Opruimcoach Suzanne: ‘Een huis hoeft niet steriel te zijn’

Opruimcoach Suzanne. Foto: Eigen foto

Tilburgers zijn massaal aan het opruimen. Van het uitruimen van de kledingkast tot het sorteren van dat ene kastje waar je normaal alles in gooit. De Tilburgse Suzanne de Kadt van Choose 2 Organize heeft nog wel wat tips voor ons. Ze is namelijk opruimcoach.

“Iedereen heeft wel een hoekje op een kast of tafel waar altijd spulletjes liggen. De oortjes van je telefoon of je sleutels bijvoorbeeld. Zorg dat je daar een vaste plek voor vindt, zodat die storende plekken er niet meer zijn.”

Dit moet anders

Bij een opruimcoach of professional organizer denk je misschien al snel aan een halve schoonmaakrobot. Iemand die nooit iets laat rondslingeren en waarvan het huis net een filmset is. “Natuurlijk heb ik ook zo’n hoekje waar altijd iets ligt! Ik ben ook maar een mens. Een huis hoeft niet steriel te zijn, er wordt gewoon geleefd. Het moet prettig wonen en leven voor jezelf zijn. Ik heb dus een garage waar ik iedere keer dat ik er rondloop denk: dit moet anders. Dit staat niet handig, dat zit niet. Het opruimen is nooit klaar.”

‘Ik maakte een carrièreswitch’

Hele dag mee bezig

Als kind kreeg Suzanne al wat ze noemt kriebeltjes. “Dan zat ik in mijn slaapkamer en dacht ik: o jeetje, de meubels moeten anders. Dan maakte ik alle kasten leeg en keek ik wat er weg kon en wat ik wilde houden. Daar was ik dan een hele dag mee bezig. Later ging ik als groepsleidster en maatschappelijk werker in de hulpverlening werken. Dan ruimde ik bijvoorbeeld uit mezelf het magazijn op. Op een gegeven moment ben ik gaan kijken, kan ik daar meer mee? Ik sloot mij aan bij de beroepsvereniging voor professional organizers, de NBPO en maakte een carrièreswitch.”

‘Dan zat ik in mijn slaapkamer en dacht ik: de meubels moeten anders’

Sjouwen en slepen

Nu komt ze bij mensen thuis om te helpen met opruimen. “Mensen zijn hartstikke blij als ik ben langs geweest, want er is weer rust en orde in huis. Mensen denken bij een professional organizer vaak aan spullen opruimen. Dat doe ik ook graag, dat sjouwen en slepen met dingetjes. Maar denk ook aan je computer! Kijk eens of er documenten zijn die je naar de prullenbak kunt slepen of geef de mailbox een opschoonbeurt.”

‘Ik stond 2,5 uur bij de milieustraat’

Uitgelezen tijd om op te ruimen

Suzanne vindt het super dat Tilburgers de laatste weken massaal aan de slag gaan met opruimen. Al heeft ze wel een tip voor iedereen in de stad. “Nou, ik stond gisteren dus 2,5 uur in de rij bij de milieustraat om mijn spulletjes weg te brengen! Ik kan mij voorstellen dat jij niet 2,5 uur bij de milieustraat wil staan… Zoek dus een tijdelijke plek in huis waar je de spullen even weg zet, zodat je er weinig last van hebt. Het is nu de uitgelezen tijd om op te ruimen, maar hou er rekening mee dat de verwerking iets langer kan duren.”

Zo begin je

Misschien heb je al verschillende pogingen gedaan om je huis op te ruimen, maar wil het nog niet zo lukken. Geen zorgen, Suzanne heeft dé tip om te beginnen met de lenteschoonmaak. “Begin met opruimen in de ruimte waar je het meest bent. Doe jij graag de administratie in de woonkamer? Leg daar dan ook de papieren. Lees je graag op de bank? Prima dat er dan een stapeltje boeken op de salontafel ligt. Als je gaat opruimen, maak het voor jezelf niet te groot. Begin niet met een hele kamer, maar met een lade van de ladekast. En blijf ook bezig op die plek zodat je niet op twintig plekken tegelijk aan het opruimen bent.”

‘Laat het niet jaren in je kast hangen’

Streefspijkerbroek

Wat te doen met die ene spijkerbroek die je echt, echt, echt nog een keer wil dragen, maar die toch al vijf jaar in de kast ligt? “Wees kritisch. Ik heb ook weleens zogenaamde streefspijkerbroeken in de kast gehad waarvan ik dacht: die doe ik aan als ik twintig kilo minder weg. Nou, als dat al gebeurt dan denk je daarna toch: jeetje, wat een ouderwetse broek is dit. Laat het niet jaren in de kast hangen, terwijl je het toch niet gebruikt.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Tilburger van de Week

Ga naar “Paul is een van de pioniers van de graffitikunst in Tilburg: ‘We regelden de eerste legale spuitplek van Tilburg’”

Paul is een van de pioniers van de graffitikunst in Tilburg: ‘We regelden de eerste legale spuitplek van Tilburg’

Ga naar “Laurien geeft met QULT dé kick-off voor de pride month in Tilburg: ‘Wij willen de verbindende factor zijn in de queer community’”

Laurien geeft met QULT dé kick-off voor de pride month in Tilburg: ‘Wij willen de verbindende factor zijn in de queer community’

Ga naar “Staande ovatie! Deze Tilburgers verdienen het om in de spotlight te staan”

Staande ovatie! Deze Tilburgers verdienen het om in de spotlight te staan

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Gilet € 14,99”

Gilet € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “AH Rundergehakt 500 gram van € 9,98 voor € 8,50”

AH Rundergehakt 500 gram van € 9,98 voor € 8,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Kruidvat toiletpapier 3-laags van € 8,97 voor € 8”

Kruidvat toiletpapier 3-laags van € 8,97 voor € 8

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10”

katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Inpakker”

Inpakker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Receptioniste regio Tilburg Den Bosch”

Receptioniste regio Tilburg Den Bosch

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Sociaal ontwikkelaar woningcorporatie”

Sociaal ontwikkelaar woningcorporatie

 • Continu Professionals
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker HR”

Administratief medewerker HR

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Inside Sales medewerker”

Inside Sales medewerker

 • RAAAK Personeel
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Havenfeest 2023 (100 jaar Piushaven)”

Havenfeest 2023 (100 jaar Piushaven)

 • Van 5 aug t/m 6 aug
Ga naar “Het Moment”

Het Moment

 • 29 juli 2023
Ga naar “Festival Trek”

Festival Trek

 • T/m 11 jun
Ga naar “Spoorpark LIVE”

Spoorpark LIVE

 • Van 22 jun t/m 25 jun
Ga naar “Oktoberfest Tilburg”

Oktoberfest Tilburg

 • Van 7 okt t/m 14 okt
oktoberfest tilburg