Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Honderden studenten helpen Tilburg: ‘Waarom hebben we onszelf dit aan gedaan?’

Door Rowie van der Vliet 6 april 2020

De namen Jelle van Dijk, Juul Snijder, Despina de Werd, Benthe Frie en Anne-Lin van Gelder zeggen je misschien niet zoveel. Toch zijn dit vijf van die onzichtbare helden die in deze tijd een onwijs grote impact op Tilburg hebben. De vijf bestuursleden van Serve the City sturen meer dan tweehonderd studenten aan om te helpen tijdens de coronacrisis. We bellen met Benthe.

“Natuurlijk denken we af en toe: waarom hebben we onszelf dit aan gedaan? Af en toe kan het best onoverzichtelijk zijn om alles te regelen. Het is lastig, want je wil het graag goed doen en zoveel mogelijk mensen helpen. Je moet een grens stellen. En ja, ik heb ook weleens het idee dat iedereen rustig aan doet en wij als enigen nog druk zijn. Dat is best moeilijk. Maar gelukkig worden al die dingen vrij snel overtroffen door het positieve.”

Weinig nodig om iemands dag te maken

En dan is er ineens zo’n berichtje in de mailbox van de bestuursleden dat precies duidelijk maakt waarom Serve the City dit doet. Precies zo’n mailtje waardoor je niet kunt stoppen met glimlachen. “Bizar hoe weinig er nodig is om iemands dag te maken. Mensen mailen dat ze zó blij waren met de boodschappen die we hebben gebracht. Of iemand zegt: normaal verkoop ik kruiswoordpuzzels maar jullie mogen hem gratis uitdelen. Ja, dat zijn van die dingen waardoor ik weer weet waarom ik heel de dag achter de computer zit om dingen voor mensen te regelen.”

‘Het is wel intensiever dan we in eerste instantie gedacht hadden’

‘Begrijpelijk dat ze niet meer durfden’

Serve the City heeft twee grote projecten in Tilburg waar ze het meest mee bezig zijn. Zo zetten studenten zich in als vrijwilliger bij de Voedselbank. “Die draait veel op oudere vrijwilligers. Zij waren ziek of haakten af omdat ze bang waren dat ze ziek werden. Begrijpelijk dat ze niet meer durfden. Toen dachten wij: dit is een kans om studenten in te zetten. De hele maand is al volgeboekt met studenten die elke vrijdag helpen.”

260 studenten

Een ander project is ONS Soepje, waarbij studenten op een dag zo’n tweehonderd maaltijden en soepjes door heel Tilburg brengen. “Het voelt goed om goed te doen in deze lastige tijd. Dat geeft mij veel energie. Het is wel intensiever dan we in eerste instantie gedacht hadden. Een paar weken geleden hielpen 260 studenten mee. Toen hebben we de inschrijving stopgezet. Nu hebben we iedereen die toch niet in Tilburg is of zich niet lekker voelt uit onze groepsapp gezet en is de inschrijving weer open. Het is wel effe andere koek dan het aansturen van een groep van 25 vrijwilligers, zoals we dat normaal doen.”

‘We zaten met de handen in het haar’

Steuntje in de rug

Hoe Benthe er nu bij zit, is heel anders dan weken geleden toen de eerste coronapatiënt in Tilburg bekend werd. “In de nasleep daarvan dachten we: kunnen we nog wel bestuurslid blijven van Serve the City? De organisatie bestaat namelijk al langer en is een groep studenten van de universiteit die vrijwilligers aanstuurt. Normaal helpen we met evenementen, dat kon nu natuurlijk niet doorgaan. We zaten met de handen in het haar. Maar toen dachten we: hé, we kunnen ook een steuntje in de rug zijn voor mensen nu studenten bijna niks te doen hebben. We weten niet tot wanneer het lukt, maar zo lang het kan, blijven we het doen.”

Lees ook:

Kelly (27) zette kaartenactie op voor eenzame ouderen: ‘Ik krijg elke dag berichtjes’

Kelly van den Bosch (27) wilde iets doen om alle ouderen in verzorgingstehuizen een hart onder de ri...
Soep tilburg

Linda brengt gratis soep langs bij Tilburgers: ‘Mensen zijn blij dat ze weer een praatje kunnen maken’

Goh, we maken tóch soep, kan ik die niet naar een paar Tilburgers brengen, dacht raadslid Linda Oerl...

Radio-DJ en verslaggever Thomas: ‘Tilburg voelt iedere keer weer als thuiskomen’

Het 'maken' buiten Tilburg, maar toch je hart hier laten. In dit geval hebben we het over radio-DJ e...

adv.