Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Natasja laat sjaals achter voor mensen die het nodig hebben: ‘Ik inspireerde een vrouw uit Rusland’

Door Rowie van der Vliet 18 mei 2020

Jaar in jaar uit laat Natasja van Alphen van Help je medemens de kou door sjaals achter voor minderbedeelden in de koude maanden. Zowel voor daklozen als de Tilburgers die moeten kiezen tussen een brood kopen of een warme sjaal. Wat begon als een spontaan idee is inmiddels een groot deel van haar leven. Maar om het deze herfst en winter ook te laten lukken, heeft Natasja de hulp nodig van Tilburgers.

“Ja, ik hoop echt dat het straks gaat lukken. Ik zou het heel jammer vinden als ik mensen in de kou moet laten staan. Zo voelt het ook echt voor mij. Kan ik ze straks wel verspreiden in verband met het coronavirus? Daar ben ik nu al over aan het nadenken. De voorbereidingen gaan momenteel gewoon door. Ik ben al volop kaartjes aan het schrijven, die ik altijd aan de sjaals hang. En waarschijnlijk werk ik met handschoenen en als het moet door het coronavirus pak ik de sjaals in folie in.”

Sjaals breien voor een ander

Natasja ziet ook dat mensen in deze tijd volop de breinaalden erbij pakken of nieuwe hobby’s starten. “Hoe mooi zou het zijn om deze tijd te benutten met het breien van sjaals voor een ander? Ik kan zelf helaas niet breien, maar hoop dat er veel sjaals gebreid gaan worden door mede-Tilburgers. En dat die door mede-Tilburgers verspreid gaan worden in eigen omgeving zodat er overal warmte in Tilburg te vinden is. Wij Tilburgers laten elkaar niet in de kou staan.”

Gevoelsmens

De sjaals ophangen in Tilburg is meer dan een simpele hobby voor Natasja. “Ik ben mij er echt in gaan vastbijten. Dat komt denk ik doordat ik een gevoelsmens ben en mij extra bekommer om kwetsbare mensen. Als er ergens iets is waar ik een hekel aan heb dan is het de kou. Misschien dat ik dit daarom doe, omdat ik mij kan inbeelden hoe het is om het niet warm te hebben en geen sjaal te kunnen dragen. Ik heb namelijk fibromyalgie, maar laat mij niet uit het veld slaan en ga gewoon door op mijn eigen tempo. Waar een wil is, is een weg. Momenteel ben ik op zoek naar werk en laat mij ook daar niet uit het veld slaan. Ik hoop op een baan waar ik voor anderen kan klaarstaan.”

Sjaals door heel Tilburg

“De ene keer ga ik met dertig sjaals op pad, de andere keer met tien. Waar ze allemaal hangen? Waar niet? De sjaals worden, ook met hulp van anderen, door heel Tilburg opgehangen en ze zijn allemaal binnen de kortste keren verdwenen.”

Sjaals doorgeven

“Dit is iets dat ik eigenlijk nog nooit verteld heb”, zegt de Tilburgse. “Mensen herkennen mij al als de mevrouw van de sjaals. Bijvoorbeeld in het Wilhelminapark zeggen ze: ‘O, daar ben je weer. Heb je nog een sjaal voor mij? Die andere heb ik weggeven omdat iemand anders hem nodig had’. Wat mooi, hè? Op een gegeven moment herkende ik mijn eigen sjaals ook. Dan zag ik gewoon hé, deze heb ik zelf in het centrum opgehangen, maar die hangt nu heel ergens anders in de stad.”

Hoe het allemaal begon

“Voor mij begon het allemaal in 2016, toen ik op Facebook zag dat mensen uit Amerika sjaals ophingen voor daklozen. Geweldig initiatief! Maar ik dacht wel: ja, er zijn nog veel meer minderbedeelden die ook geen sjaal hebben. Ik voelde dat ik daar iets mee moest doen. Ik doe dat expres met dat kaartje, want soms hebben mensen geen behoefte eraan dat ik de sjaal zelf geef. Die mensen willen niet zielig gevonden worden en op deze manier kunnen ze makkelijk zelf de sjaal pakken. Ja, er komt heel wat bij kijken. Zo hang ik sjaals bijna altijd zonder verpakkingsmateriaal op, maar als het wel moet straks door het coronavirus dan zal ik ze in de buurt van een prullenbak leggen. Dan blijft er geen plastic rondslingeren. Als het niet nodig is dan verpak ik ze niet in plastic.”

Inspiratiebron

“Inmiddels is het idee opgepakt in 35 andere steden. Waarvan ik het weet hoor, misschien zijn er nog wel veel meer. Ik inspireerde ook een vrouw uit Rusland om hetzelfde te doen. Zij had mij gevonden op Facebook en stuurde een berichtje. Heel bijzonder!”

Wil jij Natasja helpen met het project? Verspreid dan komende winter zelf de sjaals. Heb je nog vragen? Stuur haar een berichtje via Facebook– of Instagrampagina.

Jason tekent een contract bij dezelfde platenmaatschappij als OG3NE: ‘Echt een eer’

Brace, Xander de Buisonjé, OG3NE, Tineke Schouten, Youp van 't Hek en Jason Haans. Nee, dit is geen ...

Meester Oscar leest voor op YouTube: ‘Mijn zoon riep dat ik viral ging’

Oscar van den Berg is meester op een Tilburgse basisschool. Inmiddels is hij niet alleen bekend bij ...

Soraya uit Tilburg doet mee aan landelijke online dodenherdenking

Soraya van Weereld (45) uit Tilburg zou op 4 mei weer op de Dam in Amsterdam staan tijdens de dodenh...

adv.