Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rona en Freek van Stichting Roze Maandag: ‘We zijn het hele jaar bezig’

Door Rowie van der Vliet 15 juli 2019

Het is weer bijna tijd voor hét feest tijdens de kermis: Roze Maandag. We spreken met Rona van der Heijden en Freek Reffeltrath van Stichting Roze Maandag, die er al heel het jaar naartoe leven.

“Vorig jaar liep ik voor de stoet uit. Dan zie je heel de mensenmassa aankomen, met de burgemeester en een wethouder die trots vooroplopen bij de Pride Walk. Dat vind ik een mooi onderdeel”, zegt Freek. “We krijgen niet zoveel mee, maar zien natuurlijk wel de foto’s op Facebook. Maar het mooiste moment? Als ik om acht uur of half negen ’s avonds zelf aan het bier mag”, zegt Rona lachend. Ze vervolgt: “Dat je dan ziet dat het wéér gelukt is.”

Heel het jaar

Rona: “We zijn heel het jaar bezig. Zo’n anderhalf à twee weken van tevoren is het echt topdrukte.” De stichting werkt hard om van Roze Maandag een geweldig feest te maken. Dat al 29 jaar lang. Maar ze doet nog zoveel meer. Rona: “Het feest komt toch wel. Het is heel belangrijk dat we ons continu inzetten om onze boodschap uit te dragen. Dat iedereen zichzelf mag zijn.”

Roze Maandag 2018
De start van de Pride Walk. Foto: indebuurt Tilburg

Twee moeders

“Eigenlijk is het de wereld een beetje beter proberen te maken. Voor de volgende generatie. Toch, Freek?” Freek: “Een beetje wel, ja.” Rona kijkt met een glimlach naar haar dochter. “De gesprekken die kinderen soms hebben. ‘Ik heb twee moeders’, zeggen ze. Dan krijgen ze als antwoord: ‘o, ik heb één opa.’ Ze doen daar niet moeilijk over! Echt, een kind kijkt daar totaal niet naar.” Freek knikt bevestigend. “Mijn nichtje vind het ook heel normaal dat ik met mijn vriend kom aanzetten.” Rona: “Die onbevangenheid wil ik ook aan volwassenen meegeven.”

We zijn er nog lang niet

Het tweetal is er duidelijk over: we zijn er nog lang niet. “Er is nog niet genoeg lhbt-bewustzijn. Ook niet in Tilburg. Bij Willem II wordt er nog veel gescholden met homo. En niet alleen daar! Bij andere sportverenigingen gebeurt dat ook. Veel vrienden van mij worden nageroepen als ze hand-in-hand met iemand van hetzelfde geslacht lopen”, legt Freek uit. Rona: “Ja, we zijn er nog niet qua homo-emancipatie. Laatst was er nog in het nieuws dat een lesbisch stel in elkaar werd geslagen in de metro (in Londen, red.) door twee gasten omdat ze niet wilde zoenen…”

Bezoekers verzamelen op het station voor de Pride Walk, waaronder een bezoeker met de transseksuele vlag. Foto: indebuurt Tilburg

Uit de kast komen door Roze Maandag

“Het is echt niet zo dat we 26 berichten krijgen, maar eens in de zoveel tijd krijg je mooie berichtjes. Zoals: ‘ik durfde uit de kast te komen, omdat de Roze Maandag er is’. Dat zijn wel de berichtjes die iets met je doen”, aldus Rona.

Eerste vrouwelijke voorzitter

Rona is dit jaar nog voorzitter van Stichting Roze Maandag. “Ik was de eerste vrouwelijke voorzitter”, glundert ze. “Ik werkte voor Scheepens Reclamebureau, die altijd de campagnes maakt voor Roze Maandag. Zo ben ik er ingerold. Vier jaar geleden zwaaide Naud (van de Wijngaart, red.) af. Toen werd ik gevraagd. Het heeft mij vooral persoonlijk veel opgeleverd, zoals vriendschappen.”

Roze Maandag 2018
Drag queen tijdens Roze Maandag. Foto: indebuurt

Internationale ophef

Nu zwaait Rona af en neemt Freek het stokje over. “Dat zijn wel big shoes to fill“, zegt Freek als Rona eventjes weg is. “We gaan ons dertigjarige jubileum volgend jaar groots uitpakken. Wat wij de afgelopen tien jaar hebben neergezet, wordt ook internationaal gezien. Mensen gebruiken nog steeds gay for a day als ze deze kant opkomen. En onze campagne voor de gay village veroorzaakte ophef over heel de wereld. Zelfs in de New York Times ging het over de aparte wijk voor lhbt’ers.”

Roze Maandag is een Tilburgs feest

Zelfs met de internationale aandacht en mensen die vanuit alle windstreken komen, blijft Roze Maandag echt een Tilburgs feest. Freek: “Ik denk door de laagdrempeligheid. Op de Gay Pride staan de lhbt’ers op een afstand op een boot. Hier mixt iedereen. Het is één massa. We doen niet te moeilijk.” Rona: “Het is echt een Brabants feest met de Brabantse gezelligheid. Het past goed bij de kermis. Roze Maandag is echt voor iedereen.”

Wil jij ook je steentje bijdragen? Iedereen is welkom! Stuur gewoon een mailtje naar Stichting Roze Maandag. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:

Roze Maandag 2019

Yasss! Roze Maandag tijdens de Tilburgse Kermis is een van de grootste homo-evenementen van Nederlan...
johan molenschot1

Johan wil een openluchtzwembad in Tilburg: ‘Ik ben niet de enige die het mist’

Even op de fiets naar het zwembad is in Tilburg makkelijker gezegd dan gedaan. Als het aan Johan lig...

Veronika schreef een boek over ziekte: ‘Ik vertelde niemand dat ik kanker had’

Veronika Rutten had jarenlang een tassenwinkel in Tilburg, Passe-Partout. Ze moest in 2002 noodgedwo...

Maaike ‘OKRA’ Adegeest brengt haar debuutsingle uit: ‘De producer werkte eerder met Bløf’

Maaike Adegeest (23) kennen we in Tilburg vooral als een van de gezellige dames die bij Buutvrij wer...

adv.