Tamara Straatman won tien miljoen: ‘Ik had liever een fijne jeugd’

Tamara Straatman doet mee aan Steenrijk Straatarm miljonairs Tilburg
Tamara Straatman werd in een klap miljonair. Foto: indebuurt Tilburg

Maakt geld gelukkig? Als er iemand in Tilburg een gooi naar het antwoord kan doen is het misschien wel Tamara Straatman. Na een zware jeugd en een lange periode van met zichzelf in de knoop zitten won ze in 2017 tien miljoen. Alleen de manier waarop was een verrassing, want dat ze miljonair zou worden heeft Tamara naar eigen zeggen altijd al geweten.

“Ik ben niet meer of minder gelukkig dan voorheen, maar heb mooie dromen waar kunnen maken. Het mooiste is – dan word ik altijd emotioneel – om de mensen van wie je houdt mee te laten genieten en verrassen. Voor mijn beste vriend kocht ik een Tesla en ben ik met vriendinnen op reis geweest. Als ik zou mogen kiezen zou ik een normale jeugd hebben gehad, met liefdevolle ouders. Een gelukkig gezinnetje met veel geborgenheid en veiligheid. Maar dat is niet mijn leven en verhaal. Sommige mensen willen mijn verhaal niet horen, omdat ze het te pijnlijk vinden voor hun oren. Maar daarom ga ik mijn verhaal niet verzwijgen.”

Cadeautje van boven

Het was Oudejaarsnacht 2017. Die zomer overleed haar moeder. Waarschijnlijk aan een geklapte aorta na een strijd tegen borstkanker. Zij kocht elk jaar volgens traditie een staatslot. Tamara’s vader besloot die traditie voort te zetten. “Ik dacht ik zal ons pap even uit fatsoen bellen. Dan heb ik hem netjes nieuwjaar gewenst. Toen zei hij: ‘de jackpot is gevallen en we hebben een grote prijs gewonnen.’ Ik dacht echt: ja, het zal wel. Ik geloof er niks van, want mijn vader was dronken en had wel vaker dit soort ‘geintjes’. Ik was bij een vriendin in een appartement in de Piushaven toen mijn broer mij opbelde. Die zei: “Het is echt waar, je bent miljonair!” Waarop ik terug huilde: Ik hoef het geld niet, ik wil ons mam terug.” Toen ben ik met mijn vriendinnen naar mijn vader gegaan. Want ik wilde het lot met eigen ogen zien, voordat ik het echt kon geloven… Dan zie je het lot zelf… Ik ben nog naar het café gegaan… dan sta je daar op de dansvloer. Dit is een cadeautje van boven, bedacht ik mij toen. Een cadeautje van ons mam. Pap had wel een mooie boodschap: Nu ben je miljonair, maar weet wel dat de mensen om je heen belangrijker zijn. Dat vond ik heel mooi om te horen, maar tegelijkertijd ook bizar. Dan denk ik: als je dat zo zegt, waarom heb je ons mam en ons zo behandeld? Je weet het wel, maar voert het niet uit”, zegt Tamara in tranen.

Tamara Straatman in haar tuin. Foto: indebuurt Tilburg

Ongewenst en onveilig

“Ons pap zei altijd dat hij veel met mij op had, maar dat was met drank op. Nuchter kon hij zijn emoties niet tonen. Hoe mijn ouders met elkaar omgingen vond ik niet normaal. Dat zei ik ook. Dan kreeg je te horen: ‘alles wat je zegt is onzin, niemand zit op jou te wachten.’ Dan ga je veel afstompen en inhouden van je ware ik, waardoor je ook niet meer bij je echte, werkelijke geluksgevoel kan komen.” Tamara is heel open over haar jeugd. “Ik heb mij altijd ongewenst en onveilig gevoeld. Mijn moeder was psychisch ziek, werd volgestopt met medicatie en was echt een levenloze zombie. Aan de andere kant had ik een autoritaire en dominante vader die zijn problemen verdronk. Die zocht zijn vlucht in alcohol en vreemdgaan. In mijn familie zit ook een incestverleden tussen mijn broer en mij. Daar heb ik heel lang niet over durven praten, uit schaamte.”

