Thomas Michielsen maakt Tilburg mooier met de Awesome Foundation

Thomas Michielsen van de Awesome Foundation
Foto: indebuurt

Meer street art in de stad, stoeptegels die naar je glimlachen, kunst die je uit een automaat trekt… Zonder de Awesome Foundation was het er in Tilburg waarschijnlijk niet gekomen. Thomas Michielsen staat aan het roer van de stichting, die al bijna twee jaar zijn best doet om de stad nog awesomer te maken.

Iedereen met een goed idee waar de stad beter van wordt, maakt elke twee maanden kans op een cheque van 1000 euro om het plan uit te voeren. Het begon zo’n twee jaar geleden toen Thomas nog bij Havana werkte. “Ik was net op reis toen ik een telefoontje kreeg van mijn toenmalige baas. Of ik even langs kon komen. Hij hoorde op de radio over de Awesome Foundation – het is een wereldwijde organisatie – en wilde ook een versie in Tilburg starten. Ik was meteen enthousiast.”

Blij verrast

In twee jaar tijd heeft de Awesome Foundation al een boel toffe ideeën gefinancierd. “Elke pitchavond heb ik geen idee wat er nu weer gaat komen. Het is gaaf om bij te dragen aan Tilburg en het awesomer te maken. Ik ben nog steeds blij verrast als ik weer een smiletile, een rode glimlachende stoeptegel, van Raoul Wilke tegenkom. Geen idee waar ze allemaal precies liggen, haha. Ook is de PakJeKunst automaat hier in Tilburg begonnen. De bedenker was de terechte winnaar en kreeg het voor elkaar om op drie plekken een automaat neer te zetten waar je kunst uit kunt halen. Het idee is superhard gegaan en gaat nu heel Nederland door.” Maar ook een project dat jongeren aan ouderen koppelde, vluchtelingen die fotocamera’s kregen en graffiti-artiest Erik Veldmeijer die op zoek was naar een muur om zijn street art kwijt te kunnen, behoren tot de winnaars.

Thomas ziet de street art van Erik Veldmeijer op de Wingerdhoek voor het eerst in het echt. Foto: indebuurt

Creativiteit in Tilburg

“De Awesome Foundation brengt in iedere stad creativiteit. Ik denk niet dat dit in Tilburg anders is. Wel is het zo dat er hier al veel creativiteit zit, mede door alle creatieve studies.” De Awesome Foundation roept Tilburgers op om die creativiteit te steken in het mooier maken van de stad. “Veel mensen zeggen over Tilburg: ‘ik moet hier weg’. Nou, ik heb het hier prima naar mijn zin. Het wordt ook steeds gaver. Ieder weekend is er wel een evenement of festival. Het woord lelijk willen we nooit meer horen. Doe er dan zelf wat aan om het mooier te maken.”

Nog rauwer of ondeugender

Met de Awesome Foundation draagt Thomas zijn eigen steentje bij aan het mooier maken van Tilburg. “Ik ben leraar op een basisschool en dat is echt supervet werk, maar ik wil mij daarnaast ook echt inzetten voor de stad. Ik ben wel ondernemend, maar geen ondernemer.” Als Thomas zelf een idee mocht insturen dan zou hij het wel weten. “Van mij mag het allemaal nog wat rauwer of ondeugender. Een tikkeltje gekker dan nu. Een voorbeeld? Ik speel al jaren met een idee. Ik weet niet of ik het wel moet zeggen, want eigenlijk wil het zelf uitvoeren. Het is eigenlijk iets simpels waarmee je Tilburg wel op de kaart zet. Ik wil schommels in de stad ophangen. Dat zou toch fantastisch zijn?”

Thomas Michielsen van de Awesome Foundation
Foto: indebuurt

Plaatsen waar je nooit komt

Thomas ziet graag nog meer ideeën binnenkomen. “Volgens mij is er nog een bepaalde drempel, terwijl de pitchavonden heel informeel zijn. Ook met de trustees, geldschieters die ieder 50 euro bijdragen voor de cheque. Zij komen zowel uit het onderwijs, als de gemeente of het bedrijfsleven (zoals Jantien Streng van TIEN). De avonden worden gehouden op een bijzondere locatie. Zo hebben we eens bovenin Westpoint gestaan en op het dak van Mannaerts Appels. Het zijn van die plaatsen waar je verder nooit komt. Wat ik nou echt nog eens graag zou willen is een avond ergens onder de grond.”

Echt laagdrempelig

De drempel zit hem misschien ook in bepaalde verwachtingen van wat een awesome idee voor Tilburg moet zijn. “Er hoeft geen directe link met Tilburg te zijn. Als het de stad maar beter maakt. Wel is het de bedoeling dat je het idee zelf uitvoert. Je krijgt geen 1000 euro mee naar huis om er lekker van te shoppen. Verder is de Awesome Foundation echt laagdrempelig. Het maakt niet uit wat het idee is of hoe je het geld wil gebruiken voor de uitvoering. Ook de presentatievorm laten we los.”

Niet voor jezelf

“Iedere pitchavond krijg ik er bij de Awesome Foundation weer iets voor terug. Het is een grote groep mensen die bezig zijn voor de stad. Je moet er niet gaan zitten voor jezelf, maar om de stad interessanter te maken.”

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Paul is een van de pioniers van de graffitikunst in Tilburg: ‘We regelden de eerste legale spuitplek van Tilburg’”

Paul is een van de pioniers van de graffitikunst in Tilburg: ‘We regelden de eerste legale spuitplek van Tilburg’

Ga naar “Laurien geeft met QULT dé kick-off voor de pride month in Tilburg: ‘Wij willen de verbindende factor zijn in de queer community’”

Laurien geeft met QULT dé kick-off voor de pride month in Tilburg: ‘Wij willen de verbindende factor zijn in de queer community’

Ga naar “Staande ovatie! Deze Tilburgers verdienen het om in de spotlight te staan”

Staande ovatie! Deze Tilburgers verdienen het om in de spotlight te staan

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Gilet € 14,99”

Gilet € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “AH Rundergehakt 500 gram van € 9,98 voor € 8,50”

AH Rundergehakt 500 gram van € 9,98 voor € 8,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Kruidvat toiletpapier 3-laags van € 8,97 voor € 8”

Kruidvat toiletpapier 3-laags van € 8,97 voor € 8

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10”

katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Inpakker”

Inpakker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Receptioniste regio Tilburg Den Bosch”

Receptioniste regio Tilburg Den Bosch

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker HR”

Administratief medewerker HR

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Sociaal ontwikkelaar woningcorporatie”

Sociaal ontwikkelaar woningcorporatie

 • Continu Professionals
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Inside Sales medewerker”

Inside Sales medewerker

 • RAAAK Personeel
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Havenfeest 2023 (100 jaar Piushaven)”

Havenfeest 2023 (100 jaar Piushaven)

 • Van 5 aug t/m 6 aug
Ga naar “Het Moment”

Het Moment

 • 29 juli 2023
Ga naar “Festival Trek”

Festival Trek

 • T/m 11 jun
Ga naar “Spoorpark LIVE”

Spoorpark LIVE

 • Van 22 jun t/m 25 jun
Ga naar “Oktoberfest Tilburg”

Oktoberfest Tilburg

 • Van 7 okt t/m 14 okt
oktoberfest tilburg