Henk is directeur van de Voedselbank Tilburg na een zware periode: ‘De feestdagen zijn beladen voor ons’
Henk Denissen uit Berkel-Enschot is een bekend gezicht in Tilburg en omstreken. Hij zette zich in voor verkeersveiligheid via de…
Rodgairo Dalnoot (34) wil niet alleen een rolmodel zijn voor Tilburgers of andere Caraïbische Nederlanders. “Het is lastig om van mezelf te zeggen dat ik een voorbeeld ben, ik wil vooral nieuwe rolmodellen inspireren.” De stadsdichter verbindt Tilburgers door zijn naadloze samensmelting van rap en poëzie. En hoopt ver buiten de stadsgrenzen te laten zien hoeveel talent er in de hiphopwereld zit.
Wat is een stadsdichter? Sinds 2003 kiest Stichting Cools samen met het college van burgemeester en wethouders een stadsdichter, die twee jaar lang gedichten maakt voor (en vaak) over Tilburg. Rodgairo is de tiende persoon die de titel dragen mag. Zijn voorgangers waren meestal witte mannen, op de Surinaamse Onias Lansveld en vrouwelijke Esther Porcelijn na.
“We zien dat onder jongeren hiphop heel populair is. Daar schuilt zoveel schrijftalent dat ik meer waardering daarvoor zou willen oproepen. Voordat ik stadsdichter werd, sprak ik voor mezelf uit wat ik wilde doen met de teksten die ik schrijf. Ik heb altijd teksten geschreven, maar die publiceerde ik als hiphopmuziek. Daar komt muziek, sfeer en showelement bij kijken. Nu wil ik dat mijn performance gewaardeerd wordt op mijn tekst.”
“Dat ik het zou worden, had ik nooit verwacht”, vertelt Rodgairo. “Ik had alleen hiphopnummers gemaakt. Telde dat ook als publicatie? Het was een leuke verrassing, maar ik dacht dat de commissie iemand zou kiezen die al een gevestigde naam was in poëzie Tilburg. Ik wist eerst niet hoe ik een dichtbundel moest uitgeven en eigenlijk nog steeds niet. Waar begin je, bij wie moet je zijn? Het is ontzettend duur. Betalen mensen dat echt uit eigen zak? Zelf heb ik geen uitgeverij, dus die dichtbundel blijft nog bij een droom. Maar ik wil wel een ander geluid laten horen in de poëzie.”
Onze huidige stadsdichter laat automatisch zien dat dichten niet alleen voor oude, kunstzinnige mannen is. “Ik niet alleen, er is steeds meer een shift naar spoken word. Onder hiphoppers is het grapje dat dat bedoeld is voor artiesten die geen geld hebben om beats te betalen. Ik wil poëzie voor een jonger publiek laten aanspreken. Daar sluit mijn baan als jongerenwerker bij R-Newt goed bij aan. Ik geef een nieuw publiek een ander perspectief.”
Dat nieuwe perspectief werkt beide kanten op: de poëziewereld leert meer over hiphop. “Ik ben al een jaar bezig, maar ik krijg steeds meer complimenten op die naadloze samensmelting. Dat geeft mij het idee dat mijn visie in goede aard valt en dat vind ik fijn.”
Tekst loopt door na de foto >
“Er zijn te veel plannen om allemaal te kunnen doen tot augustus 2023, wanneer ik het stokje doorgeef aan een ander. Over het algemeen ben ik heel positief over hoe het gaat, maar tegelijkertijd gaat het moeizaam. Dat is omdat ik de lat hoog leg. Ik hoop op een nog groter podium voor de combinatie van hiphop en poëzie.”
Rodgairo pakt niet alleen zelf het podium, hij deelt het graag met anderen. “Het beste wat ik tot nu toe deed als stadsdichter? Dat is het opzetten van Kibr’e Kadena, een muzikale avond op het terras van de Schouwburg. Met dat evenement op Keti Koti 1 juli staan wij als Caraïbische Nederlanders stil bij het verleden, maar ook de mentale slavernij. Ik hoop op een groter podium voor deze avond die ik samen met For Our Community en DJ Newtune opzette.”
Tekst loopt door na de video >
Quick wins zijn er volgens Rodgairo genoeg. Zo werkte hij samen met citymarketing Ticket to Tilburg en Toffey aan een video. In het gedicht komen bekende plekken zoals de Piushaven, Moerenburg en Spoorzone voorbij. Maar ook onze vele grijze gebouwen die steeds groener worden en zelfs Guus Meeuwis. In het filmpje dragen andere Tilburgers het gedicht met hem voor. De video die in mei 2022 verscheen kreeg veel lof van stadsgenoten.
Toch is Rodgairo geen stadsdichter die alleen maar over Tilburg schrijft. “Ik wilde als stadsdichter laten zien dat je de titel ook op een andere manier kan invullen. Ik inspireer graag andere schrijvers door zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Wil ik een stadsdichter zijn die alleen maar uitdraagt hoe gezellig het op de Heuvel is? Liever iemand die als stadsdichter van Tilburg een zo mooi mogelijke tekst aflevert. Ik zet in op de verbinding van Tilburgers en ben er voor jonge schrijvers. Ik wil graag een oproep doen aan iedereen die de volgende stadsdichter of andere dichter wil worden. Ik sta open voor het geven van advies, feedback en zeker ook samenwerkingen. Ik ben bereikbaar om samen in allerlei disciplines iets moois te maken.” Jij ook? Je legt contact via deze weg.
Dit artikel is een samenwerking met Full Colour Tilburg, dat kleur in Tilburg een podium geeft. In een magazine lichten wij samen verhalen van stadsgenoten met een biculturele achtergrond uit. Dit interview is alvast een voorproefje.
In onze gids
Populaire rubrieken