Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Raymond ‘Kluun’ van de Klundert: ‘De invloed van Tilburg op mij is veel groter dan ik dacht’

Door Rowie van der Vliet 10 juni 2019

Raymond van de Klundert is in heel Nederland bekend als schrijver Kluun. De auteur woont al jaren in Amsterdam en is nog lang niet van plan om weg te gaan uit de hoofdstad. Maar Tilburg zal altijd een onderdeel voor hem blijven.

“De invloed van Tilburg op mij is veel groter dan ik dacht. Dat merk ik echt nu ik ouder word. Je hebt weleens dat je over bekende locaties droomt. Ik woon al dertig jaar in Amsterdam, maar heb daar nog nooit over gedroomd. Het zijn altijd plekken uit Tilburg, vooral Hasselt waar ik ben opgegroeid. Het hoort ook wel bij mijn leeftijd, ik ben nu de vijftig gepasseerd. Nu sta ik stil bij hoe mijn jeugd mij gevormd heeft.”

Warme band

“Eigenlijk zijn je ouders tussen je twintigste en vijftigste minder belangrijk, want je bent bezig met je eigen leven. Met je familie starten en je carrière. Op een gegeven moment merk je dat je dat toch hebt onderschat, dat je ouders veel belangrijker zijn. Mijn vader is zes jaar geleden overleden. Hij viel plotseling neer. Voor hem was het een mooie dood, want hij overleed op de 11de van de 11de. Hij was altijd Prins Carnaval van de Hasselt. Mijn moeder kreeg alzheimer en zat in Padua. Daardoor ben ik de laatste jaren steeds vaker teruggegaan naar Tilburg. Zij is onlangs overleden. De laatste jaren trok ik steeds meer naar haar en mijn zus toe. Mijn zus en ik hadden nooit een slechte band, maar belden elkaar een keer in de maand. Nu hebben we echt een warme band, dat komt goed uit uit omdat we onze ouders niet meer hebben.”

“Mijn vader viel plotseling neer. Voor hem was het een mooie dood.”

Boek over Tilburg

Raymond is momenteel bezig aan een boek over Tilburg. “Ik loop al heel lang met de gedachte om een boek te schrijven over de familie van mijn moeder. Daar is best wel veel gebeurd. Toen zij jong was, was er altijd ruzie thuis. Dat heeft het karakter van mijn moeder voor een groot deel bepaald. Mijn vorige roman (het boek heet DJ, red.) ging natuurlijk over een dj in Las Vegas en ik merkte dat ik voor dit boek echt terug wilde naar mijn roots.” Wanneer het boek er gaat komen, is nog niet zeker. “Deze zomer ga ik bepalen of de eerste versie goed genoeg is. Ik schrijf altijd zes of zeven versies. Het afgelopen jaar heb ik heel hard aan het boek gewerkt.”

‘Terug naar mijn roots’

Op de cover zien we straks geen Kluun meer staan. “Ik heb gek genoeg meer met Kluun dan de naam die mijn ouders mij gegeven hebben. Al voordat ik schrijver werd, noemden vrienden mij zo. Maar ik vind het ook wel mooi om helemaal terug te gaan naar mijn roots.” Dat is precies de reden dat Kluun besloot voor zijn nieuwe uitgever Lewbowski te gaan publiceren onder Raymond van de Klundert.

Verbeterd

Sta niet gek te kijken als je Kluun ineens in de LocHal ziet zitten. “Ik zit weleens in de nieuwe bieb te schrijven. Voor mij werkt het goed om ergens te schrijven in de sfeer van die stad. Tilburg is voor mij veel meer mijn jeugd. Vrienden wonen meer in Breda, waar ik heb gestudeerd, of in Amsterdam. Maar Tilburg is zoveel verbeterd. Ik was laatst op Best Kept Secret en toen kwam ik een jongen uit Eindhoven tegen. Die zei: ‘vroeger was het een saaie stad. Nu is het spannender dan Breda of Eindhoven.’ Met de Spoorzone en al die festivals, zoals dat hiphopfestival (WOO-HAH, red.).”

Foto: ANP Foto

Geen heimwee

Hoewel Raymond steeds meer teruggaat naar de stad waar hij vandaan komt, wil hij echt niet weg uit Amsterdam. “Ik woon in de Amstel, op een woonboot. Ik kan op de fiets naar mijn nieuwe uitgever. In Amsterdam wonen meer verschillende soorten mensen. Er gebeurt veel. Die diversiteit vind ik leuk. De sfeer is grootstedelijker, maar in Tilburg is het leuk dat het weer wat kleiner is. Gemoedelijker wil ik niet zeggen, want dat is het in Amsterdam ook wel. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zeggen ze in Brabant. Gek doen mag van mij juist ook wel. Tijdens carnaval is Brabant op zijn best. Ik heb geen heimwee. Als ik op de kermis ben, herken ik het gevoel wel gelijk. Tilburgers zijn toch een ander soort volk dan Bredanaars.”

‘Kijk, hier zat papa vroeger’

“Ik heb een leuke tijd gehad als kind. Ook op het Theresialyceum. Begin jaren tachtig ging ik fanatiek stappen. Echt van donderdag tot en met zondag. Ik was vaak te vinden bij Extase en andere danscafés waar ze The Cure en new wavemuziek draaiden.” De kinderen van Raymond krijgen ook echt wel iets van Brabant mee. “Ik ben ook teruggegaan naar de oude straat in Hasselt waar ik woonde. Toen heb ik mijn kinderen meegenomen. Ik heb ze opgetild om door de ramen van mijn oude school te kijken. ‘Kijk, hier zat papa vroeger’.”

Lees ook:

Tiamo Koster

Tiamo deed mee aan Holland’s Got Talent: ‘Ze vroegen: waarom heb je dit niet eerst laten zien?’

Op jonge leeftijd doet Tiamo Koster het allemaal. De 16-jarige Tilburger zingt, danst, acteert én is...
Puck Puxque

Puck verdient haar geld door te gamen: ‘Soms zitten er gekke bedragen tussen’

Het is best lastig om van je hobby, je baan te maken. Toch is het de Tilburgse Puck van den Brekel (...
Tilburger vd Week

Rianne zoekt gezellige Tilburgers: ‘Het zijn niet alleen ouderen die een maatje zoeken’

Bij eenzame Tilburgers denken we al gauw aan ouderen in het bejaardentehuis. Maar dat stadsgenoten v...

adv.