veganist weinig te klagen hebben.”

Raar en zweverig?

Denise was het al gewend om geen vlees te eten. “Ik ben al sinds mijn tiende vegetariër. Ik was toen al gek op dieren en kwam erachter dat ze geslacht werden. Diervriendelijk vlees bestaat niet.” Maar veganist worden? Dat ging haar jarenlang toch een stap te ver. “Ik vond veganisten vroeger maar raar en zweverig. Dat ga ik echt niet doen, dacht ik altijd. Totdat ik mij erin ging verdiepen via documentaires als Dominion over dierenleed of Cowspiracy over het milieu. Het boek Vegan vibes van Lisa Steltenpool hielp mij enorm.”

Tekst loopt door na de foto.

Dit is wat Denise eet voor een maaltijd. Foto: Denise

Zoveel meer keus

Wat Denise écht overhaalde om de stap te maken en volledig vegan te eten? Ze draait er niet omheen. “Dierenmisbruik en doden van dieren vind ik niet acceptabel. Ik geloof dat een stuk vlees of koffiemelk nooit meer waard is voor mij dan iemands leven. Je ontneemt echt een leven. Mensen denken dat een koe standaard melk geeft, maar dat gebeurt pas als er een kalfje komt. Deze wordt in de meeste gevallen meteen weggehaald bij de moeder. De moeder is een soort van machine en mag als stank voor dank na jaren trouwe dienst naar het slachthuis. Bovendien worden stiertjes al heel jong naar het slachthuis gebracht. Ze zijn het restproduct van de zuivelindustrie. Maar wij mensen zijn het zo gewend om een stukje vlees of eieren te eten. Ik wil mensen laten zien dat het supermakkelijk is om dat te laten staan door veel recepten te delen.”

Kleine stappen

Inmiddels is Denise precies een jaar vegan. “Ik deed het in kleine stappen. Het begon met het laten staan van yoghurt en kaas. Binnen een jaar wilde ik alleen nog maar plantaardig voedsel eten, maar dat lukte veel eerder. Wat het belangrijkste is, is een stukje motivatie en kennis van voeding. Als je dat eenmaal weet, is het supermakkelijk.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Dennis en Maarten zijn vuilnisman: ‘Het centrum is het leukste gebied om te rijden’”

Dennis en Maarten zijn vuilnisman: ‘Het centrum is het leukste gebied om te rijden’

vuilnisman BAT
Ga naar “Student Harold (22) had een alcoholverslaving: ‘Ik dronk vier kratten in de week’”

Student Harold (22) had een alcoholverslaving: ‘Ik dronk vier kratten in de week’

Harold Pieper
Ga naar “Kees brengt na vier boeken een raadsel uit: ‘Het juiste antwoord is €10.000,- waard’”

Kees brengt na vier boeken een raadsel uit: ‘Het juiste antwoord is €10.000,- waard’

Thrillerspoor

In onze gids

Ga naar “Dutch Homemade Macarons”

Dutch Homemade Macarons

 • Frederikstraat 20
 • Chocolaterieën
 • 13:00 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “Royal Donuts”

Royal Donuts

 • Heuvelstraat 1A
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 19:00

Nu geopend

Ga naar “Grillroom Elbeek”

Grillroom Elbeek

 • Juliana van Stolbergstraat 18
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 02:00
Grillroom Elbeek

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “3 maanden 50% korting bij Switch”

3 maanden 50% korting bij Switch

 • Switch the Gym Tilburg
 • Geldig t/m 24 maart 2021
SWITCH the gym

Topper

Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00”

Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Vans sneakers van € 65 voor € 45”

Vans sneakers van € 65 voor € 45

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr”

Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Commercieel/administratief medewerker”

Commercieel/administratief medewerker

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Grillmeester”

Grillmeester

 • Luba Uitzendbureau Tilburg
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Assistent Controller”

Assistent Controller

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meubelmaker / interieurbouwer”

Meubelmaker / interieurbouwer

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Postbezorger Tilburg”

Postbezorger Tilburg

 • Timing Uitzendteam
 • Parttime