Treurig leven

“Ons mam heeft een treurig leven gehad. Ze had een slecht huwelijk, ze stelde zich emotioneel en financieel afhankelijk op. Met mijn vader waren de nodige ruzies, waar ik als kind tussen stond. Ik voelde mij verantwoordelijk voor mijn ouders. Toen ik begin 20 was heb ik een lange relatie van 7,5 jaar gehad. Ze zeggen altijd dat je eerste vriendje een kopie van de ouder met wie je de slechtste relatie hebt. Met drank op is mijn vader verbaal agressief. Mijn ex-vriendje was dat ook, maar dan zonder drank. Toen die relatie overging, kreeg ik voor het eerst rust in mijn leven. Ik hoefde niet meer te overleven en strijden. Door die rust en ruimte kwam er een beerput aan emoties open. Er kwam zóveel uit mijn jeugd omhoog dat ik echt depressief werd. Ik was toen ruim twintig kilo zwaarder en had allerlei chronische klachten.” Tamara wilde er alles aan doen om dat leven niet achterna te gaan.

Tamara Straatman met haar boek Jackpot. Foto: indebuurt Tilburg

Aan zichzelf werken

Tamara was het vertrouwen in de zorg verloren doordat ze haar moeder als kasplantje zag wegkwijnen. “Ik ben op eigen houtje aan mezelf gaan werken. Ik had klachten aan mijn rug, darmen, eczeem, spierspanningen en een ontregeld zenuwstelsel.” Dat verdween als sneeuw onder de zon toen Tamara beter in haar vel begon te zitten. Ze ontdekte al gauw dat er een verband was. “Op mijn 27ste ben ik NLP, Neurolinguïstisch Programmeren, gaan studeren. Je hersenen, doen, denken en laten wordt aangestuurd door je onderbewustzijn. En dat is weer een afspiegeling van alles wat in je jeugd geleerd en meegemaakt hebt, zowel positief als negatief. Die studie was heel confronterend, want bepaalde trauma’s kwamen aan het licht. Ons mam zei bijvoorbeeld altijd over haar huwelijk: ‘De ellende is begonnen toen jij geboren bent.’ Ik voelde mij verantwoordelijk en schuldig als er gezeik was en er was veel gezeik.”

Een mooiere wereld

Tamara kreeg visioenen, waarvan er veel uitkwamen. Het verbaasde haar dan ook toen ze op haar 34ste nog steeds geen miljonair was. Ze had dit in een visioen gezien en daarbij had ze allerlei plannen bedacht: Tamara wilde graag de Sonja Bakker van de coaching worden. Die businessplannen kwamen later toch nog van pas – juist toen ze al tien miljoen op haar bankrekening had staan. Tamara richtte haar platform Stribe op waar mensen duurzame producten kunnen kopen en in diezelfde producten kunnen investeren. Ook schreef ze een boek over haar indrukwekkende verhaal: Jackpot. Hiermee is de cirkel compleet. Het boek is zelfs gedrukt op een duurzame papiersoort, ontworpen door een ondernemer van haar Stribe.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Manon (15) krijgt Jeugdlintje: ‘Heel leuk om andere kinderen met plezier te zien turnen’”

Manon (15) krijgt Jeugdlintje: ‘Heel leuk om andere kinderen met plezier te zien turnen’

jeugdlintje
Ga naar “Evi (14) laat ouderen breed glimlachen: ‘Ik had niet verwacht dat het zó leuk zou zijn’”

Evi (14) laat ouderen breed glimlachen: ‘Ik had niet verwacht dat het zó leuk zou zijn’

Ga naar “Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’”

Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime