Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Theo is beheerder in het Spoorpark: ‘Ik loop hier al vanaf het begin zo trots rond’

Aangeboden door Diamant-groep 16 september 2019

Wát een eer: Theo Horsten (52) is beheerder van het gloednieuwe Spoorpark dat in juni opende. De rasechte Tilburger zorgt voor het onderhoud en doet ook een stukje handhaving. Voor Theo geldt maar één ding: het aanzicht van het park. “De uitstraling is het allerbelangrijkste. Het is tenslotte het mooiste park van Tilburg en misschien wel van heel Nederland.”

Theo begon op 1 april aan zijn nieuwe klus als beheerder/conciërge van het Spoorpark. Hij is de rechterhand van manager Sophie Peters en zorgt, samen met een team van vrijwilligers, voor het onderhoud van het park. “Denk aan het verwijderen van onkruid en het bijhouden van de tuinen. Maar we zorgen er ook voor dat het park netjes blijft en ruimen zwerfafval op. Al ligt er een propje, alles gaat meteen de prullenbak in. En de overkappingen moeten netjes blijven, daar liggen veel peuken. Dat is zo’n smerige troep. Daarom vegen we elke dag. Ik vind de uitstraling van het park zó belangrijk, dat is echt prioriteit nummer één.”

Even aanpoten

De taak van Theo, die via de Diamant-groep gedetacheerd is in het Spoorpark, is vooral het aansturen van vrijwilligers die zorgen voor het groenonderhoud van het park, dat tien hectare groot is. “Ik zou blij zijn als er handjes bijkwamen”, zegt Theo ietwat bezorgd. “We hebben echt een tekort aan vrijwilligers, zeker nu we in het hoogseizoen leven. Het onkruid knalt uit de grond. Ja, het is behoorlijk aanpoten nu. Het meest ideaal zou zijn als er op meerdere plekken gewerkt wordt en ik vrijwilligers kan aansturen. Maar het is even niet anders.”

Tekst loopt door onder foto.

Spoorpark genieten boek lezen
Spoorpark in Tilburg. indebuurt: Tilburg

Geen vuiltje aan de lucht

Theo vertelt vol trots over het Spoorpark, dat in zijn ogen de mooiste van Nederland is. Hij zorgt als beheerder voor de goede orde. “In principe zorgen de medewerkers van de Tilburgse handhaving daarvoor, maar ik ondersteun ze wel. Als iemand met een hond in het park loopt, verzoek ik ze te vertrekken. Ook zijn er mensen die fietsen, dat mag niet. Ik waarschuw ze dan dat ze een boete kunnen krijgen van handhavers. Verder ruimen we veel zwerfafval op. Ik wil laten zien aan de bezoekers dat er opgeruimd wordt, maar mensen moeten zelf ook snappen dat het hier geen vuilnisbelt moet worden.”

Het mooiste plekje

Het aanzicht van het park is voor Theo dus het allerbelangrijkste. Daarna komt het groenonderhoud. Zijn grootste klus? Het wieden van onkruid. “En het bijhouden van de tuinen, zoals die bij het T-huis.” Voor Theo is dit het mooiste plekje. Glunderend: “De vaste plantentuin is echt mooi. Er staan kruidenplanten in, maar ook een vrouwenmantel, vetplanten, vaste geraniums en vlinderstruiken. Dat soort dingen. Het heeft echt van alles wat. O ja, we hebben ook boomspiegels met bloemenmengsels met korenbloem erin en klaprozen. Dat trekt heel wat bijen en vlinders. Het is echt een mooi zithoekje. Straks als het T-huis opengaat, moet dit er supernetjes uitzien.”

Tekst loopt door onder foto.

Bezoekers relaxen in het Spoorpark. Foto: indebuurt Tilburg

Aan contacten geen gebrek

Met zijn oranje hesje is Theo een vast aanspreekpunt voor Spoorpark-bezoekers. Regelmatig komt-ie bekenden tegen, maar ook onbekenden staat de Tilburger graag te woord. “Ik krijg diverse vragen. Soms willen ze weten wat voor planten er staan. Grappig, toch? Dat persoonlijk contact vind ik leuk, veel leuker dan telefonisch, via WhatsApp of hoe dan ook. Gewoon face-to-face. Ik vertel ontzettend graag over het park. En aanspraak heb ik genoeg; het is elke dag volle bak. In de vakantieperiode is het wel wat rustiger, maar als de scholen open zijn, komen ze hier met hele klassen binnen. Er wordt gevoetbald, getennist en net waren ze gitaar aan het spelen. Zwemmen mag trouwens niet, dat is verboden omdat het geen zwemwater is.”

Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht

De lach op het gezicht bij Theo wordt groter en groter. “Of ik hier trots rondloop? Vanaf het begin al. Het is zo’n leuk park om in te werken. Ik wil samen met de vrijwilligers een steentje bijdragen en het is mooi dat ik aanspreekpunt ben. De manager, Sophie Peters, heeft de algemene leiding. Ik ben haar rechterhand en ze vertrouwt volledig op mij. Ze kan het ook aan mij overlaten, want ik ben zo gek op dit park.”

Theo Horsten is er bijna elke dag

Wie Theo graag eens wil ontmoeten: van maandag tot en met vrijdag is hij overdag (8-16) te vinden in het Spoorpark. Op zaterdag en zondag geniet de rasechte Tilburger van een dikverdiend weekend met zijn vrouw en dochter van 15 jaar.

Lees ook:

Spoorpark genieten verkennen

Het Spoorpark is vanaf nu een uur eerder dicht en dit is de reden

Spoorpark Tilburg is nog maar net open of de eerste maatregelen zijn al genomen: het park sluit voor...
Spoorpark Tilburg open

VIDEO: Spoorpark Tilburg is geopend en zo ziet het eruit

We zijn nu echt een fantastisch park rijker. Spoorpark Tilburg is vanaf vrijdag (21 juni) open en wi...

Tilburgs mysterie: is er toch een plekje voor honden bij het Spoorpark?

Talloze Tilburgers genieten van het Spoorpark. In de volksmond wordt het zelfs al het Central Park v...
Zwemmen in het Spoorpark

Zwemmen in de vijver van het Spoorpark: mag dat nu wel of niet?

Veel Tilburgers keken begin van de week even raar op in het Spoorpark: mensen die zwommen in de vijv...
Spoorpark Tilburg

Cool! Er komt een woontoren in het Spoorpark

Hoppa! Een woontoren die net zo groot is als de helft van Westpoint komt waarschijnlijk naar het Spo...


Meer over Diamant-groep ontdekken?

Diamant-groep

werkplekken

Gesloten09:00 - 17:00

Zevenheuvelenweg 14, Tilburg

Bekijk meer:werkplekken

adv.