Paul haalde de NOS met ‘zijn’ liefdesmuur: ‘Zelfs Kenny B was bij de opening’

Door Thijs Dingemans 14 november 2017

De liefdesmuur aan de Korvelseweg al eens gezien? Of het opvallende stenen huisje langs de Ringbaan Zuid in de Vogeltjesbuurt? Of de 50 meterslange muur in de Reeshof vol graffiti? Het is het werk van Paul de Graaf, die inmiddels heel wat uren heeft doorgebracht in de Tilburgse buitenlucht. “Voor die muur in de Reeshof heb ik een week vakantie genomen.”

Paul is kunstenaar, de broer van foodblogger Anne, soms fotograaf en ook nog eens kledingverkoper bij de H&M. We hebben het goed mis als we denken dat de Tilburger fulltime met kunst bezig is. “Was het maar zo’n feest. Ik heb een fulltime baan bij de H&M. In m’n vrije tijd ben ik bezig met graffiti”, begint Paul lachend.

Liefdesmuur

Die lach wordt nog groter als we hem vragen wat hij zoal heeft gemaakt in Tilburg. Om maar even te beginnen met de liefdesmuur aan de Korvelseweg. “Dat was een idee van Peerke Gebruikte Meubelen, die met de winkeliersvereniging altijd bezig is om mooie dingen te doen. Waaronder dus de liefdesmuur. Hij wilde er iets moois op en kwam bij mij uit.”

Dus haalde Paul z’n graffitibussen tevoorschijn en begon hij te tekenen. Het resultaat? Een groot hart om de liefde te verspreiden:

liefdesmuur
Foto: Paul de Graaf

Kenny B

Een succes, zo bleek: de liefdesmuur haalde zelfs de goed nieuwssectie van de NOS. En niemand minder dan Kenny B schreef de eerste teksten tijdens de opening. “Overal wordt het daarom de liefdesmuur van Kenny B genoemd, terwijl hij alleen de opening heeft gedaan”, zegt Paul met een knipoog, wiens naam nergens werd genoemd.

Muur van 80 vierkante meter

Maar ach, bij de gemeente is-ie inmiddels een bekende. Zo mocht de Tilburger ook het stenen muurtje in de Reigerstraat (langs de Ringbaan-Zuid) spuiten. “Vorig jaar heb ik eerst één kant gedaan en dat beviel zo goed, dat ik dit jaar nog twee kanten mocht bijmaken. Ik heb kinderen uit de wijk erbij betrokken; zij mochten onderin kleuren. Zo wordt het afgetrapt voetbalveldje toch weer wat aantrekkelijker.” En of dat is. Wie er nu een balletje trapt, ziet deze coole muurschildering:

muurschildering
Foto: Paul de Graaf

Megaklus

En nu over misschien wel het mooiste project: de megamuur van 51 meter lang in de Scharwoudestraat. Door het succes in de Vogeltjesbuurt werd Paul ook gevraagd voor de muur in de Reeshof. “‘Ik heb nog wel een muurtje’, zei iemand van de gemeente. Ik dacht: die is misschien 30 meter lang. Tot ik er naartoe ging om te meten. Bleek-ie 51 meter breed te zijn!”

“Ik ben 8 dagen lang zo’n 12/13 uur per dag bezig geweest”

Zo gepiept? Nee. “Ik ben er acht dagen mee bezig geweest – heb er zelfs een week vakantie voor opgenomen. Ik maakte dagen van twaalf/dertien uur. In het ontwerp zat veel gras; daardoor duurde het veel langer, maar het was het waard.” Ook in de Reeshof heeft Paul z’n sporen dus achtergelaten:

Tilburg of Portugal?

Of Paul de komende jaren nog meer muren in Tilburg bespuit, is de vraag. 1. omdat het even rustig is vanwege de wintermaanden en 2. omdat hij toch wel heel graag naar Portugal zou willen. “Ook al ben ik een geboren en getogen Tilburger, en ondanks dat ik van de stad hou, droom ik om ooit in een warm land te werken. Welke dat is? Portugal. Ik ben een beetje verliefd op het land, maar elke muur hier is een goed portfoliostuk, dus ik ben nog niet weg.”

Tilburger van de week

Vorige week spraken we met Kim, die in een rolstoel belandde en nu de Benelux verovert. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als Paul? Laat het ons weten!