Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Puck verdient haar geld door te gamen: ‘Soms zitten er gekke bedragen tussen’

Door Angela Weisz 20 mei 2019

Het is best lastig om van je hobby, je baan te maken. Toch is het de Tilburgse Puck van den Brekel (24) gelukt. Zij speelt bijna elke dag games op het internet onder de naam ‘Puxque’, waarvan ze tegenwoordig goed rond komt.

”Wat ik doe op Twitch (een online platform, red.) is het livestreamen van games. Dat houdt in dat ik een game speel en dat kunnen mensen live volgen. Er is ook een chatfunctie, dus iedereen kan mee praten. Ik praat ook graag terug, want ik vind het juist tof om die interactie met kijkers te hebben.”

Uit de hand gelopen

”Ik ben drieënhalf jaar geleden begonnen met het streamen van games. Ik liep stage in het derde jaar van de opleiding communicatie IEMES en speelde toen heel veel Call Of Duty: Black Ops III. Dat speelde ik steeds alleen en dat begon saai te worden. Uiteindelijk hoorde ik iemand in de wandelgangen van mijn stage praten over Twitch. Ik besloot om eventjes te kijken wat het was en vond het meteen al tof. Via dat platform probeerde ik in contact te komen met andere gamers en dat is heel erg uit de hand gelopen!”

(tekst loopt door onder de foto)

24 uur streamen

”Het verschilt wel hoelang ik op een dag bezig ben met een stream. Soms zijn het drie uurtjes, maar ik doe ook weleens streams van maar liefst zes uur. Ooit heb ik eens een stream gedaan van 24 uur. Dat is echt alleen wanneer je een mijlpaal haalt. Maar dat zijn echt de uitzonderingen hoor, het is niet zo dat ik dit elke week doe!”

Fulltime baan

Het streamen is voor Puck nu een fulltime baan. Op haar Twitch kanaal ‘Puxque’ heeft ze inmiddels meer dan 32.000 volgers. ”Ik heb daar gewoon geluk mee gehad. Tijdens mijn studie hoefde ik geen bijbaantje meer te nemen omdat ik via Twitch al goed verdiende.” De bedragen werden zo leuk, dat ze er na haar afstuderen voor de volle honderd procent ging.

Duizenden euro’s

Al gauw kreeg Puck een mooi maandelijks inkomen. ”Ik krijg van sommige sponsors een vast bedrag per maand. Maar via Twitch zelf zijn er ook een aantal verdienmodellen. Mensen kunnen bijvoorbeeld op jouw kanaal abonneren. Anders dan YouTube betaal je daar elke maand voor. Daarnaast is er ook een optie om te doneren. Dan krijg ik een bepaalde geldsom omdat een kijker vindt dat ik goed bezig ben.” Daar zitten ook een aantal gekke bedragen tussen. ”Verdeeld over de drieënhalf jaar dat ik dit doe, hebben mensen wel duizenden euro’s gedoneerd.”

(tekst loopt door onder de foto)

Veel werk

Er zijn mensen die Pucks werk geen ‘echte’ baan vinden. ”Daar ben ik een beetje allergisch voor. Ze denken dat omdat ze mij alleen maar spelletjes zien spelen. Maar achter de schermen gebeurt er zo veel meer. Ik houd contact met sponsors, bedenk nieuwe concepten en ik heb een webshop met merchandise. Uiteindelijk ben ik er meer tijd aan kwijt dan de gemiddelde fulltime baan want ik blijf er 24/7 aan denken.”

Lees ook:

Judy Schalken

Judy heeft een bijzonder beroep: ‘Ik verdien mijn geld door te gamen’

De 20-jarige Judy Schalken huurt haar eigen appartementje en is volledig onafhankelijk. Ze verdient ...
Tilburger vd Week

Rianne zoekt gezellige Tilburgers: ‘Het zijn niet alleen ouderen die een maatje zoeken’

Bij eenzame Tilburgers denken we al gauw aan ouderen in het bejaardentehuis. Maar dat stadsgenoten v...
Steven

Steven lag op het randje van de dood: ‘Mijn been hoefde er helemaal niet af’

Een verschrikkelijk ongeluk veranderde zijn leven. Niet alleen op een negatieve manier, vindt Steven...
Ruben Topia

Ruben laat Tilburg op een heel andere manier zien: ‘Het is belangrijk om de ideeën in mijn hoofd een plek te geven’

Een achtbaan op het dak van het nieuwe busstation, een ijsje als torentje van de Sacramentskerk of e...

adv.