Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Onnechien van de Laan: ‘Sommigen hebben niks meer, maar dan ben ik er’

Door Rowie van der Vliet 19 december 2017

Een knuffel hier, een schouderklopje daar. Onnechien van de Laan, het gezicht van kringloopwinkel ’n Habbekrats, maakt voor iedere klant eventjes tijd. “Ik word aan alle kanten verwend. Hier in de winkel staan is echt zes dagen per week op een roze wolk leven.”

Afgelopen maand liep Onnechien af en toe met een iets ander gevoel rond. ’n Habbekrats dreigde namelijk te sluiten door verhoogde huur! Tot geluk van heel Tilburg-Noord gaat dat niet gebeuren. In twee jaar tijd wist Onnechien een plek op te zetten waar zowel armen als rijken tweedehands spullen mee naar huis kunnen nemen, maar waar mensen net zo lief twee uur lang een kop warme chocomelk komen drinken. “Hier komt alles en iedereen in alle soorten en maten, haha.”

'n Habbekrats
Foto: indebuurt

Praatje met Onnechien

“Mensen wachten soms wel twee uur om mij nog even te kunnen spreken.” Ze hoeven zich niet te vervelen. De kringloopwinkel is ook een ontmoetingsplaats waar je in alle rust kunt snuffelen of gewoon lekker kunt buurten. “Er komt vaak een vrouw uit het bejaardencentrum uit de buurt. Ze zegt: ‘de buren praten niet met mij, maar hier kan ik wel gesprekken voeren.’ Kom maar lekker hierheen, hoor. Er zijn ook twee oudere vrouwtjes die elkaar hier ontmoet hebben en nu samen met de rollator naar het winkelcentrum lopen.”

Gouden hart

Met haar gouden hart legt Onnechien de focus op mensen die in stille armoede leven. “Er zijn zoveel mensen die niet langs mogen komen bij de voedselbank, want ze verdienen een euro teveel. Kringloopwinkel ’n Habbekrats is er voor iedereen, maar vooral voor deze mensen. Daarom is het zo belangrijk dat we in Tilburg-Noord zitten. Hier leeft eenderde van de bewoners onder de armoedegrens. Ik laat mensen ook wel eens een gratis bed meenemen als ze het echt nodig hebben. Soms komen ze dan terug met een bosje bloemen. Daar kan geen euro tegenop!”

Onnechien van de Laan
Foto: indebuurt

Couscous en koekjes

Elke dag is Onnechien nog overdonderd door de lieve reacties. “Een Marrokaanse vrouw komt elke vrijdagavond met een reusachtige schaal couscous aanzetten. Er is ook een vrouw die ons elke week koekjes komt brengen. In het bejaardentehuis plakken ze stickers op spullen die voor mij bestemd zijn wanneer mensen komen te overlijden. Zo kreeg ik van een vrouw een keer een gouden ketting. ”’Ik heb ook het eeuwige leven niet meer, dus ik wil dat jij hem krijgt’, zei ze. Dat hoeft natuurlijk niet.”

Onnechien is er voor iedereen

Natuurlijk doet Onnechien het niet voor de cadeaus. “Op donderdagavond ga ik elke week met twee mensen een paar uur uit eten. Zij hebben dan de avond van hun leven! Niks is geweldiger om te zien.” Het vertrouwen in haar is groot. “Een vrouw vroeg mij of ik haar uitvaart wilde verzorgen. Ik zei: ‘hoe wil je het hebben? Je krijgt net zo’n mooie dienst als die van mijn moeder.’ Het geeft zo’n goed gevoel om mensen te kunnen helpen. Sommige mensen hebben niks of niemand meer, maar dan ben ik er. Ieder mens is uniek en ik maak ook geen onderscheid tussen arm en rijk. Ik hoop dat iedereen zich hier thuis voelt.”

Foto: indebuurt

‘Je bent gek’

“Mij wordt wel eens gevraagd: ‘Onnechien, wáárom doe je dit? Je bent gek!’ Kom maar eens een dagje meelopen, zeg ik dan. Hier kun je genieten van de kleine dingen. Dat heb ik altijd al gekund, anders kun je dit werk niet doen. Ik verwacht niet dat ik armoede kan oplossen, maar ik kan wel iets bijdragen.”

’n Habbekrats is iedereen

Onnechien beseft dat ze gezien wordt als ‘het gezicht van ’n Habbekrats’, maar wil benadrukken dat ze het echt niet allemaal alleen doet. “Iedereen is ’n Habbekrats, dus ook alle 45 vrijwilligers, waaronder mijn twee kinderen en schoondochter, en alle klanten. We doen het allemaal samen. Zo is er een vrouw die hier zelfgemaakte kaarten komt verkopen. De jongste vrijwilliger is 18 en de oudste is tegen de 80. Kom werken wanneer je zin hebt, zeg ik altijd. Sommigen zitten er 6 dagen per week.”

Onnechien van de Laan
Foto: indebuurt

Toch eventjes dicht

Kringloopwinkel ’n Habbekrats blijft tot 30 december in het huidige pand. Half maart hoopt Onnechien weer open te gaan. Een nieuwe locatie is er al: Lijnsheike 8. “Ik krijg 1 maart de sleutel en dan gaan we verbouwen. De locatie wordt anders, maar we blijven gewoon ’n Habbekrats. De prijzen blijven hetzelfde!” De komende maanden hoeft Onnechien zich niet te vervelen. Ze wordt aan de lopende band alvast op de koffie gevraagd door klanten.

Tilburger van de week

De vorige keer spraken we met DJ Coenio, de Tilburger die met gemak het Gelredome, Ahoy of Ziggo Dome uitverkoopt. Ken je ook een Tilburger met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb net zo’n mooi verhaal als DJ Coenio en Onnechien? Laat het ons weten!


Meer over ’n Habbekrats ontdekken?

’n Habbekrats kringloopwinkels

Geopend10:00 - 17:00

Lijnsheike 6 , Tilburg

Bekijk meer:kringloopwinkels

adv.