Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pieter is wijkagent in Goirke-Hasselt: ‘Soms verlang ik naar mijn gezin en mijn thuisgevoel’

Door Maartje Cooijman 4 september 2018

Pieter Dingemans ruilde zijn baan als installatiemonteur in voor een carrière bij de politie. Dat deed hij op aanraden van zijn vader die zelf agent was. Sindsdien werkt hij al 23 jaar bij het team in Tilburg en heeft hij zijn draai als wijkagent gevonden. Wij spraken hem over schildpadden en barbecues. Kortom, over zijn werk.

“Ik ben redelijk sociaal en ga graag met mensen in gesprek”, vertelt Pieter. Begin dit jaar wisselde hij van wijk en zit nu in Goirke-Hasselt-Bouwmeesterbuurt. “Ik ben mijn plek nog een beetje aan het zoeken. Er is een wijkagent die hier al heel lang zit. Mensen gaan als eerste naar hem toe omdat ze hem goed kennen. Ik ben wel mijn sporen aan het verdienen in deze wijk. Ik heb ondertussen mensen die ik regelmatig zie. Mensen die vaker met de politie in aanraking komen of politiecontact zoeken. Die zijn er steeds meer. En er komen ook nog mensen uit mijn oude wijk, Besterd-Loven-Theresia, naar mij toe omdat ik voor hen dat vertrouwde gezicht ben.”

Meer in de wijk

“Mensen in onze wijk leven meer achter de deur en komen niet gemakkelijk naar buiten. Dus we proberen om meer in de wijk te zijn. Dan hoeven mensen niet per se naar bijeenkomsten in buurtcentrum De Poorten te komen, maar kunnen ze naar een ruimte of een partytent in de buurt. Al is het maar voor een kopje koffie en een koekje, haha. We zijn ook bezig om met partners als de kerk, woningbouw en wijkraad een barbecue voor de wijk te organiseren om zo mensen naar buiten te krijgen. Dan kunnen ze zo met elkaar in verbinding komen. Mensen moeten ons aan durven te spreken. Ze hoeven zich niet te schamen of bang te zijn. Wij hebben alles al eens gezien. Echt, als je ergens meezit, kom dan alsjeblieft naar ons toe.”

Pieter Dingemans
Als wijkagent is Pieter regelmatig te vinden bij het buurtcentrum. Foto: Facebook Wijkcentrum De Poorten

Voetjes in de wijk

“Wat ik heel leuk vind aan mijn beroep is werken met kinderen. Ze kijken nog een beetje op tegen het uniform en vinden het contact spannend. Tijdens het project voetjes in de wijk ga ik met kinderen de wijk in om te zoeken naar verdachte of inbraakgevoelig situaties. De kinderen leggen daar dan een voetje neer. Daar gaan ze helemaal in op. Soms moet je de kids echt remmen want als er een deur openstaat, lopen ze ook echt naar binnen om een voetje te leggen. Dan moet je ze een stapje terug laten doen.”

Pieter Dingemans
Een voorbeeld van een voetje die kinderen neerleggen bij inbraakgevoelige situaties. Foto: Politie

Pubers

“We hebben weinig overlast van jongeren in onze wijk. Ik wandel regelmatig bij jongerenwerk R-Newt binnen. Dan maak ik een praatje met de jongeren, vraag hoe het met ze gaat. Daardoor leer je ze kennen. ’s Avonds ook. Het is niet erg dat ze bij elkaar staan, hun moeders zitten ook niet te wachten op vijftien pubers in de woonkamer, haha. Je moet ze alleen af en toe zeggen dat het volume naar beneden moet en dat ze hun zooi moeten opruimen. Net als een ouder. Ook doe ik wat aan  Instagram, op deze manier probeer ik de jeugd te bereiken en te volgen.”

Wat warm buiten de wijkagent is er

A post shared by wijkagentTilburgGohabo (@wijkagenttilburggohabo) on

Ontspannen

“Als ik ’s avonds thuiskom bij mijn vrouw en twee kinderen kan ik gelukkig goed ontspannen. Je bent bijna 24 uur per dag agent, maar als je thuis bent moet je even je kopje leegmaken. Er zijn natuurlijk incidenten die je raken, die neem je echt wel mee. Heftige gebeurtenissen zoals het verdrinken van een kind zetten je met twee benen terug op de grond. Dat komt binnen. Ik handel in eerste instantie als agent, maar naar afloop heb ik echt wel de behoefte om er met collega’s over te praten. Wat ik dan nog sterker heb, is de behoefte naar huis. Dan wil ik naar mijn gezin en naar mijn thuisgevoel.”

Op het bureau

Als Pieter niet in de wijk te vinden is, is hij op het bureau in het centrum. Daar doet hij papierwerk en praat met collega’s. Ook kijkt hij wel eens bij de ‘huisdieren’. “Toen de huismeester van de woningbouwvereniging verhuisde, stond hier op een aquarium met twee schildpadjes en wat vissen. Die kon hij niet meenemen. Wij hebben toen met z’n alle gezegd dat wij ze wel wilden adopteren. Nu heeft het bureau dus twee schildpadjes en wat visjes. Wel heel gezellig”

Zojuist onze huisdiertjes een schone bak gegeven.. ze waren weer blij.

A post shared by wijkagentTilburgGohabo (@wijkagenttilburggohabo) on

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met Crystal, die bij Lokaal Zeven in de afwas werkt. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Pieter en Crystal? Laat het ons weten!

Meer over Tilburgers lezen? Kijk ook eens naar:

Crystal afwasser

Afwasser Crystal: ‘Ze zeggen: je bent blind maar krijgt de borden wel goed schoon’

De afwasser, degene die borden blinkend schoon krijgt en die alle spatjes van glazen wast. Als er ie...
Yvette Kouwenberg De Spinnerij

Yvette wil een kattencafé openen in Tilburg: ‘Ik heb er zoveel zin in!’

Den Bosch, Breda, Eindhoven... allemaal hebben (of krijgen) ze een kattencafé. Waar blijft Tilburg? ...
Ilse Cover FX Schmink

Vuurspuwer Rick: ‘Dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen’

Tilburger Rick de Leeuw reist de hele wereld over om zijn trucs te laten zien. Hij laat vlammen dans...

 

adv.